Henriettes fårikål
I dag er det fårikålens dag. Hva er vel da bedre enn å servere Henriettes fårikål i Prosjekt Henriette? Bli med på et festmåltid!
Fårikålens dag
I dag, den siste torsdagen i september, er det fårikålens dag. Det er ikke en dag som går oss hus forbi, for her på Fjellborg er vi glad i fårikål! I dag stod, selvsagt, Henriettes fårikål på middagsbordet.
Men, jeg er neimen ikke sikker på hva jeg liker best ved retten: Smaken i seg selv, eller lukta som brer seg over hele huset med løfte om et godt måltid?
Fårikål er flere ganger kåret til Norges nasjonalrett, og jeg liker tanken på å bo i et land hvor noe så enkelt som fårekjøtt og kål er det vi setter høyest av mat. Det er lite jålete, det!
Eksamen på kjøkkenet
Fårikål er noe jeg har spist hele livet. Som barn var det til og med som ureist mat, for da jeg vokste opp holdt vi sauer på Fjellborg. De beitet blant annet der vi i dag har frukthage, og det var mye selskap i ulldottene for ei lita, dyreglad jente.
Med tiden ble alle sauene slaktet. Jeg ble voksen, og måtte etter hvert også lage fårikål selv. Det husker jeg som skummelt, for det stod for meg som en svært viktig prøve på kjøkkenet. Ble det servert til søndagsmiddag i familieselskap, så måtte det være vanskelig; det regnestykket var selvsagt.
Og selvfølgelig tok jeg feil! Heldigvis! Jeg husker at det var skummelt, men også at jeg ble overrasket over hvor feil jeg tok. Fårikål er, helt på ordentlig, enkelt å lage: Kjøtt, kål, pepperkorn, og repetere til det er tomt for ingredienser.
Men, finnes det flere måter å tilberede fårikål på? Det lurte jeg på, og tok en titt i Stor Kokebok. Der hadde Henriette Schønberg Erken hele to varianter av den elskede retten å tilby. Jeg gikk for Henriettes fårikål II:
Henriettes fårikål II
Du trenger
2 à 2½ kg. kjøtt
3 kg. kål
1 spiseskje hel pepper
1 spiseskje salt
50 gr. hvetemel
Vann
Slik lager du Henriettes fårikål II
Kjøttet – bryst eller bog – opphugges, vaskes i lunkent vann, tørres, meles, legges lagvis i gryten med vel halvparten av den rensede, forvellede, oppskårne kål, pepper og salt overhelles med det kokende vann så meget at det står halvt op ad kjøttet; koker ca. 1 time og tilsettes resten av kålen; småkoker under lokk til alt er mørt, i alt ca. 3 timer.
Et festmåltid
Da jeg skulle legge kjøttet i kjelen, oppdaget jeg at det til og med var Henriettes fårikålkjøtt jeg skulle bruke.
Jeg antar at merkevaren har fått sitt navn etter Henriette Schønberg Erken i et forsøk på å forsterke nasjonalfølelsen ved retten. Litt komisk syns jeg imidlertid det var at framgangsmåten for tilberedelse, som sto trykt på emballasjen, ikke matchet hverken Henriettes fårikål I eller II.
Jeg fulgte likevel kokeboka. Litt annerledes enn jeg tidligere har gjort det, for jeg har aldri brukt mel, men det var slettes ikke hokus pokus.
Ikke gjorde det hokus pokus i smak heller, å lage fårikål på Henriettes vis framfor et annet vis. Det eneste som for familien avslørte at dagens fårikål var en del av Prosjekt Henriette, var faktisk fotograferingen før vi spiste.
Var det da et mislykket prosjekt? På ingen måte! Fårikål er og blir et festmåltid.
Fårikål er omtalt også tidligere på bloggen.
Les om fårikål og veltrente trær HER
Skulle jeg imidlertid ønske meg noe mer av Henriettes fårikål – eller alle andres, for den saks skyld – så måtte det være sauekjøtt i stedet for lam. Jeg savner fårikål, men der er jeg øyensynlig i fåtall all den tid sauekjøtt er nært til umulig å oppdrive uten å slakte sauen sjøl.
Men, vi spiser til skjorteknappen sprekker lell! Kos deg med fårikål og gratulerer med dagen!
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg