Griseslakt (46/16),  Hjemmelaget saft,  I fokus,  Lotta og Flotta,  Oppskrifter,  Sjølberging,  Utnyttelse

Oppskrift: Hjemmelaget leverpostei

På ketchupflaska er det bilde av tomater, og ketchup inneholder tomater. På melposen er det bilde av korn, og melet er jo laget av korn. På boksen med leverpostei er det bilde av en gutt, og… ehm.

Hjemmelaget leverpostei

Vi har leverpostei vi også, og på gråpapiret som er pakket rundt den, er det ikke ett eneste bilde, men jeg kan likefullt garantere for at den inneholder lever. Ekte, prima vare! Det vet jeg, for jeg har laget den selv! Og akkurat dét er jeg faktisk litt stolt av også, for leverpostei føyer seg nemlig inn i en sånn lang rekke av bestemormat, som jeg trodde at bare bestemødre kunne lage. Men, så kan jeg også da gitt! Og vet du hva? Du kan ganske sikkert du også, for selv om det kanskje tar litt tid, så er det rasende enkelt. Hør bare nå:

Hjemmelaget leverpostei

1 kg lever
250 gram flesk
50 gram gul løk
4 benfri ansjos
3 ts salt
3 ts pepper
1 ts nellik
150 gram kavring
4 store egg
4 ss melk

Start med å klargjøre de ingrediensene som ikke trenger å stå kaldt:
Finhakk løken, mål opp krydderet, og knus og sikt kavringen.
Hva kavringen angår, så bruk gjerne en foodprosessor dersom du ikke
er utstyrt med en særs god tålmodighet eller et over gjennomsnittet kraftig kjevle.

Mal leveren to ganger i kjøttkverna, og deretter flesket.
Gni ansjosen fin, og bland denne med leveren og flesket.

Tilsett løk, kavring og krydder.

Halvpisk eggene og melken, og tilsett i blandingen.
(Eggene virker som heve- og bindemiddel i leverposteien.)

Ha leverposteirøren over i godt smurte former – gjerne brødformer – og dekk til med smurt aluminiumfolie. Folien gjør slik at du ikke får en leverpostei med hard stekeskorpe. Stek leverposteien i vannbad ved 150°C i omlag én og en halv time. Bruk en kakepinne for å kontrollere at den er gjennomstekt; om det som sitter igjen på pinnen er brunt, er leverposteien ferdig. Ta ut leverposteien, og hvelv den når den er noe avkjølt.

Når leverposteien er kald, deles den i passende porsjoner og pakkes. Jeg pleier å pakke i porsjoner à 200 gram, som jeg legger i plastfolie og gråpapir, før de legges i fryseren. Da har vi deilig leverpostei gjennom året, og selv om den har vært i fryseboksen, er den like fersk og god.

Hjemmelaget leverposteiSyltede granskudd

Å lage leverpostei er veldig enkelt, men også ganske tidkrevende. Avhengig av hvor kraftig kjøttkvern du har, tar det tid å male lever og flesk, og å knuse og sikte kavring, er heller ikke gjort i en bråvending, men smaken gjør det verdt innsatsen. Vær imidlertid klar over at smak og lukt er to forskjellige ting! Lukten av lever (og innmat generelt) er ganske spesiell, og det tar litt tid å vende seg til den, men smaken, derimot, er noe ganske annet! Vi bruker av de granskuddene jeg syltet i sommer – de passer ypperlig på leverpostei – men legg gjerne på noen sylteagurker eller rødbeter, og du har en liten delikatesse på smørbrødfatet.

Selvgjort er velgjort – velbekomne!

Bildene kjenner du kanskje igjen fra innlegget med syltede granskudd?
Facebook kommer det til å dukket opp flere bilder fra selve prosessen, og en liten filmsnutt inkludert, den nærmeste tiden.
Klikk deg inn der, og følg med.

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics