Prosjekt Henriette

Appelsinfromasj II

Etter å ha presentert fire middager på rappen i Prosjekt Henriette så er det i dag på høy tid med en dessert. Jeg har lurt litt på om jeg skulle vente med å presentere denne til nærmere påske, men den er for god til å vente med. Hva jeg snakker om? Appelsinfromasj, mine damer og herrer!

Prosjekt Dessert

Vi er egentlig ganske flinke til å spise dessert her på Fjellborg. Jeg vet forresten ikke om det er noe man er flink eller ikke flink til, men vi gjør det temmelig ofte, i alle fall.

Siden nyttår har det blitt minst én dessert i uka, og husbonden lurer litt på om jeg ikke like gjerne skulle kjørt Prosjekt Dessert i stedet for, eller i det minste parallelt, med Prosjekt Henriette. Syv uker ut i det nye året har vi faktisk hatt syv forskjellige desserter. Kan hende er han inne på noe?

Prosjekt Henriette: Appelsinfromasj

Et prosjekt om gangen får nok holde, men da er det fint, da, at det i Stor Kokebok også er oppskrifter på dessert! Appelsinfromasj, for eksempel. Ja, appelsinfromasj II, om vi skal være helt presise.

Appelsinfromasj til dessert

Det var den dagen vi spiste Kalkun à la Toulouse; jeg syntes liksom ikke det gikk an å spise noe så høytidelig uten å servere en dessert til. Jeg tok til å bla videre i Stor Kokebok og fant oppskrift på appelsinfromasj.

Vil du ha oppskriften på Kalkun à la Toulouse?

Du finner den HER

Å lage fromasj fra bunnen av sånn på egenhånd genererer litt oppvask, men det kan jeg godt si det var verdt. Smaksmessig var det ingenting å utsette på hjemmelaget appelsinfromasj, og det var heller på ingen måte vanskelig.

En fin bonus er jo dessuten at du slipper alle de merkelige ingrediensene vi ellers er så vant med i våre dager. Du vet, de vi ikke kan uttale, men bare godtar at må til for at du og jeg skal kunne tilsette melk og vispe på full guffe i 2½ minutt.

Vel, her har vi altså et alternativ, og oppskrift kommer her:

Jeg har vært i kontakt med Aschehoug som i sin tid utgav boken, og oppskriftene er falt i det fri og kan deles på lovlig vis.

Appelsinfromasj II fra Stor Kokebok

Du trenger

2 egg
100 gr sukker
1 dcl vin
7 plater gelatin
4 appelsiner
2 dcl fløte

Slik lager du appelsinfromasj

Eggeplommene og sukkeret røres ¼ time, tilsettes vinen, saften av 2 appelsiner og den oppløste gelatin, røres til det begynner å stivne. Fløten, som er stivpisket, og likeledes de stivpiskede hviter has i. Fromasjen legges i en i koldt vann skyllet form lagvis med de to rensende og i skiver skårne appelsiner. Vinen kan sløifes. Hvelves når den er stiv.

Prosjekt Henriette: Appelsinfromasj

Anmerkninger i 2023

Det er kanskje ikke så 2023-betinget, men jeg gjorde noen tilpasninger basert på hva vi hadde og ikke hadde. Og jeg sløifet vin.

Tilpasningene innebar blant annet at jeg i stedet for saften av to appelsiner brukte appelsinjuice. Én appelsin gir omtrentlig 1 dl juice.

For en noe skarpere smak av appelsin vil jeg nok øke dette en halv gang neste gang, dersom jeg heller ikke da har appelsiner for hånden. (Dessert er nemlig noe som her hos oss gjerne blir til etter innfallsmetoden, og hva vi har tilgjengelig når lysten på noe søtt etter middag melder seg.)

Siden jeg ikke hadde appelsiner for hånden, droppet jeg også appelsinskivene i fromasjen. Det kan det nok tenkes at jeg hadde gjort i alle fall, for sitrusfruktene står ikke like høyt i kurs hos alle ungene her. Men, de kan jo kanskje serveres ved siden av? Så kan hver forsyne seg etter ønske. Siden jeg hadde litt revet sjokolade liggende, gav jeg heller fromasjen et dryss av det for pynt.

Prosjekt Henriette: Appelsinfromasj

Også lagde jeg selvfølgelig appelsinfromasjen melkefri. Slik må det være hos oss. I stedet for fløte brukte jeg Gryr Matfløyel og det funker fjell.

Appelsinfromasj II – tommel opp eller ned?

Opp. Definitivt opp. Appelsinfromasj falt i smak. Enkel å lage, god å spise og heller ikke altfor mektig. Siden vi stort sett alltid har både fløte, egg og appelsinjuice i huset, er det også noe som er mulig å få til uten planlegging. Sånt er et stort pluss i en hverdag som vår.

Appelsinfromasj vil dessuten garantert komme på bordet etter påskelammet i år, tror jeg. Det er jo en dessert som liksom skriker påske. Appelsin og gul og fin og bare godt. Nam, altså!

Bør du prøve den? Absolutt! Lov meg å gi den en sjanse da? Hjemmelaget er ikke vanskelig, og tenk så deilig med en enkel hverdagsdessert! Velbekomme.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics