Valg av hønserase – hva passer deg?
Du har kanskje lyst på høner, men vet ikke helt hvilken rase som passer deg. Da bør du lese dette og få noen tips når du skal gjøre ditt valg av hønserase.
Er ei høne ei høne?
Etter nøye overveiinger, for og i mot, har du omsider bestemt deg. Du vil ha høner. Drømmen om ureiste egg skal bli til virkelighet. Kun ett stort spørsmål gjenstår: Valg av hønserase.
Du har sikkert surfet Internett og sosiale medier i din søken etter kunnskap. Det «flommer over av «hundre» ulike hønseraser der ute. Ved første øyekast er ei høne ei høne, men er det egentlig det?
Nei. Noen er små, noen er søte. Noen lar seg lett temme mens andre er mer egenrådige. Én hønserase legger masse egg mens en annen er best til å ruge på eggene. Hva skal du velge? Hva passer deg?
Hvilken hønserase du skal velge kan jeg ikke si deg, det valget må du gjøre selv. Det jeg derimot kan bidra med, er å gi deg noen gode råd og egne erfaringer med på veien.
Valg av hønserase
Det er en jungel der ute, og det er mange kriterier du kan sette for ditt valg av hønserase. Jeg anbefaler deg imidlertid å starte med å besvare disse spørsmålene:
- Hva er viktigst for deg: Egg eller kjøtt?
Ønsker du mange egg, bør du i første omgang vurdere lettere hønseraser. Er du mest glad i hønsekjøtt? Da bør du ta en titt på de tyngre hønserasene. - Skal hønene gå fritt eller i bur?
Skal de gå fritt, uten kontinuerlig tilsyn, bør du vurdere en hønserase som er stor nok til at de ikke er et like lett bytte for rovdyr. Skal de tilbringe mye av tiden i bur spiller det mindre rolle. - Skal hønene omgås barn?
Noen raser er mer nervøse enn andre, mens andre igjen har til dels kraftig temperament. Dette er viktige egenskaper å ta hensyn til ved valg av hønserase, og særlig om du har barn – egne eller andres – som du ser for deg at skal tilbringe tid med hønene dine. - Hvorfor ønsker du deg høner?
Skal du ha dem i sjølbergingsøyemed og som bruksdyr? Ønsker du deg tamme kosehøns? Skal du ha noe pent å hvile øynene på når du drikker kaffe? Skal de plukke sniler i hagen? - Ønsker du deg kyllinger med tiden?
I så fall bør du tenke gjennom hvorvidt du ønsker å benytte deg av rugemaskin eller om du ønsker at hønene skal ruge fram kyllingene selv. Ikke alle raser er like gode rugere, og det er på langt nær en hver høne som er en god mor! - Hvor mye plass kan du avse til en hønseflokk?
Høner krever ikke all verdens, men sett at du har for eksempel 5m2 å avse til en hønsegård, så vil du jo få plass til færre høns på disse dersom du velger en tung rase framfor en lett.
Unngå hagemikser
Når du har tenkt gjennom alle spørsmålene over, så er min neste oppfordring til deg ved valg av hønserase å unngå hagemikser.
Som du kanskje nå har funnet ut, så er det ikke helt likegyldig hva slags høner du går til anskaffelse av. Især ikke om du har barn, kanskje, og lynnet er en viktig faktor ved valg av hønserase. Da er det viktig at du vet hva du får! Det er ikke stort annerledes med høner enn med hunder, dette.
Derfor vil jeg også slå et slag for renraset høns, så langt det lar seg gjøre. I dyreverden har har hver rase sine egenskaper. Disse vanner vi ut og langt på vei ødelegger ved å skape for mange hagemikser. Hanen bryr seg lite om han tar for seg av den ene eller andre rasen, men for deg kan det ha stor betydning.
Størrelse, egglegging, lynne, rugeevne; det er mye som virker inn på hønseholdet ditt. Jo renere rase, jo lettere styrer du disse faktorene og får det du ønsker deg av flokken din. Ja, til og med kanskje trenger! Unntak fra regelen finnes selvsagt her også, hvor miks av raser er et gjennomtenkt valg i jakten på bestemte egenskaper, men da gjennom målrettet avlsarbeid.
Valg av hønserase – hva velger du?
Stellet er i det store og det hele det samme uansett hvilken hønserase du velger til ditt hønsehold. Jeg tør imidlertid våge påstanden at du vil få mye større glede og utbytte av hønene dine om du har gjort et bevisst valg av hønserase.
Har du tenkt gjennom hva du ønsker med ditt hønsehold og tatt et valg av rase der etter, øker du rett og slett sjansene for å få oppfylt ønsket ditt!
Ønsker du for eksempel å ha egne kyllinger med tiden, så hjelper det lite å satse på Lohman-høner om du ikke vil investere i en rugemaskin. De legger masse egg, men på våre ti år med Lohman har ikke én eneste av dem lagt seg klukk (som det heter når ei høne får det for seg å ruge fram kyllinger)! Ønsker du deg frittgående høns, men har ikke anledning til å holde kontinuerlig øye med dem? Da kan det godt tenkes at dvergsilke ikke er noe for deg siden de vil være et lett bytte for rovfugl. De er imidlertid rasende gode på å ruge fram kyllinger og å ta vare på dem etterpå.
Hønene på Fjellborg
Her på Fjellborg har vi to raser fordelt på to flokker. Også vi har tatt et bevisst valg av hønserase, og hver flokk med sitt formål.
Den største flokken består av Lohman-høner. De har vi fordi vi ønsker å være sjølberget på egg, og da er det få, hvis noen raser, som er bedre enn Lohman. De legger i snitt ett egg om dagen i halvannet år. Etter det taper produksjonen seg selv om de fortsatt legger noen egg. Her hos oss har vi for vane å bytte Lohman-høner annen hvert år. Når de ikke lenger legger egg slakter vi ned flokken, bruker kjøttet til mat og skaffer nye.
Vi har også en mindre flokk med Brahma. Dette er en tyngre hønserase, og om ikke de knuser eggene mens de ruger, så blir det gjerne et par, tre kull med kyllinger hvert år. Som mødre vil jeg påstå at de kommer langt med god vilje! For oss fungerer de først og fremst som snileplukkere, men de er også forholdsvis sosiale. Hvor tamme de er har variert litt fra flokk til flokk, men de er generelt sett rolige – også i møte med barna.
Vi har også erfaring med dvergslikehøns og dvergkochin. Det var en rase vi en periode først og fremst hadde for deres gode rugeevne. Det var omtrent på et slikt nivå at dersom høna så et egg, så la hun seg klukk. Jeg vil nok påstå at det er litt temperament i dem, men så er det nok helst morsinstinktet som er veldig sterkt, og et ønske om å beskytte kyllingene sine. Vi valgte imidlertid å gi oss med disse rasene da det ble altfor mye arbeid med å holde føttene deres fri for klumper som festet seg i fjørene disse rasene har på bena.
Vi har også hatt vaktler. Ikke en hønserase, akkurat, men et godt alternativ om du har liten plass. En vaktelhøne legger 1,4 egg i snitt per dag, så du får absolutt valuta for holdet. Godt kjøtt er det også.
Hønsehold til glede og nytte
Å ha høner er både hyggelig og nyttig. Så sant du er beredt til å ta i et tak også i nødens stund, vil jeg absolutt anbefale å ha en flokk fjærkledde. De gir mye mat for forholdvis liten innsats – både mens de er i live og siden.
Men, som sagt, enda mer glede får du av hønseholdet ditt om du har tatt et bevisst valg av hønserase før du starter opp. Så, tenk altså igjennom:
- Er egg eller kjøtt viktigst?
- Frittgående- eller burhøns?
- Ønsket lynne?
- Formålet med hønseholdet?
- Ønsker du deg kyllinger?
- Disponibel plass?
Les deg opp på aktuelle raser. Spør gjerne etter andre hønseeieres erfaringer med de ulike rasene. En hver som har ei høne elsker å prate om den! Ta også gjerne en titt på følgende artikler jeg har skrevet om hønsehold tidligere her på Hverdagen på Fjellborg:
Hønsehold – hva må du tenke på før du skaffer høns?
Hønsehold – hvorfor det?
Og vil du vite hva du absolutt ikke bør gjøre, kan du lese denne:
Da gjenstår det bare for meg å ønske deg lykke til med valg av hønserase. Pust med magen, det går bra. Og skulle du velge feil? Ja, så blir det bra, det også. Det er slik man får erfaring. Også kan du jo bare velge en annen rase neste gang?
Lurer du på noe? Du er velkommen til å ta kontakt med meg HER. Jeg svarer så gjerne. Husk at du også kan abonnere på Hverdagen på Fjellborg eller godta varsler fra siden for å få med deg nye innlegg som publiseres. I tillegg finner du oss på Facebook og Instagram.
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg