Rabarbra og solbær
Rabarbra og solbær er en kombinasjon av smaker som i alle fall ikke jeg hadde tenkt på før. Flaks, da, at Henriette hadde gjort det, så fikk vi det gode syltetøyet jeg gir dere oppskriften på i denne ukens Prosjekt Henriette.
Rabarbratid
Det er rabarbratid. Om den er å få kjøpt i butikken ennå vet jeg ikke, for der har jeg ikke vært på en liten evighet. I kjøkkenhagen, derimot, står den stor og kraftig og plukkeklar.
Rabarbra er en grønnsak som virkelig vokser på meg. Jeg var aldri blant de barna som opplevde euforisk lykke av en kopp sukker og en stang rabarbra. Derimot har jeg som voksen blitt veldig glad i rabarbraen.
Rabarbrakake er den absolutte favoritten, men vi har også laget saft og ulike varianter av marmelade og syltetøy. Ikke minst av rabarbra og solbær!
Har du forsøkt rabarbrakaken vi er så glad i her på Fjellborg?
Du finner oppskrift HER
Rabarbra og solbær?
Og jeg må jo nesten innrømme det, først som sist, at jeg i ukens Prosjekt Henriette har jukset litegrann. Ennå er solbærene bare kartene, så jeg har laget syltetøy av rabarbra og solbær før. I fjor, faktisk.
Det begynte med jakten på noe godt å lage av rabarbra. Noe nytt. Og da var det at jeg bladde opp i Stor Kokebok. Det kunne jo tenkes at Henriette hadde en god oppskrift?
Og jammen: Rabarbra og solbær. Det syntes jeg hørtes ut som en spennende kombinasjon. Det er jo gjerne helt jordbær som nevnes og foreslås sammen med rabarbraen, men her var noe nytt jeg bestemte meg for å prøve.
Oppskriften er nok ikke helt tenkt å være syltetøy, men jeg gikk for tanken om at oppskrifter i beste fall er veiledende og bestemte meg for å nytte mengdeforholdene og lage syltetøy av herligheten i stedet.
Det gjør jeg som beskrevet i Den lille syltetøyskolen, som du finner HER. Oppskriften fra Stor Kokebok følger under:
Rabarbra og solbær
Du trenger
3 kg solbær
1 kg rabarbra
½ kg sukker
Slik lager du rabarbra og solbær
Den rensede rabarbra skjæres i 2 cm lange stykker og blandes med bærene. Legges på glass lagvis med sukkeret. Steriliseres i 20 minutter ved 85°. Omsteriliseres ved 85° i 15 minutter innen 24 timers forløp.
Man må spare
Som tidligere nevnt, er jo solbærene fortsatt bare kartene. Det betyr at for å lage syltetøy av rabarbra og solbær, så må du spare litt.
Jeg gjorde det enkelt, og høstet rabarbraen da den var klar. Den ble renset og skåret etter alle kunstens regler før jeg la den i fryseren.
Siden, da solbærene ut i juli en gang var klare, tok jeg dem opp igjen og lagde syltetøyet da.
Det går fint an å følge Henriettes oppskrift til punkt og prikke også. Jeg syntes kombinasjonen rabarbra og solbær hørtes god ut, men konkluderte med at det enkleste ville være å lage syltetøy som jeg pleier. Og sånn ble det!
Et tips på tampen
Det er forresten et hett tips, det der, om du er på jakt etter noe nytt: Let i det gamle!
Jeg har mange ganger funnet nye bruksområder for råvarene våre når jeg har søkt inspirasjon i gamle kokebøker, og da fortrinnsvis Stor Kokebok. De kunne mye da som er glemt nå, og de var langt flinkere enn vi er nå til å utnytte det vi har.
Har du eggehviter til overs? Forsøk kjempegode eggehvitekaker!
Oppskrift finner du HER
Syltetøy av rabarbra og syltetøy er godt. Det er smaken av sommer, sol og lange morgener. Kanskje skal du få tak i litt rabarbra, fryse den ned og prøve oppskriften bare solbærene er modne?
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg
4 Comments
Fotavtrykket
Hørtes veldig godt ut! 😉 Men her blir nok alle solbærene til saft. Kanskje, når vi har kjøpt flere solbærbusker (for dèt skal vi), kan jeg teste ut denne oppskriften.
Det jeg imidlertid gjorde, i går, det var å lage rabarbra- og appelsinmarmelade fra din (og Henriette Schønberg Erken) sin oppskrift. 😉
Ragnhild Johansen
Hei, dette hørtes spennende ut. Hva med saft av solbær og rabarbra?
Husmora
Det var jammen ingen dum idé! Takk for forslaget.
Ragnhild Johansen
Jeg ventet ikke på svar, men laget saft av solbær og rabarbra.
3 kg solbær
1 kg rabarbra
750 g sukker
Den ble helt nydelig. Jeg valgte å bruke litt mye sukker for jeg var usikker på syrligheten fra rabarbraen. Det går sikkert å redusere på sukkermengden.