Plantekasse til jordbær
Etter at vi lagde ny kjøkkenhage tidligere i våres, har jeg fått mange spørsmål om vår nye plantekasse til jordbær. «Den så smart ut!» Og ja, det er den. I dette innlegget får du se hvordan vi har gjort det.
Løpere til besvær
Helt siden vi gikk til anskaffelse av de første jordbærplantene våre for noen år siden, har de stått plantet i pallekarmer på tunet her. Det har i og for seg fungert fint dét, helt til sensommeren og jordbærplantene har begynt å lage løpere.
Løpere, eller stiklinger, er jordbærplantenes måte å formere seg på. Utover sensommeren vokser det lange løpere ut fra morplanten med én eller flere stiklinger på. Disse vokser fort, og er du ikke kjapp på labben har du små stiklinger som slår rot over alt.
Jeg er ikke spesielt kjapp på labben på sensommeren. Som regel er det mer enn nok annet å henge fingrene i ute i drivhuset og andre steder, så det å våke over jordbærplantenes trang til formering er lavt prioritert.
Og – hver høst og vår er jeg like frustrert fordi jeg ikke prioriterte det. Det er jordbærstiklinger over halve gårdsplassen, og tanken har hver gang vært: Det må da finnes en plantekasse til jordbær som er bedre egnet enn pallekarmene?
Nå må det gjøres
I høst gikk det meste, som kjent, over stokk og sten. Derfor var grensen liksom nådd i våres, følte jeg. Nok kaos!
Hva skjedde i høst?
Jo, jeg brukte øksa på egenhånd. Det kan du lese om HER
Ved en tilfeldighet, nærmest som i en bisetning, nevnte jeg min frustrasjon over løpske løpere for husbonden. Han har vært en særlig pådriver for flere jordbærplanter her på Fjellborg, men det er jo jeg som har hovedansvaret for dyrkingen. «Det er ikke holdbart i lengden sånn det er nå. Det tar altfor mye tid å rydde opp i!» Ja, for tid er en faktor når man er sjølberget. Søken etter effektivisering er evig.
På dette tidspunktet var det allerede bestemt at vi skulle grave til for ny kjøkkenhage. Dermed hadde jeg, uten å ane det, sådd en idé i husbondens kreative tømrersinn. Da kjøkkenhagen var kommet så langt på vei at jeg skulle sette den sammen med pallekarmene jeg hadde samlet, tok husbonden noe uventet styringen over det midtre partiet. «Her tror jeg det blir fint med ny plantekasse til jordbærene», sa han.
Har du ikke fått med deg at vi har laget kjøkkenhage i år, sier du?
Se HER, da!
Plantekasse til jordbær
Husbonden er en travel mann. Derfor la jeg ikke så mye i hva han trodde, men så la han alt annet litt uventet til side. Han hentet hammer, sag, plank og skruer og skred til verket.
Med tre pallekarmer på rekke som bunnkasser, arbeidet han seg videre oppover. Jommen sa jeg plantekasse til jordbær, du! Aldri hadde jeg sett for meg noe så flott, og allerede har to av naboene vært innom kjøkkenhagen her for å se på. «Jeg har sett det fra veien, og lurte på om jeg kunne se nøyere etter. Det ser så smart ut!»
Vi har planer om langt mer enn jordbær på bordet i år.
Se hva vi skal spise på Fjellborg i år HER
Tanken er at ved å ha en plantekasse til jordbær som bygger i høyden, så vil de fleste løperne – i alle fall i de to øverste nivåene – løpe ut i løse lufta og dermed ikke slå rot overalt. Siden vi har stenheller som bunndekke i kjøkkenhagen, vil det heller ikke bli et problem med løperne nederst.
Slik er vår plantekasse til jordbær bygget opp
Plantekassen til jordbær er bygget litt på slump rent målmessig. Husbonden har imidlertid bygget plantekassen i tre høyder, hvorav det andre nivået er på samme størrelse med pallekarmene nederst. Det øverste er noe smalere, men slik må det nesten være for ikke helt å overskygge plantene lenger ned.
Plantekassen til jordbær er bygget med restematerialer av trykkimpregnert treverk.
Innvendig er plantekassen kledd med plastikk. Dette er både for å bevare treverket lengst mulig fra råte, men også for å holde på fuktigheten i jorda ved vanning. Jeg har imidlertid skåret små hull i plastikken slik at det ikke er fare for røttene til jordbærplantene ved store mengder nedbør.
Kassene er fylt med vanlig plantejord. Jordbærplantene er plantet med tre i bredden og fem i lengden per pallekarm, noe som gir til sammen 45 planter på nederste nivå og 45 planter på nivå to. Øverst har jeg fått to planter i bredden, og til sammen 18 i lengden. Det gir en total på 126 jordbærplanter.
Jordbær både her og der
Brorparten av jordbærplantene våre står nå i den nye plantekassa. Den var imidlertid ikke stor nok til å romme alle plantene. Vi har fortsatt igjen fire pallekarmer med planter foran drivhuset, i tillegg til de som står i en gammel sak fra redskapslageret på fjellet her.
Hvis vår nye plantekasse for jordbær viser seg å fungere som tenkt, så er det nok ikke umulig at det blir bygget én til neste år. Vi ønsker å være mer sjølforsynte på nettopp jordbær, og da må vi også ha plass til flere planter.
Jordbær er jo så godt! Det er jordbærgrøt også.
Oppskrift finner du HER
Det er dessuten fint for alt jeg kan arbeide med fra stående stilling, og da er en slik plantekasse gull verdt. Jeg må riktignok ha en liten krakk for å nå ordentlig opp til øverste hylle, men det gjør ingenting. Heller det enn å krype rundt på alle fire på tunet her for å grave opp stiklinger på avveie.
Hva syns du om vår nye plantekasse for jordbær? Fin, ikke sant? Så får vi se om vi får noen bær i den utover sommeren også. Det har i alle fall begynt å blomstre så smått, så får vi håpe det blir noe godt til isen ganske snart.
Husk at du kan følge Hverdagen på Fjellborg på Facebook og Instagram, og vil du være sikker på å få med deg siste nytt kan du også abonnere på bloggen via e-post.
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg
One Comment
Pingback: