Appelsinfromasj II
Etter å ha presentert fire middager på rappen i Prosjekt Henriette så er det i dag på høy tid med en dessert. Jeg har lurt litt på om jeg skulle vente med å presentere denne til nærmere påske, men den er for god til å vente med. Hva jeg snakker om? Appelsinfromasj, mine damer og herrer!
Prosjekt Dessert
Vi er egentlig ganske flinke til å spise dessert her på Fjellborg. Jeg vet forresten ikke om det er noe man er flink eller ikke flink til, men vi gjør det temmelig ofte, i alle fall.
Siden nyttår har det blitt minst én dessert i uka, og husbonden lurer litt på om jeg ikke like gjerne skulle kjørt Prosjekt Dessert i stedet for, eller i det minste parallelt, med Prosjekt Henriette. Syv uker ut i det nye året har vi faktisk hatt syv forskjellige desserter. Kan hende er han inne på noe?
Et prosjekt om gangen får nok holde, men da er det fint, da, at det i Stor Kokebok også er oppskrifter på dessert! Appelsinfromasj, for eksempel. Ja, appelsinfromasj II, om vi skal være helt presise.
Appelsinfromasj til dessert
Det var den dagen vi spiste Kalkun à la Toulouse; jeg syntes liksom ikke det gikk an å spise noe så høytidelig uten å servere en dessert til. Jeg tok til å bla videre i Stor Kokebok og fant oppskrift på appelsinfromasj.
Vil du ha oppskriften på Kalkun à la Toulouse?
Du finner den HER
Å lage fromasj fra bunnen av sånn på egenhånd genererer litt oppvask, men det kan jeg godt si det var verdt. Smaksmessig var det ingenting å utsette på hjemmelaget appelsinfromasj, og det var heller på ingen måte vanskelig.
En fin bonus er jo dessuten at du slipper alle de merkelige ingrediensene vi ellers er så vant med i våre dager. Du vet, de vi ikke kan uttale, men bare godtar at må til for at du og jeg skal kunne tilsette melk og vispe på full guffe i 2½ minutt.
Vel, her har vi altså et alternativ, og oppskrift kommer her:
Jeg har vært i kontakt med Aschehoug som i sin tid utgav boken, og oppskriftene er falt i det fri og kan deles på lovlig vis.
Appelsinfromasj II fra Stor Kokebok
Du trenger
2 egg
100 gr sukker
1 dcl vin
7 plater gelatin
4 appelsiner
2 dcl fløte
Slik lager du appelsinfromasj
Eggeplommene og sukkeret røres ¼ time, tilsettes vinen, saften av 2 appelsiner og den oppløste gelatin, røres til det begynner å stivne. Fløten, som er stivpisket, og likeledes de stivpiskede hviter has i. Fromasjen legges i en i koldt vann skyllet form lagvis med de to rensende og i skiver skårne appelsiner. Vinen kan sløifes. Hvelves når den er stiv.
Anmerkninger i 2023
Det er kanskje ikke så 2023-betinget, men jeg gjorde noen tilpasninger basert på hva vi hadde og ikke hadde. Og jeg sløifet vin.
Tilpasningene innebar blant annet at jeg i stedet for saften av to appelsiner brukte appelsinjuice. Én appelsin gir omtrentlig 1 dl juice.
For en noe skarpere smak av appelsin vil jeg nok øke dette en halv gang neste gang, dersom jeg heller ikke da har appelsiner for hånden. (Dessert er nemlig noe som her hos oss gjerne blir til etter innfallsmetoden, og hva vi har tilgjengelig når lysten på noe søtt etter middag melder seg.)
Siden jeg ikke hadde appelsiner for hånden, droppet jeg også appelsinskivene i fromasjen. Det kan det nok tenkes at jeg hadde gjort i alle fall, for sitrusfruktene står ikke like høyt i kurs hos alle ungene her. Men, de kan jo kanskje serveres ved siden av? Så kan hver forsyne seg etter ønske. Siden jeg hadde litt revet sjokolade liggende, gav jeg heller fromasjen et dryss av det for pynt.
Også lagde jeg selvfølgelig appelsinfromasjen melkefri. Slik må det være hos oss. I stedet for fløte brukte jeg Gryr Matfløyel og det funker fjell.
Appelsinfromasj II – tommel opp eller ned?
Opp. Definitivt opp. Appelsinfromasj falt i smak. Enkel å lage, god å spise og heller ikke altfor mektig. Siden vi stort sett alltid har både fløte, egg og appelsinjuice i huset, er det også noe som er mulig å få til uten planlegging. Sånt er et stort pluss i en hverdag som vår.
Appelsinfromasj vil dessuten garantert komme på bordet etter påskelammet i år, tror jeg. Det er jo en dessert som liksom skriker påske. Appelsin og gul og fin og bare godt. Nam, altså!
Bør du prøve den? Absolutt! Lov meg å gi den en sjanse da? Hjemmelaget er ikke vanskelig, og tenk så deilig med en enkel hverdagsdessert! Velbekomme.
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg