Hjemmelaget tomatketchup
Hjemmelaget tomatketchup. Prosjekt Henriette kunne ikke bli annet denne uka. Veslebror har nemlig mast om dette i en liten evighet, og hva sier mamma da, tror du?
Kanskje det, kanskje
«Kanskje vi kan lage ketchup sjøl, mamma?» Veslebror har stilt spørsmålet i utallige varianter de siste ukene. Han er, i likhet med flere her på Fjellborg, veldig glad i ketchup. Dessuten har han fått med seg at mamma lager veldig mye rart på det kjøkkenet, så hvorfor ikke ketchup?
Hjemmelaget tomatketchup? Det er klart vi kan lage det! Hvorvidt det vil stå til veslebrors forventninger er jo en annen sak, for ketchup og ketchup er to forskjellige ting!
Jeg gikk for Henriette Schønberg Erkens variant, og la oss gå rett på sak! Oppskriften er, naturlig nok, hentet fra Stor Kokebok.
Hjemmelaget tomatketchup
Du trenger
4½ l. tomater
2 strøkne spiseskjeer salt
100 gr. sukker
1 strøken teskje kajenne
3 strøkne teskjeer muskatplomme
3 strøkne teskjeer sellerifrø
2 strøkne teskjeer kanel
½ l. eddik
Slik lager du tomatketchup
De vaskede, tørrede, fullmodne tomater skåldes i kokende vann, hvorefter vannet fjernes. Tomatene legges i en gryte med salt, sukker og de øvrige krydderier, påhelles eddiken, koker langsomt inn, inntil kun det halve er igjen, presses gjennom dørslag, varmes igjen i gryten. Has straks på flasker, der korkes og lakkes.
I stedet for å lakke, kan du hermetisere som ved safting og sylting.
Se hvordan det gjøres HER
Hjemmelaget tomatketchup – dommen
Når veslebror, og vi andre for den saks skyld, tenker på smaken av ketchup er Idun gjeldende standard. Eventuelt Felix for oss i grensenære strøk. Er det Idun tomatketchup du forventer, så blir du skuffa over hjemmelaget tomatketchup.
Om du derimot legger tanken på Idun vekk, og i tillegg den om at «ketchup ødelegger et godt måltid», er saken en annen.
Personlig vil jeg heller sammenlikne hjemmelaget tomatketchup litt mer med Heinz sin. Ikke for at de likner på hverandre i smak, men fordi Heinz ikke er pølse- og alt mulig-ketchup her hos oss. Det er heller ikke hjemmelaget tomatketchup.
I stedet vil jeg si at hjemmelaget tomatketchup er litt mer som et godt og smaksrikt tilbehør. Vi har brukt det mest til hjemmelaget hamburger her hos oss, og da gir den en skarp og god smak som får burgeren til å bli mer enn fast food. Ved siden av smaksatte spesialpølser er den også veldig god.
Hjemmelaget tomatketchup er ikke noe hokus pokus å lage. Det anbefales derfor å prøve oppskriften om du har lyst på et spennende tilbehør til sommerens måltider. Ketchup, men ikke ketchup likevel.
Er du glad i ketchup?
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg