Jul på Fjellborg

Julefreden har senket seg

Det er kveld lille julaften, og julefreden har senket seg. Jeg går en runde i stuer og rom og ser til at alt er som det skal, kvelden før kvelden. I huset er det stille.

Julefreden har senket seg

Støvsugeren har bråket seg ferdig. Barnålene treet la igjen mellom utgangsdøren og endelig destinasjon er vel forvart i støvsugerposen i påvente av selskap av flere utover i romjula.

Og treet? Det er ferdig pyntet. Klar til å vise seg fram i sin lekre drakt i morgen tidlig når vi står opp.

Julefreden har senket seg. Juletre.

Som vanlig er det både rotet og på ingen måte fargekoordinert. Det bare er fylt med minner fra julene vi har feiret før og kunstverk laget av ivrige barnehender. Og fylt er det, for veslebror kom inn i stua omtrent da jeg syns jeg var ferdigpyntet og han syns vi burde ha enda litt mer. Mamma kunne jo ikke si nei da!

Julefreden har senket seg. Juletre.

Og det er jo litt av julefreden, er det ikke? Å ikke være så streng når det ikke trengs.

Ribbe og poteter

Ribba er for lengst satt inn med det den skal ha av krydder. Medistermaten er tatt opp fra fryseren og potetene skrellet husbonden allerede i ettermiddag. Ureist mat fra fjøs og hage. Vi har måttet jukse litt på kålmaten for i år var ikke året, men mette skal vi bli!

I formiddag stod en diger grøtkjele på komfyren her, og da den var avkjølt pisket jeg en fløyelsmyk krem og blandet i. Nå står riskremen klar og bare venter på en mandel i morgen kveld. Alt som er unnagjort gir julefred.

Pepperkakehus og pepperkaketraktor

I år lagde jeg dessuten en ekstra stor porsjon, for hva er vel førstedag jul uten Flåklypa Grand Prix og riskremrester? Nei, akkurat.

Julefred hos både folk og nisser

Da jeg kokte grøt sørget vi også for å sette av en raus porsjon til fjøsnissen vår.

Julepynt

Du kan si hva du vil, men her på Fjellborg tar vi ikke sjansen på å la være å sette ut ei skål grøt til nissen. Selvsagt med et stort smørøye i. Såpass bør det være, men nissen må pent vente til i morgen.

Akkurat som små og store menneskefolk. De var så spente, så spente, ungene, da de la seg i kveld. Da var det mer julespenning enn julefreden som fylte stuene. Hva er det inne i alle de pakkene i stua? Som mamma sier at er til bare henne?

Julegaver

Og er det godterier i julestrømpa i morgen tidlig?

Kvelden før kvelden

Det er det selvsagt. Det har desembernissen sørget for.

Julestrømper. Julefreden.

Åh, som jeg misunner barna følelsen de sovnet med i kveld. Lille julaften er spesiell. Jeg husker det så godt. Og kjenner litt på det fortsatt.

I morgen skal vi våkne til julepyntet hus med julefreden fortsatt hvilende over alle rom. Duften av gran og nykokt kaffe. Vi skal stable oss sammen i sofaen under masse varme tepper og se på Snøfall og Tre Nøtter til Askepott og alt det som hører julaftensmorgenen til.

Julefreden har senket seg. Juletre.

Og så skal vi vente. Vente på julemat og julegaver og julegodt og julekos. Vi skal høre om Jesus som ble født og lagt i en krybbe og samle bunadsknapper som spretter veggimellom.

I morgen blir en fin dag, og vi er klare.

Julefreden har senket seg. Juletre.

Og – til alle dere fra alle oss: En riktig god pg fredfylt jul!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics