Jul på Fjellborg

Adventskalenderen: Slik kan det gjøres – billig!

For et par dager siden delte jeg med deg hvorfor jeg allerede har begynt å tenke på advent. I dag tenkte jeg å fortelle litt om adventskalenderen vår her på Fjellborg. Alle foreldres verste mareritt i dagene før desember. Men les videre nå, så kan du snart senke skuldrene og slippe marerittet.

Det magiske broderiet på adventskalenderen

Jeg kan ennå se for meg mamma sitte i stolen sin. Den stod omtrent der kokebøkene mine nå står i et skap under kjøkkenbenken. Hun var helst en strikker, men i dette minnet broderte hun, og bildet ble så fint! Det var en nisse, tog, små mus; alt sånt ei lita jente på 3-4 år syntes var kjempespennende.

Mamma broderte denne pakkekalenderen til meg da jeg var liten. Nå er den adventskalenderen til barna mine.

Enda mer spennende var bildet da det var ferdig, for da satte mamma på 24 små ringer. Og vet du hva? Hver natt i desember, mens jeg sov, kom selveste julenissen og festet på en liten pakke i en av ringene. Da snakker vi julemagi, da!

Av all jule- og adventspynten vi har, er nok den broderte adventskalenderen den fineste. Den er selve symbolet på barndommens julemagi for meg.

Gikk du glipp av adventsinnlegget?

Du kan lese det HER

Nissen kommer fortsatt

Det er mange år siden nissen sluttet å levere pakker til meg midt på natta. Fortsatt liker jeg å tro at han lusker ett eller annet sted ute i den mystiske desembernatta, men for sikkerhetsskyld er jeg nisse selv nå.

Ja, for adventskalenderen mamma broderte til meg henger fortsatt framme hver desember. Men, i stedet for én pakke hver natt, festes det på tre. En til hver av de tre ungene våre. Ikke alle tre har lenger like stor tiltro til at det er nissen som kommer, men sikker kan man jo aldri være? Uansett vet jeg at de setter pris på det, for det har de faktisk sagt:

«Mamma? Får vi slik adventskalender i år også som vi pleier? Jeg håper det, for den er så fin!» Og det er ikke bestemor i himmelens broderier de har i tankene.

«Mamma! Julenissen har vært her!»

Se bare HER

Pakkekalender da og nå

Tider skal komme og tider skal henrulle. Det gjelder også pakkekalenderens tid. Mens jeg fikk små duftviskelær, hårstrikker, spenner og sånne små putlerier, så har det ikke vært like lett for nissen å finne på noe til tre gutter i variert alder.

Veslebror, veslebonden og veslekæll

Faktisk så har pakkekalenderen kanskje vært den ene tingen som har fått meg til å tenke at det hadde vært langt enklere å være jentemamma. Putlerier og leppepomader er ikke like poppis for små gutter. I alle fall ikke mine.

Dessuten har det også skjedd noe med prisene på tre tiår. Jeg er opptatt av at adventskalenderen skal bygge oppunder forventningene til julefeiringen og ikke skape et kjøpepress. En adventskalender skal ikke engang nærme seg julegavene i pris!

Enda en ting jeg er opptatt av når det kommer til adventskalenderen vår, er at den ikke skal generere søppel! Den skal ikke være fullt av ubrukelig tral og ræl som havner i søpla før juletreet ryker ut i januar.

Adventskalenderen overtar for pakkekalendere

Hva slags pakkekalender får vi ut av det, da? Når den ikke skal være full av småting, ikke skal koste skjorta og heller ikke inneholde søppel? Det høres jo umulig ut, ikke sant? Neida! Jeg har knekt koden, og nå skal du høre:

For det første kaller vi det ikke lenger pakkekalender. På Fjellborg har vi en adventskalender. Det gir nissen, altså mor, litt mer spillerom.

Dernest: Jeg planlegger! Og i det ligger også å få den oversikten over advent som jeg skrev om forleden. Jeg lager en liste med én rad for hver av de 24 dagene kalenderen varer og én kolonne per barn. Og så begynner jeg å fylle ut. I det følgende setter jeg alt på at ikke de to største leser mammas blogg, og så skal du få 24 tips helt gratis av meg. Vi begynner med første luke:

1. Sjokoladekalender

De får en sånn til en tier. Mer trenger de ikke. Poenget er at de høyst sannsynlig ville fått en sjokoladekalender likevel, og da kan de like gjerne få den som første luke i adventskalenderen.

