Melkefri sjokoladesaus
Å finne melkefri sjokoladesaus i butikken er ikke så lett, men visste du at du kan lage det selv? Ti minutter av ditt liv er alt det tar. Her er ukas Prosjekt Henriette:
Hjemmelaget, melkefri sjokoladesaus
Iskrem er en yndet dessert hos oss. Ikke så rart, kanskje, med tre barn i familien. Iskrem, sjokoladeknapper og saus av ulike slag er alltid en slager. Det har så langt bare vært én hake ved det: Vi har ikke hatt melkefri sjokoladesaus.
Karamellsaus blir liksom ikke det samme når du er fire år og vil ha det de andre spiser. Jeg lager melkefri vaniljeis og vi har funnet melkefri sjokoladeknapper, men melkefri sjokoladesaus har det vært litt verre med.
Helt til jeg kom til å tenke på Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok! I den er en egen seksjon med dessertsauser, og tror du ikke sjokoladesaus er nevnt i det gode selskap, da?
Tilpasset
Når jeg kaller Henriettes sjokoladesaus for melkefri, så er det ikke for at hun hadde tenkt på melkeallergikere over det ganske land. Men siden hun ikke har vært mer spesifikk enn «sjokolade» i sin oppskrift, så har jeg tatt en liten sjefsavgjørelse her i 2023 og latt den få tilleggsnavnet melkefri.
For det kan den veldig enkelt bli. Bare bruk melkefri sjokolade (denne for eksempel), så er den trygg for noen hver.
Oppskriften, som er en direkte avskrift av Stor Kokebok 10ende økede utgave fra 1932, får du her. Lett som en plett, og tar noe sånt som ti minutter av ditt liv:
Melkefri sjokoladesaus
Du trenger
4 dcl. vann
1 spiseskje konjakk
1 teskje vaniljepulver
30 gr. rismel
30 gr. sukker
120 gr. reven sjokolade
Slik lager du melkefri sjokoladesaus
Vann, sukker og sjokolade røres over ilden til det koker, jevnes med rismelet, utrørt med 2 spiseskjeer koldt vann; småkok i 5 minutter. Siles og irøres rum og vaniljepulver.
Godkjent?
Først og fremst og for ordens skyld: Med veslebror som den klare målgruppe her, sløyfet jeg selvsagt konjakken! Konjakken kunne ganske sikkert gitt en smakfull fylde til sjokoladesausen, men særlig barnevennlig ville det jo ikke vært. Derfor plystret vi den.
Og: Jeg brukte maizenna i stedet for rismel. For 30 gram tok jeg meg ikke bryet med annet. Funka fjell!
Men, ble så den alkoholfri og melkefri sjokoladesausen godkjent av kvalitetskontrolløren? Ja! Det gjorde den! Veslebror elsket hjemmelaget sjokoladesaus og var et eneste stort smil over å kunne få det samme som alle andre.
Det gledet et mammahjerte. Henriette fikk en varm tanke og et stille takk da. Sjokoladesausen vil jeg definitivt lage igjen, men for nå har vi enda litt igjen i krukka. Den satte jeg i kjøleskapet, også blir det nok plutselig en dessertdag igjen. Nå skal det i alle fall ikke stå på sjokoladesausen!
Har du smakt hjemmelaget sjokoladesaus før? Hvis ikke bør du absolutt prøve denne! Vel anvendt tid.
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg