Jul på Fjellborg

Takk for nå, desember

Vi har feiret nyttårsaften og sagt godt nyttår. Nå er det på tide også å si takk for nå, desember. Du gav påfyll av gode minner, en anelse stress og en fin avslutning på et fint år.

Godt nyttår

Godt nyttår, godtfolk!

Takk for nå, desember. Godt nyttår 2024. Raketter på nyttårsaften

Tenke seg til, januar og et nytt år. I går hadde vi en alle tiders avslutning på det gamle, og hadde en hyggelig kveld sammen med naboene våre.

Takk for nå, desember.
Nyttårsaftenbordet er dekket på kjøkkenet

Vi spiste kalkun og sjokoladepudding og beklaget oss over hvor mette vi var. Mens vi voksne satt i gamlestua og drakk kaffe og skravlet, så ungene på Hjemme alene i TV-stua. Innimellom snek en og annen seg inn og forsynte seg fra godteribuffeten på spisestuebordet.

Godteribuffet

Før kvelden ble rundet av utendørs, var det tid for nyttårsaftens kanskje viktigste begivenhet da pepperkakehusene ble knust og alle var enig i at det hadde vært en fin aften. Same procedure as every year.

Camilla Skår, husmora på Hverdagen på Fjellborg

Og mens rakettene skjøt det nye året inn, sa vi takk for det gamle – og takk for nå, desember.

Takk for nå, desember

Ja, for selv om det er jul enda litt til etter gammel skikk, så er desember forbi. Med all sin magi, varme, glede og forventninger som ikke alltid ble innfridd. Du skal like fullt ha takk for nå, desember, for alt du hadde med.

Uka vi har ventet på og julegrana ute er tent
Takk for nå, desember

Her hos oss følger desember nær sagt en fast mal. Vi gjør de samme tingene til omtrent de samme tidene på den samme måten hvert eneste år. Desember 2023 var intet unntak.

Veslebonden har funnet sitt juletre på juletrejakt

I begynnelsen av måneden skrev jeg en nokså lang liste over ting jeg ville gjøre i desember. Jeg innfridde på absolutt alle punkter unntatt to! 1) Jeg leste ikke et kapittel i en julebok hver eneste dag. Grunnen var så enkel som at jeg leste ut boka før julaften. Jeg leste En julefortelling av Charles Dickens, oversatt til norsk av Erlend Loe. En hjertevarm og fin bok jeg gjerne leser igjen.

Vi du se desemberkladden og den fullstendige lista?

Du finner den HER

2) Jeg sang aldri på to julekonserter. I stedet måtte jeg avbryte allerede før den første var ferdigsunget. Sånn er livet med Ménière, og Ménière tar ikke hensyn til om det er verken desember eller julekonsert.

Safranbrød er lussekatter fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok tiende økede utgave fra 1932

Méni-hvaforno’?

I DETTE innlegget forteller jeg mer om hvordan det er å leve med Ménière.

Desembers forventninger

Det bør imidlertid sies høyt at til tross for mange gjennomførte punkter på lista, så ble heller ikke her hos oss alle forventninger innfridd i løpet av desember. Livet skjer jo, selv om man planlegger og ønsker og drømmer aldri så mye.

Hverdagsrot

Noe som preget dagene mye var en enorm utmattelse i begynnelsen av måneden. Heldigvis klarte jeg å finne årsaken til det og tok noen grep. Det hjalp fort (da jeg husket på D-vitaminene mine), men jeg følte likevel at en del tid hadde rent ut for meg mens jeg tok den ene middagsluren etter den andre i håp om å komme litt til hektene igjen.

Da var jeg glad det ikke var dagen før dagen, da jeg sølte gløgg utover hele gulvet i matboden

Plutselig å ha 0,75 liter gløgg flytende på golvet i matboden var heller ikke en del av planen.

Les hva som skjedde HER

Husbonden hadde dessuten ekstremt lange arbeidsdager i desember for å kunne ta full juleferie i romjula. Det var jo ikke det at det på noen som helst måte gikk utover desember i så måte, men det var litt uvant for oss alle at det var slik, og en del familieaktiviteter krevde litt ekstra planlegging for å få det til.

Pepperkakehjerte

Pepperkakebakingen var for eksempel en slik aktivitet, men det gikk over all forventning!

Få et gjensyn HER

Jeg kjente nok også litt på at tiden fikk mer fart på seg enn jeg hadde tenkt da vi tente det tredje adventslyset. Ikke for at jeg ikke lå i rute, men siden fjerde advent forsvant med julaften mistet vi liksom en ekstra helg til kos og glede. Ja, for selv om ikke alt ble som jeg på forhånd hadde tenkt, så var det jo absolutt mest som ble kos og glede.

Veslebror, veslebonden og veslekæll foran juletreet i gamlestua på julaften
Takk for nå, desember

Takk for nå, desember, og at du gav oss de minnene å leve videre på slik at vi kan glede oss til neste gang vi sees!

Takk for nå, desember, og hei, januar

Og tenke seg til, nå er det elleve fulle måneder til vi skriver desember igjen. Er vi klare for det, da? Å måtte vente så lenge?

Veslebror med nisselue er ute i snøen

Jada! For bare jula snart er over og hverdagen begynner igjen, så syns vi at det er greit også. Det er rart med det.

Dagen i dag oppleves alltid som et slags vakuum. Et slags ingenting. Det er ikke desember og ikke riktig januar heller, for selv om det er mandag og all ting, så er det fortsatt jul, men ikke jul likevel for det er jo ikke romjul. I tillegg er vi trøtte og litt i ulage etter gårsdagens eskapader, så dagen tilbringes i grunnen mest med å vente på at alt skal fungere litt bedre i morgen. Da er det siste feriedag og slutt på slaraffenlivet for denne gang.

Takk for nå, desember. Godt nyttår 2024. Fruser på nyttårsaften

I løpet av uka skal vi også sakte, men sikkert gyve løs på det nye året her på Hverdagen på Fjellborg. Så, vi sier takk for nå, desember og 2023, og hei, januar og 2024.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

 • Dina

  Godt Nytt År, Camilla!

  Det er få uker siden oppdaget jeg bloggen din og jeg koser meg sånn når jeg leser!:-) Du skriver så utrolig fint, beskriver hverdagen på så god og varm måte: gleder, utfordringer, gjøremål og tanker. Det er så lett å kjenne seg igjen i alt du skriver.
  Det er en glede å bli «kjent» med deg. Gleder meg å lese om høner, bier, unger, hagearbeid, blomster, turer, årstider, små og store gleder, små og store utfordringer og refleksjoner om det livet byr på.

  Det er så forfriskende å lese det motsatte av «rosa og perfekt», der hvor det overfladiske er i fokus. Du er god!

  Ønske deg og dine godt nytt år!

  Med vennlig hilsen Dina

  • Camilla Skår

   Kjære Dina! Godt nyttår til deg også, og TUSEN TAKK for en fantastisk tilbakemelding <3 Ordene fra deg viser at jeg får til det jeg ønsker, nemlig å vise hverdagen med alle sine fasetter. Så glad for at du ønsker å bruke tiden din på å lese det jeg skriver! Legg gjerne igjen flere spor i tiden framover også, for jeg syns det er gøy å bli "kjent" med dere som leser også 🙂 Nyttårsklem fra meg

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics