Jul på Fjellborg

Romjul: Late dager og lading

Romjul. Jeg vet neimen ikke om det finnes noe mer avslappende enn romjul? Riktignok skal vi rekke et og annet familieselskap, men sånn i det store og det hele skal vi ingenting. Det er så deilig!

Avslappet romjul

Rett skal være rett, og det er absolutt ikke strøkent her hjemme. Litt servisedeler står nyvasket på kjøkkenbenken og venter på å bli båret inn i sjenken. En sekk med gavepapir står fortsatt i gangen.

Romjul er litt rot her og der

På de fleste bordhjørner står det mer eller mindre ferdige byggverk av Lego. Hadde det egentlig vært ordentlig romjul hvis ikke? Julenissen var raus med Lego-eskene i år, noe som var til glede for både små og store. Sistnevnte fordi det er så fint med gaver som gir ungene noe å pusle med på egenhånd når mor og far ikke helt har samme ork som arvingene etter en tung middag.

Romjul med Lego på alle bordhjørner

Men, sånn i bunn og grunn er det rent og ryddig. Det er ikke skoleransler og skittentøyet som flyter rundt, og klosettet er rent. Da er liksom mye gjort. I alle fall for skuldrene til husmora. Alt ble gjort før ferien, så med unntak av å dekke de rent eksistensielle behovene er det ingenting som må og skal gjøres nå i romjula. Det er ferie. Fullstendig fri.

Må og må, fru Blom, men noe må man faktisk!

Hva da, spør du? Se HER

Det er rart med det når det er romjul

Forresten så kjennes det ikke så viktig med de eksistensielle behovene lenger heller. Vi er jevnt over så forspiste på julemat her at vi skulle ha nok å tære på for en tid. Merkelig nok later det til å være glemt ved neste måltid hver eneste gang. Vi skulle nesten skamme oss, så mette vi er. Det står liksom mat framme og tilgjengelig støtt.

Romjul og riskremrester

Men, så er det rart med det når det er romjul. Overflod i matboden og på bordet hører liksom med. Rent utover at det er jul, så tjener det vel knapt et annet formål enn å gjøre oss tilstrekkelig lei fet og søt mat slik at det å ta seg sammen i januar skal være en overkommelig oppgave.

Ladet og klar

Det er nettopp det som er så fint med romjul også, syns jeg. For når vi kan ta oss så fullstendig fri; tillate oss late morgener i senga og ellers bare ligge på sofaen, bygge litt Lego og å spise sjokolade. Ja, vi får liksom ladet tilstrekkelig til neste økt.

Romjul er nesten som en renselse. En slags forberedelse. For, når jeg ligger slik henslengt på sofaen uten noe å bestille, så kjenner jeg at det gjør noe med meg mentalt på en positiv måte. Ikke bare kjenner jeg kreativiteten boble, men også får jeg nok tid til å samle opp tilstrekkelig med energi til å bli klar. Gira, liksom, på å komme i gang med ny frisk på nyåret.

Det jeg liker med romjul

Romjula er likevel såpass full av høytid at jeg har nok tålmodighet til ikke å dure på med alt jeg finner ut at jeg vil. Ikke passer det seg heller, så jeg har tid til å planlegge og å forvalte energien jeg samler. Det liker jeg.

Flåklypa

Også liker jeg å ha ekstra tid med familien, uten må og skal og bør. Bare masse vil.

Derfor liker jeg også romjula så godt, for det er vi som bestemmer og ikke klokka og samfunnet for øvrig. Det er romjul akkurat slik romjul skal være. Med fred og ro. Litt for mye mat, men det er også som det skal være. Unntakene og festdagene gjør rutiner og hverdager langt mer overkommelige – og ønskelige når de så står på døren.

Men, for nå gjør hvilen godt. Jeg håper og ønsker det samme for deg, at du får både ro og hvile i romjula, og tid til å glede deg med og over dine.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette:
Verified by ExactMetrics