Jordbærfromasj på Henriettes vis
Denne uka står jordbærfromasj på menyen i Prosjekt Henriette. En frisk og fin dessert, perfekt for mai sine mange festdager.
Ufravikelig regel
8. mai er dessertdag på Fjellborg. Det er en regel som er ufravikelig. Frigjøringsdagen er såpass viktig at jeg syns ikke den kan passere i all stillhet. Ved alltid å lage litt fest på denne (hver)dagen, så blir det forhåpentligvis med årene en dag som også våre barn – neste generasjon – vil minnes som noe spesielt.
Etter at jeg tok i bruk Stor Kokebok har dessertmenyen vår utvidet seg betraktelig. Hvor tok alle de dessertoppskriftene veien da Stor Kokebok og dens tilsvarende forsvant ut av dagligbruken? Vi er helt overveldet, vi, av alt det gode som er å finne i den boka!
At vi er glad i dessert er en dårlig bevart hemmelighet, men hvorfor er vi så glad i det?
Svaret får du HER
I går fant vi enda en favoritt, da jeg lagde jordbærfromasj på Henriettes vis. Ikke en smule lå igjen på fatet da vi gikk fra bordet, og det er vel et skussmål tydelig nok? Derfor deler jeg også oppskriften her, som direkte avskrift fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok 10ende økede utgave fra 1932:
Jordbærfromasj
Du trenger
4 eggeplommer
125 gr. sukker
¾ l. fløte
9 plater gelatin
200 gr. friske jordbær
Vil du lage en melkefri variant kan du fint erstatte fløte med Gryr matfløyel.
Slik lager du jordbærfromasj
Eggeplommene vispes med sukkeret ¼ time, tilsettes ½ l. fløte; settes over ilden og varmes under omrøren til det blir godt jevnt, men skal ikke koke. Gelatinen utbløtes i koldt vann i 20 minutter, tas op, opløses og has i kremen. Når denne er omtrent kold, har resten av fløten i; denne skal være stivvispet. Kremen legges i vætet form lagvis med jordbærene, settes på is eller et koldt sted inntil anretningen. Formen hvelves på fat eller vase, og fromasjen pyntes med jordbær.
Skap maistemning
At Henriettes jordbærfromasj anbefales har jeg jo allerede røpet. Ungene forsynte seg så mange ganger at jeg til slutt kom ut av tellinga; de fikk liksom ikke spist seg mette på herligheten. I grunnen synes jeg litt syns på veslekæll som ikke var hjemme, for de andre to kommer jo til å snakke om jordbærfromasjen helt til neste gang den står på bordet. Han, stakkars, vet jo ikke hva det er han har gått glipp av!
Glad i desserter med jordbær?
Få oppskrift på jordbærgrøt HER
Det er lett å la seg skremme av eggedosis som skal varmes opp med fløte og siden blandes med stivvispet fløte. Er det noe å satse på i en travel hverdag, liksom? Ja, det er det. Jeg brukte maks en halvtime på hele desserten. Jordbærene skar jeg i skiver til pynt mens eggedosisen ble pisket og mens massen stod og kjølte seg ned danderte jeg dem i en bolle. Grei skuring, med andre ord. Og en halvtime? Vel anvendt tid for en smakfull dessert med bare kjente ingredienser!
Den eneste utfordringen jeg møtte på, var å få jordbær til å ligge lagvis med fromasjen. De liksom bare falt til bunns i stedet. Det tror jeg imidlertid kanskje kan skyldes at jeg brukte matfløyel som har noe lavere fettinnhold enn vanlig kremfløte. Dermed ble nok også min blanding noe tynnere selv om det ikke hadde noe å si for konsistensen på jordbærfromasjen da den var ferdig.
Har du prøvd bestemors fromasjkake? Den mest populære kakeoppskriften på hele Hverdagen på Fjellborg!
Du finner den HER
Godt var det uansett, og vil du ha noe godt og enkelt til dessertbordet nå på en av mais mange festdager, så anbefales den absolutt. Eller – når du bare trenger litt fest på en hverdag.
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg
2 Comments
Eva Gundersby
Hei
Jeg har nettopp vært og sett en film som på norsk (!) heter pot au feu. Den var fantastisk fin og handler mye om gleden ved å lage mat .
Mvh
Eva
Camilla Skår
Takk for tips!