Melkefri sjokoladekalender

Og et lite tips til deg som har barn med kumelkproteinallergi eller laktoseintoleranse: Kjøp en sjokolade barnet tåler, smelte den over et vannbad og erstatt melkesjokoladebitene i billigkalenderen med den du smelter. Det koster en brøkdel av alternativene som er på markedet og er det ett barn i en søskenflokk på flere det gjelder, så kan de likevel få likt.

2. Pepperkakeform – fast plass i adventskalenderen

Vi baker alltid pepperkaker tidlig. Da kan vi kose oss med pepperkaker gjennom hele desember. Pepperkakeformen er et fint hint om hva vi skal gjøre i dag. Ja, det har blitt en del pepperkakeformer opp gjennom årene, og vi kan godt ta en diskusjon på hvor mange vi trenger, men vi har så stor glede av personlige pepperkaker at det liksom er verdt det.

Formene kan barna alltids dele seg i mellom når de blir vokse. Et alternativ er dessuten å pakke inn de formene vi allerede har. Aktiviteten er jo faktisk poenget i dagens luke i adventskalenderen.

Å bake pepperkaker er en fin aktivitet å ha i adventskalenderen

3. Melis, nonstop og kakestrøssel

Vi kan ikke bake pepperkaker uten å pynte dem, kan vi vel?

Jeg har jo sagt at adventskalenderen vår ikke skal ha en for stiv pris, og pepperkakepynt koster jo absolutt en del. Men så er jo det noe vi uansett hadde kjøpt fordi vi uansett hadde pyntet pekkerkakene. Smakk inn i kalenderen, og så er det nok en gang aktiviteten som teller. Altså, jeg mener; hvem gir ungen sin melis i pakkekalenderen hvis ikke den skal brukes til noe gøy?

Å pynte pepperkaker kan være en luke i adventskalenderen

4. Julepynt må vi ha i adventskalenderen

Mye av julepynten vi har her på Fjellborg er små ting jeg fikk i pakkekalenderen min som barn. I gamledager snakket man om å samle på utstyr, og jeg ser det som en del av juleutstyret.

Fordi jeg har julepynt i én av pakkene i adventskalenderen vår hvert eneste år, kjøpes denne nesten alltid inn et år i forveien. Du vet, når butikkene tømmer lagrene og alt går til -70 %. Bruktbutikker og bestemødre har også masser av fin julepynt til en slikk og ingenting. Og barna? De elsker å pynte rommet sitt!

5. Julekort og frimerke

I dag skal vi skrive og tegne julekort til noen vi er glad i. Vet jeg at vi har godt med tid etter middag, kan det være at de i stedet for julekort får det de trenger for å lage julekort også. Vi har stort sett det vi trenger liggende.

Å lage julekort kan være en aktivitet i adventskalenderen

6. Plaster

Tirsdag er en hektisk dag på Fjellborg. Da får de en pakke plaster hver. Det trenger de alltid i sekken på speidertur, og noen forbruker dessuten plaster som andre bruker sokker. Alt handler om alder. Koster ikke all verdens og kan brukes!

7. Brownieoppskrift

Ungene her er veldig glad i å bake, og det er utrolig hva de får til bare de får slippe til på kjøkkenet. En utskrift med en brownieoppskrift, og de får bake og julepynte browniesene som små juletrær. Og ingen er lei seg for at de får kake til Barne-TV på en onsdag.

Å bake juletrebrownies er en luke i adventskalenderen

Trenger du en god oppskrift på brownies?

Du finner veslekælls favorittbrownies HER

8. Marshmellows

I dag lager vi bål og koser oss ute. Skulle været svikte oss helt, kan mor alltids koke en kjele kakao i stedet.

9. Sjokoladesugerør

Det er en stor hit blant ungene her. Det er små sugerør med sjokolade i til å ha i melken, og de selges i fempakninger på Normal og koster en tier per pakke. Billig moro og litt ekstra stas i helga.

10. Lørdagsgodt

Lørdagsgodt får de uansett, så hvorfor ikke putte det inn i adventskalenderen? De blir like glade uansett.

11. Kinogavekort – årets overraskelse i adventskalenderen

Ok. Denne trekker prisen på adventskalenderen litt opp. Men! Hadde vi dratt på kino før jul likevel? Tja … Det er meldt å komme noen fine familiefilmer før jul, og ikke bare får et kinogavekort oss faktisk avgårde på det vi ofte bare snakker om at vi skulle sett. Det gir oss også en opplevelse og litt ekstra familietid før jul. Vi gjør det!

12. Griseflax

Griseflax. Skrapelodd er morsomt, og Griseflax er et billig alternativ til et vanlig Flax-lodd. Jeg vet dessuten at akkurat denne dagen er det ikke tid til å gjøre noe sammen. Da må pakka i adventskalenderen være der etter.

13. Smeltet snømann

Ungene har humor. Ei flaske med vann merket med at den inneholder en smeltet snømann. Jeg er spent på reaksjonen.

14. Rundstykkeoppskrift

I dag skal ungene få lage rundstykker. Noen koser vi oss med til kveldsmat, kanskje med gjester. Resten fryser vi og spiser til frokost julaften. Da er det godt med noe ekstra.

Å bake rundstykker kan inngå i adventskalenderen

15. Tannbørste og tannkrem

På listen over ting unger uansett trenger fra tid til annen. Tannbørste og tannkrem er en fast gjenganger i adventskalenderen vår.

16. Julefilmkveld er årlig tradisjon i adventskalenderen

Filmkveld er noe guttene her syns er innmari koselig. Når hele familien benker seg i TV-stua med popcorn og saft og vi ser en morsom film. En perfekt aktivitet i adventskalenderen! Kostnad: 1t 45min

17. Lørdagsgodt

Nok en lørdag, nok en pakke med lørdagsgodt som de uansett ville fått på en lørdag.

18. Juletrekule

Dette er dagen vi pleier å dra i skauen til oldefar for å hugge juletrær. Ikke verst at nissen vet det, hva? Og gir en juletrekule til juletreet i adventskalenderen akkurat da? Magi!

Akkurat som med julepynten, så følger tanken om juletrekula prinsippet om å få sitt eget til rommet. Den andre jula vi bodde på Fjellborg, og veslekæll og veslebonden var henholdvis tre år og ni måneder, fikk de faktisk juletrekuler i hver eneste pakke gjennom hele desember. Det var nemlig den første jula de fikk juletrær på rommene sine, og da var det klart de måtte ha noe å henge på dem! Kulene var kjøpt på januarsalg, og det hele kom vel på i underkant av 200 kr til hver av dem.

Å hogge juletrær må gjøres før jul. Veslekæll og veslebror.

19. Oppgave: Rydde rommet

Dørgende kjedelig! Men, sånne oppgaver er med på å rettferdiggjøre det litt dyrere kinogavekortet. Og! Det nærmer seg julaften. Da må alle hjelpe til. Juleforberedelser er ikke bare gøy, og det tar de ikke skade av å lære selv om det serveres gjennom adventskalenderen. Også skal du jo ikke se bort fra at mor kanskje lager eggedosis eller noe annet godt som en overraskelse til kvelden hvis innsatsen er god.

20. Griseflax

Det nærmer seg jul. Nissen er opptatt på annet hold.

21. Popcorn til popcornkjede

Dette er, etter hva jeg forstår, en amerikansk tradisjon og en idé jeg plukket opp gjennom Pinterst i fjor. En tynn ståltråd eller nål og tråd og popcorn som træs på blir fin – og spiselig – pynt de kan ha på rommene sine. Det er en aktivitet de fint klarer å gjennomføre selv uten at det endevender rommet de sitter i, og jeg kan samtidig stryke penskjorter. For eksempel.

22. Oppgave: Pynte rommet til jul

Å pynte rommet er mye morsommere enn å rydde rommet! I dag er det aktiviteten de får gjennom adventskalenderen. Å julepynte rommet har de gledet seg til helt siden 1.desember, så at dette er dagens pakke er helt innafor!

23. Nonstop og seigmenn

Dagens luke i adventskalenderen er å pynte pepperkakehuset

Lille julaften er dagen for å pynte pepperkakehuset her på Fjellborg. Derfor er lille julaften også dagen for å få pynt til pepperkakehuset i adventskalenderen. Jeg fordeler den litt mellom dem, en pose til hver med pynt. Og ungene jubler, uten tanke for at pepperkakehuspynten er noe vi måtte hatt uansett, for å pynte pepperkakehus er gøy!

24. Polkastenger

Polkastenger, godtestokk, Donald-godteri; kjært barn har mange navn. Og dette barnet er noe av det fineste man kan henge på et grantre om du spør ungene våre. På julaften får de altså en liten bunt hver for å henge på trærne de pyntet i går.

Adventskalenderen skal gi tid

Og så … er det bare å vente på kvelden og at julenissen kommer med gavene. De gavene som fortsatt er spennende fordi lista i adventskalenderen har vært lavt nok.

Som du ser, består adventskalenderen vår av en god blanding av å gjøre og å få. Og det de får er som regel noe noe vi uansett hadde måttet kjøpe i desember eller før eller siden. Den eneste riktige utskeielsen i år er vel egentlig kinogavekortet, og det er det første gang vi prøver i år.

Mamma broderte denne pakkekalenderen til meg da jeg var liten. Nå er den adventskalenderen til barna mine.

Poenget med adventskalenderen vår er at desember skal fylles med tid sammen. Det gjenspeiles både i aktivitene vi gjør sammen og de oppgavene barna får og som er en del av juleforberedelsene. Jo mer de hjelper til hjemme, jo mer tid får også vi voksne til å være sammen med og gjøre ting med barna. Men, også her har desember sine fulle dager og da er det fint at nissen kommer med en tannbørste, et skrapelodd, eller noe annet enkelt nå og da.

Flere forslag til adventskalenderen

Jeg har samlet på listene over adventskalenderen for noen år tilbake, og hvis du trenger flere forslag til de små pakkene, så kan du jo se her:

  • Bucketlist i desember
  • Dusjsåpe
  • I dag skal vi spise dessert
  • Julesokker
  • Snømannbæsj (små marshmellows)
  • Juleglede: Ring en du er glad i
  • En bok fra bokhylla: Vi leser på senga
  • Skattejakt med hodelykt
  • Fuglemat
  • En lek vi kan leke sammen, for eksempel Tampen brenner
  • Såpebobler
  • Penn og papir: I dag skal vi skrive ønskeliste
  • Rosiner
  • Mandel: I dag skal vi ha grøtfest
  • Glanspapir: I dag skal vi lage julepynt
  • Oppgave: Lag ei julekrybbe av Lego

Adventskalendere skal være noe fint

Jeg blir trist når jeg leser om foreldre som hater pakkekalendere, og som syns at barnas adventskalender er bare tjas og mas. Hvis adventskalenderen ikke er koselig for både voksne og barn, så har vi bomma! Da er lista lagt for høyt eller på feil sted.

Det er du som bestemmer hva slags adventskalender dere skal ha hjemme hos dere. Ikke naboen eller venninnene dine. Ikke reklamene og heller ikke Instagram. Du bestemmer innhold og du bestemmer pris. Ungene bryr seg aller minst om prisen! Alt de drømmer om i førjulstiden er å kunne fylles med forventninger og å oppleve magi.

Kanskje er det å sette av en halvtime sammen og tegne dagen som har gått det dere får til i år? Tenk så koselig å se tilbake på om noen år for både deg og barna! Da snakker vi juleminnebok, da!

Uansett hva slags adventskalender dere skal ha hjemme hos dere i år, så håper jeg du kan møte adventstiden med senkede skuldre og en glede over det som skal komme. I dette innlegget har du fått mange forslag, og fortsatt skriver vi oktober. Det betyr at du ennå har tid til å få det unna i god tid til 30.november.

Lykke til!

Mamma broderte denne pakkekalenderen til meg da jeg var liten. Nå er den adventskalenderen til barna mine.

Og vil du ha flere tips og tanker om hvordan møte jula på dine premisser, så er du velkommen til å titte innom Hverdagen på Fjellborg igjen. Legger du igjen e-postadressen din under her, så er du sikker på ikke å gå glipp av noe.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics