Hodesylte: Slik lager du det
Hodesylte setter tankene umiddelbart til jul. Julefrokoster, festdekket bord, og kanskje også en nostalgisk tur om barndommen. «Hodesylte! Det husker jeg at bestemor lagde!»
Hodesylte
Eller mamma. Det synes liksom som om alle har et forhold til hodesylte. Det hører uløselig til julen, og kanskje enda mer til barndommen.
Jeg har også minner om hodesylte. Jula kunne ikke komme uten at bestemor hadde laget sylte. Da som nå slaktet vi jo julegrisen her på Fjellborg, og hodesylte måtte til.
I noen år hadde vi kjøpesylte, men det ble liksom ikke det samme. Det smakte ikke riktig. Da vi gjenopptok tradisjonen med å slakte gris til jul på Fjellborg, gjenopptok vi også tradisjonen med å lage hodesylte.
Du kan også lage din egen leverpostei!
Oppskrift finner du HER
Er det vanskelig å lage hodesylte?
Nei, det er ikke vanskelig å lage hodesylte. Mye av de gamle matvaretradisjonene våre er slettes ikke vanskelig. Tidkrevende, derimot, det kan jeg ikke nekte for at en del er. I alle fall hodesylte. Men, det er det absolutt verdt for smakens skyld.
Det er imidlertid ett redskap du trenger som nok ikke lenger er i de fleste hjem, og det er ei syltepresse. La deg imidlertid ikke skremme av det. De finnes fortsatt å få kjøpt i kjøkkenvarehandelen, men før du går dit, forsøk dette:
Spør familien; kanskje noen har ei gammal syltepresse liggende.
Besøk bruktbutikken. Det er der vi har funnet våre.
Søk på brukthandelgrupper i sosiale medier, eller også finn.no
Du kan selvsagt ta i bruk fjøler og Reodor Felgen-genet, men gjør deg selv den tjenesten å ha ordentlig utstyr. Det er lettere.
Oppskrift på hodesylte
Når vi lager hodesylte gjør vi det på bestemors vis. Det er også den oppskriften jeg deler med deg her. Nøyaktig hvor den kommer fra vet jeg dessverre ikke, men at resultatet er godt kan jeg garantere for.
Du trenger
½ grisehode
Fleskesvor
3-4 plater gelatin
2 ts salt
½-1 ts pepper
1 ts malt nellik
1 ts allehånde
5 l vann
1 l salt
Slik lager du hodesylte
Legg hodet med bensiden ned i kokende vann tilsatt 1 ts salt per liter vann. La hodet koke til svoren er mør, ca en time.
Ta det opp i stekeovnspanne og skjær svoren av så hel som mulig. Er flesket kokt, skjær av en del av det også. Legg hodet tilbake i kokekaret og kok det jevnt til kjøttet og flesket er mørt og løsner fra bena.
Kok den ekstra svoren i et kokekar for seg til den er passe kokt. Svor er passe kokt når vi kan stikke spissen av en skje gjennom den.
Hodesylte må lages så raskt som mulig, slik at den blir minst mulig avkjølt. Ha derfor ferdig alt som skal brukes: Syltepresse, krydder og oppbløtt gelatin.
Ta hodet opp i en stekeovnspanne. Skjær bort øre, itler og alt uappetittlig. Skjær kjøtt og flesk i skiver langsetter fibrene, parallelt med overflaten. Legg fett og magert kjøtt hver for seg. Spyttkjertlene i det tykkeste av kjaken skal tas med.
Legg et lag svor i bunnen av syltepressa og oppetter kantene. Pass på at skjøtene går kant i kant og ikke ligger dobbelt. Legg flesk og kjøtt lagvis, flesk underst og kjøtt øverst. Dekk til slutt hodesylten med svor og sett lokket på syltepressa og stram til.
Legg hodesylten tilbake i kraften hodet er kokt i. Kok den opp og la den småtrekke i ca en halvtime slik at den blir helt gjennomvarm.
La hodesylten ligge i press til den er avkjølt slik at den beholder formen når den skjæres opp. Løsne syltepressa og ta ut hodesylta.
Syltelake
Kok syltelake av vann og salt. Hodesylten er passe salt når den har ligget i laken i ca åtte døgn. Legg helst hodesylten tilbake i laken når det er skåret av den og ha et klede om den hele tiden. Blir sylten for salt, kan den vannes ut.
Eller: Dropp syltelaken, skjær hodesylten i skiver og pakk i passende porsjoner. Frys ned det du ikke skal spise med det samme. Når du har sylteskivene på brødskiva, strør du på bittelitt salt. Husmoras 2022-variant.
Velbekomme
Jeg kan vanskelig tenke meg en bedre frokost i desember enn ferskt brød med hodesylte på. Først et lag smør, dernest hodesylte og så et godt lag med sennep på toppen. En kopp med rykende fersk kokkaffe til, og kanskje ei pepperkake til dessert, ja, da blir den dagen god!
Mange spiser hodesylte også med både suragurk og rødbete på; vi har alle våre tradisjoner og favorittkombinasjoner. Det viktigste er uansett at du syns det er godt. Og så skal vi heller ikke undervurdere å ivareta de gamle matvaretradisjonene våre og bruken av hele dyret ved slakt.
Det er kanskje litt tidlig å melde, men hodesylta tatt i betraktning: Smakelig måltid og god jul.
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg
2 Comments
Åshild Woldstad
Kanskje burde det vært et bilde her av det du legger i begrepet syltepresse. Jeg forstår av teksten at det er noe helt annet enn jeg gjør. Jeg bruker syltepresse i tre og lager sylta i et klede.
Pingback: