I grisebingen

Redskapene vi trenger til griseslakt

Griseslakt er en del arbeid, og for å utføre arbeidet best mulig trenger vi en del redskaper. I dette innlegget får du en oversikt over de redskapene vi trenger til griseslakt.

Oversikt over redskapene vi trenger til griseslakt

I dag er den store slaktedagen på Fjellborg. Dagen som de to siste ukene har bygget seg opp mot, og over tunet her ligger en helt egen stemning. Slik det alltid gjør slaktedagen.

Du skal få være med på griseslakt også, hvis du vil, men aller først tenkte jeg å vise dere litt mer hvilke redskaper vi bruker når det er griseslakt. Innlegget blir kan hende for spesielt interesserte, men det kan jo kanskje være spennende for noen hver å se de redskapene vi trenger til griseslakt. La oss ta en titt!

Redskapene vi trenger til griseslakt

Klær

Vi begynner med bekledningen. Hos oss er regnbukse og gummistøvler påbudt. Én ting er alt klinet slakt medfører, men det brukes også mye varmtvann i slaktearbeidet. Vi vet så altfor godt hvor farlig varm væske er å få på kroppen. Regntøy er en billig forsikring i tillegg til at det er praktisk.

Varm væske kan få store konsekvenser om du får det over deg – eller et barn.

Se bare HER

Avlivningen

Våpen

Selve avlivningen gjøres her hos oss med ei salongrifle. I gamledager brukte vi slaktemaske, og det kunne vi sikkert fortsatt gjort. Men, når vi nå har en god venn og hjelper med jegerprøven og ei salongrifle så blir det salongrifle.

Stikkniv

Når grisen er skutt må vi tappe den for blod så ikke det sprenger ut i kjøttet. Til det formålet bruker vi en spiss kniv.

Redskapene vi trenger til griseslakt: Kniv til å stikke

Skal blodet spares til bruk, trengs også et rent spann.

Redskapene vi trenger til griseslakt og skolding

Slaktestige

Slaktestigen er en slags båre. På denne ligger grisen når den skoldes. Noen heiser også slaktet opp med lesseapparatet på traktoren, men vi har funnet det mest praktisk å benytte slaktestige.

Redskapene vi trenger til griseslakt: Slaktestige

Kaffekjele

Her på Fjellborg har de gamle kaffekjelene ikke gått helt ut av tjeneste. Ikke bare koker vi fortsatt kaffe, for kokkaffe er som kjent den beste. Men, et par kjeler har vi også stående til skolearbeidets bruk. Fra varmtvannstankene på bålet fyller vi dem med vann og heller over grisen slik at busta går lettere av.

Redskapene vi trenger til griseslakt: Kaffekjeler

Skoldehorn

Til selve skoldingen bruker vi gjerne skoldehornet. Et av de viktigste redskapene vi trenger til griseslakt, egentlig. Nederst har de en skarp kant som gjør at det fungerer nærmest som en kniv. Skoldehornet dras over slaktet og busta skoldes av.

Redskapene vi trenger til griseslakt: Skoldehorn

Kniver

Knivene er også blant de uunnværlige redskapene vi trenger til griseslakt. De tjener til flere formål. Lagt flatt mot slaktet kan de brukes til skolding.

Redskapene vi trenger til griseslakt: Slaktekniver

Knivene er også nødvendig redskaper grisen vommes. Buken skal sprettes, og innvollene løsnes og tas ut.

Sliperedskap

For et enklest og renest mulig arbeid, er det også viktig med redskaper til å slipe knivene. Slipestålet eller bryne er aldri langt unna slaktedagen.

Bryne

Sager

Også et par sager må til. De brukes i all hovedsak til grisehodet. Først og fremst til å få det av kroppen, og deretter for å dele det i to. For alle tilfellers skyld har vi også gjerne et ekstra sagblad eller to liggende på lur.

Redskapene vi trenger til griseslakt: Sager

Spann og kar

Vi tar vare på mye av innmaten til grisen. Det inneholder, naturlig nok, en god del blod og må skylles ut. Til det benytter vi spann med lokk. I dem legger vi hjerter, lever og annet, fyller med vann som vi stadig bytter og dekker til med lokk.

Spann

Grisehodene legger vi i store kar. Også disse fylles med vann som byttes. En plate av pleksiglass legges over for å holde katter og andre unna i de dagene det står.

Baljer

Redskapene vi trenger til griseslakt og selve slaktet

Skrev

Til selve slaktet regnet skrevet som et av de viktigste redskapene vi trenger til griseslakt. Skrevet settes mellom grisens bakben før den henges opp. Det hjelper kroppen til å holde seg utstrakt, i tillegg til å gi feste til oppheng.

Redskapene vi trenger til griseslakt: Skrev

Talje og vekt

For å få grisen opp, bruker vi talje. I den har vi også festet ei vekt, for vi vil jo gjerne se slaktevekt! Slaktevekt på grisen er når alt av innmat er ute, og da veier grisene her gjerne mellom 110 og 130 kg.

Redskapene vi trenger til griseslakt: Slaktevekt

Viltpose

Når grisene er slaktet skal de mørne en del før de parteres. Da gjelder det å beskytte slaktet så godt det går mot uvedkommende på fire ben. Det gjør vi ved å dekke dem til med viltposer.

Viltpose

Tilgang på vann

Vann kan ikke akkurat regnes blant redskapene vi trenger til griseslakt. Likevel er det noe vi trenger god tilgang på når vi slakter gris. Først og fremst til å skylle grisen ren for blod, deretter for skolding. Vann trengs også for rensing av innmat, og igjen for å skylle vekk blod og annen skitt. Ikke minst er det viktig å kunne vaske av redskapene underveis. Renslighet er viktig når man arbeider med mat – og det er jo mat vi driver med!

Redskapene vi trenger til griseslakt: Varmtvannsberedere med vann

Presenning

Som et apropos til renslighet, så bruker vi også presenninger. Den viktigste er den vi legger på tunet når grisen skal avlives. I stedet for at den faller om på grusen som skitner til dyret, så faller den på en presenning vi spyler av mellom hver gris.

Presenning

Også der slaktet henges opp har vi en presenning under. Vi har tregolv i slakteskjulet, og en presenning her letter rengjøringsarbeidet betraktelig.

Det viktigste av redskapene vi trenger til griseslakt

Også må vi ikke glemme det viktigste av redskapene vi trenger til griseslakt, da: Kaffe. Kaffe er alltid viktig. Kaffe, kake og selvsagt også mat. Slaktearbeid er sosialt arbeid, og også fysisk krevende. Kaffe og mat må altså til!

Kaffe er viktig når vi skal slakte!

Ja, og med det så har vi så å si alt vi vel alle de redskapene vi trenger til griseslakt og å slakte de tre grisene våre. Vil du være med på slakt, så følg med videre her på Hverdagen på Fjellborg.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics