Sundhetsbrød fra Stor Kokebok
I Prosjekt Henriette denne uka skal vi ta for oss en ny sjanger i Stor Kokebok: Gjærbakst! Og enda mer presis: Brødbakst. Vi har testet Sundhetsbrød!
Furten surdeig
Kan du tenke deg noe bedre enn duften av fersk gjærbakst som fyller hele huset og sniker seg inn i alle rom? Aller best er kanskje duften av nystekt brød. Det lukter så hjemlig og minner om alt som er godt.
Det er en duft vi har blitt ganske vant med her på Fjellborg de siste månedene. Med god hjelp av en av de voksne på avdelingen til veslebror har jeg omsider knekt surdeigskoden. Vi har hatt nybakt brød så å si hver eneste dag i mange måneder, og det er så godt!
Forrige uke fikk imidlertid surdeigstarteren vår en liten knekk, med mange anderledes-dager og mindre behov for brød. Jeg glemte helt enkelt å sette den i kjøleskapet da den skulle ha en pause, og denne uka har jeg måttet godsnakke litt ekstra med den.
Husmora har syslet med surdeig før også.
Se hvordan det gikk dengang HER
Familien har imidmertid like fullt vært brødsultne, så mens surdeigsstarteren har vært furten, har jeg bakt Sundhetsbrød i stedet.
Man tager hva man haver
Sundhetsbrød fant jeg i Henriette Scjønberg Erkens Stor Kokebok. Jeg kunne jo like gjerne bla i den, fant jeg ut, som et annet sted da jeg først måtte bake brød med gjær.
Vår gode Henriette har flere brødoppskrifter å skilte med, og da valget falt på Sundhetsbrød, var det rett og slett fordi den oppskriften passet best med det melet jeg hadde.
Mange av brødoppskriftene i Stor Kokebok inneholder grøpp, og så grovt mel hadde vi ikke. Sundhetsbrød, derimot, var fri for grøpp og fikk dermed mette magene her på Fjellborg denne uka.
Brødet var enkelt og greit å lage, og både husbonden og ungene syntes det var veldig godt og med en fin konsistens. Siden oppskriftene er falt i det fri etter så mange år, deler jeg den ordrett her:
Sundhetsbrød
Du trenger
½ l. melk
½ kg sammalet hvetemel
350 gr. fint hvetemel
30 gr. smør
25 gr. gjær
2 teskjeer salt
Slik lager du Sundhetsbrød
Det sammalte hvetemel og halvparten av det fine hvetemel blandes og irøres den lunkne melk med gjæren, det smeltede smør og salt. Står til heving i ¾ time; resten av melet arbeides i, og deigen settes igjen til heving ca. ½ time. Arbeides til 3 avlange brød, settes på smurt plate, heves ¼ time, oversmøres med melk og stekes i passe varm ovn.
Sundhetsbrød i 2023
Først og fremst: «Passe varm ovn» er på Fjellborg 200°C.
Som vanlig har jeg erstattet melk slik at alle hjemme hos oss kan spise brødet. Denne gang brukte jeg havdredrikk, men vann er også et fullgodt alternativ.
Og: Jeg brukte brødformer i stedet for å legge brødene rett på platen. Jeg innser imidlertid at jeg nok har vært litt optimistisk. Med dobbel oppskrift burde jeg nok holdt meg til tre former i stedet for fire. Da hadde brødene blitt større og finere.
De har hevet godt, men mine former er rett og slett for store. Når Henriette skriver at én oppskrift skal holde til tre brød, så er nok brødene temmelig små.
Gjær eller surdeig?
Gutta her har rett, Sundhetsbrød er veldig godt. Forbausende saftig også, til at deigen er såpass tørr med tanke på væskemengde.
Vi kommer nok ikke til å kutte ut surdeigsbrødet likevel. Til det er det altfor godt, men det går jo fint an å variere litt?
Pinse står for døren. Kanskje du har lyst på litt godt?
Sjekk ut DETTE innlegget for inspirasjon
Anbefales gjør det i alle fall, så det er bare å sette en deig og la duften av Sundhetsbrød fylle huset.
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg
One Comment
Pingback: