Jul på Fjellborg

Pynt med meg til jul

Hei, så hyggelig å se deg igjen! Nå skal man kanskje ikke be gjester om hjelp til huslige gjøremål, men det er jo hyggelig å få på plass litt pynt til jul. Vil du være med?

Lettvint vask

Kom bare inn! Julevasken tok jeg allerede i går. Ja, jeg skal forresten ikke skryte på meg all verdens. Kjøkken, bad og TV-stue fikk sin sedvanlige helgevask, og resten lot jeg bare gli under støvkluten.

Kjøkkenet har fått seg en liten vask før jul

Jeg oppdaget plutselig hvor kjekt det var med ei finstue selv om vinduene er plastet inn. Ja, og inn på soverommet har jeg ikke tenkt til å ta med gjestene likevel. Så da sparte jeg på kreftene til vi skal pynte og gjorde det sånn.

Vi pusser opp

Men, kjøkkengolvet fikk seg en runde med våtmopp. Jeg måtte kjøpe ny før helgen siden den gamle røk. Det var litt ekstra motivasjon, og da kan jeg jo si at jeg synger sannheten når Julekveldsvisa triller over pianoet.

Nå har vi vaska golvet

Ting Tar Tid

Vanligvis pynter vi ikke til jul før i morgen, men i år har jeg bestemt meg for å slakke litt på strikken slik at det er litt spenst igjen i meg også, når julekvelden kommer.

Ja, for det er rart med det, syns du ikke? Du skal bare ditt og datt, og det er egentlig ikke så mye, men likevel tar det tid. Å pynte til jul, for eksempel, det er jo bare én oppgave, men timene flyr likevel.

Her, vil du ha en kaffe?

Kaffe

I år må dessuten en del av julepynten få ny plassering. Huset er jo under renovasjon, og selv om det for en stor del bare er plasten over stuevinduene som avslører det innvendig, så har bruken av huset endret seg.

I fjor, for eksempel, hadde vi ikke TV i TV-stua. To kjøkken hadde vi også i bruk. Men, la meg ikke kjede deg med sånne trivialiteter! La oss heller finne fram julepynten!

Kassene med julepynt står på kottet

Den står inne på kottet inne i kottet. Veslekæll hjelper alltid til med å finne den fram, for dette er en tomannsjobb. Kanskje vil du bære med deg ei kasse videre ned i stua?

Kasser med julepynt

Hjemmelaget pynt

Enda jeg godt vet hva som ligger i kassene er det alltid like spennende å åpne dem likevel. Men det er sant! Du vet det jo ikke! Kanskje du vil åpne den første?

Julepynt

Åh! Det er den!

I denne kassa har jeg samlet noe av den julepynten jeg liker aller, aller best. Se på denne! Det er jeg som har laget den. Jeg tipper at jeg var kanskje tre? Jeg husker at jeg lagde den. Du ser vel at jeg er inspirert av fortellingen om Snekker Andersen? Du ser at det er nissebarna, sant?

Et håndfast bevis på barndommens jul. Inspirert av Snekker Andersen.

Denne engelen har jeg også laget. Sjarmerende blikk.

Min fineste pynt: En hjemmelaget engel

Og denne snømannen. Fargen vitner om tidlig nittitall, hvis ikke vi til og med er i åtte-, niogåtti.

Hjemmelaget julepynt: Rosa snømann

Håndfaste bevis

Det er ikke bare min kunst som fyller kassene her, altså. Jeg bare syns det er så hyggelig med den, for det er håndfaste bevis på barndommens julefeiringer.

Det samme håper jeg vil gjelde for guttene her. De er svært så produktive i desember, og vi får masse flott julepynt av dem hvert eneste år. Se på denne:

Barnekunst, snømann

Jeg merker alt sirlig med navn og årstall og vokter det som de skattene de er.

Nisse

Men nå trenger vi ei kaffepause, syns du ikke? Og på dan före dan före dopparedan er det lov med litt godt attåt. Bare forsyn deg!

Kaffe og julebakst

Litt pynt her og litt pynt der

Kirken skal på plass her. Den får stå der i stedet for adventsstaken som står inne i veggen der vinduet er.

Denne kirken er av det vakreste vi har av pynt til jul

Og julekrybba vi fikk av oldemor får stå her:

Hadeland julekrybbe

Det kommer seg nå, sakte, men sikkert. I andre etasje nøyer vi oss med litt pynt på gangen.

Vi har ikke så mye pynt i andre etasje

Ungene får selvsagt pynte rommene sine, men ellers holder vi det på et minimum der vi ikke er. I alle fall ikke når vi er våkne.

Takk for hjelpen

Nå begynner det å bli ganske bra, syns du ikke?

Flekknisse

Juletreet skal vi vente enda litt til med. Det får ikke lov til å komme inn før i morgen ettermiddag. Jeg jukset litt med pynten i dag, men ved julegrana går grensa!

Så, da er vi ferdige for i dag. Tusen takk for hjelpen! Vil du ha med deg en pepperkakemann på hjemveien? Vær forsiktig der ute på tunet, for det er ganske glatt.

Pepperkakemann

Vel hjem!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics