Prosjekt Henriette

Grønnkålomelett for spinatomelett

I følge Stor Kokebok kan grønnkål brukes som spinat. Da ble det grønnkålomelett på oppskriften til spinatomelett. Få det utvidede testpanelets dom!

Grønnkål for spinat

I forrige ukes Prosjekt Henriette tok vi for oss grønnkål. Jeg hadde vært på potetjordet og høstet inn det som gjennom sommeren bare har vært omtalt som Plan B, og i avlingen var det grønnkål å finne. Siden grønnkål ikke er en grønnsak vi har bred erfaring med i kostholdet her, bladde jeg opp i Stor Kokebok for råd.

Gikk du glipp av forrige ukes Prosjekt Henriette?
Du finner det HER

Der kunne vår kjære Henriette Schønberg Erken fortelle oss at grønnkål kan både puttes i supper, stuing og ellers benyttes som spinat. Hva spinat angår, har Stor Kokebok over ti oppskrifter å velge blant. Ikke dårlig, hva?

I forrige Prosjekt Henriette-innlegg viste jeg hvordan jeg startet med å forvelle kålen. Men, hva gjorde vi så med den grønne herligheten? Jo, vi gikk for en spinatomelett! Eller, grønnkålomelett, da. Tross alt skulle jeg servere lunsj til en hel gjeng arbeidsfolk. Dermed fikk vi også et noe utvidet testpanel i denne runden av prosjektet. Det kan ha vært til grønnkålomelettens fordel. Muligens.

Prosjekt Henriette: Grønnkålomelett laget på oppskriften til spinatomelett i Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok

Spinatomelett (eller grønnkålomelett)

Du trenger

250 gr. spinat
50 gr. smør
40 gr. hvetemel
3 dcl. melk
3 egg
salt
pepper

Og så er det da selvsagt valgfritt, om du vil benytte spinat eller grønnkål. Det går for samme sak i følge Stor Kokebok. Grønnkålomeletten kan lages melkefri ved å erstatte smør med melkefri margarin og melk med for eksempel Gryr matfløyel eller havredrikk.

Slik lager du spinatomelett (eller grønnkålomelett)

Smøret smeltes, irøres melet og den rensede, forvellede, finhakkede spinat, spedes med melken, gis et opkok, tas av ilden, avkjøles og irøres eggeplommene, tilsist de stivvispede eggehviter. Fylles i smurt, ildfast form og stekes i varm ovn i 20 minutter. Serveres straks med koldt aspargessmør. Til 4 personer.

Siden jeg serverte grønnkålomeletten til lunsj og vi aldri har ekte smør i hus på grunn av melkeallergi, sløyfet jeg hele aspargessmøret.
Du finner imidlertid oppskrift HER

Omelett med potensiale

Grønnfargen på grønnkålomeletten fikk meg umiddelbart til å tenke på neslesuppa vi prøvde i fjor vår. Den tenker forresten ungene stadig vekk på også; den står som et slags skrekkens sammenlikningseksempel hver gang mat skal rangeres fra godt til ikke godt. Neslesuppa er på den skalaen ikke god. (Tomatsuppa, som faktisk var enda verre, har de antakeligvis fortrengt.)

Vi satte oss til bords, sultne og skeptiske. De to tømrerne som var på plass denne dagen også. Den yngste av de to har vært utsatt for Prosjekt Henriette også ved en tidligere anledning og visste således hva han gikk til. Eller ikke.

Den gang var det fleskeomelett som stod på menyen.
Les mer HER

Vi smakte og vi spiste. Noen spiste opp sin porsjon, noen lot det være. De som lot være fant jeg ingen grunn til å klandre for dét. Meningene rundt grønnkålomeletten var litt sprikende, men alle var i grunnen enig i ett, og det var at den hadde vært mye bedre om vi bare hadde byttet ut grønnkålen med skinke! Med andre ord, så var det i det minste potensiale her, og oppskrifter er jo i beste fall veiledende, ikke sant?

Prosjekt Henriette: Grønnkålomelett laget på oppskriften til spinatomelett i Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok

Poenget med grønnkålomeletten

Vanligvis gjengir jeg ikke de oppskriftene fra Stor Kokebok som vi selv ikke vil bruke igjen. Når jeg likevel siterer oppskriften på grønnkålomelett, så er det av to grunner:

  1. Smakspreferanser. En haug med mannfolk og jeg synes ikke den var god, men så var det ingen av oss som i utgangspunktet er spesielt begeistret for grønnkål. Det kan ha påvirket dommen.
  2. Bruksområder. Oppskriften viser et viktig poeng med Stor Kokebok, og det er å vise flere bruksområder for de ulike råvarene vi har tilgjengelig.

Og det siste der, syns jeg alene at gjør det verdt å gjengi oppskriften. For, når våre smakspreferanser antakelig har påvirket utfallet av dommen, så kan det jo være at for en grønnkålelsker så er grønnkålomelett en fulltreffer. Nok en rett å putte grønnkål i! Og – variasjon i kostholdet er jo bra, så alle innspill til nye bruksområder av en råvare er et gode.

Grønnkålomeletten er et godt eksempel på hvordan Stor Kokebok har sin naturlige plass i hverdagen også i dag.
Les mer HER

Med dét i tanken, understreker jo i grunnen bare grønnkålomeletten det jeg så mange ganger har konkludert med i løpet av Prosjekt Henriette også: Stor Kokebok er på ingen måte utdatert. Den er faktisk høyst dagsaktuell, med fokus på å redusere matsvinnet og å øke sjølbergingsgraden. Dessuten, skal vi først øke sjølbergingsgraden, så er det også viktig at vi vet hva vi skal bruke maten vi produserer til! Så, kanskje har grønnkålomelett fortsatt livets rett.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics