Syltetøy

Syltetøy: Spørsmål og svar

Når man lager syltetøy er det stadig noen spørsmål som dukker opp. Derfor har jeg nå laget en liten hjelpeside til deg med svar på de spørsmålene som gjerne melder seg når man sylter.

Slik lager du syltetøy trinn for trinn

Spørsmålene er stilt av dere som leser Hverdagen på Fjellborg, og det er plass til flere om du har et som ikke er besvart her.

Har du sett den lille sylteskolen her på Hverdagen på Fjellborg?

Du finner den HER.

Hvorfor må glassene settes opp ned når vi sylter? Det blir jo vakuum uansett.

Det gjør vi for å hindre luft og mikroorganismer å slippe inn i glasset mens vakuumet dannes. Når du snur glasset på hodet vil innholdet tette for åpningen og dermed gjøre det enda vanskeligere for rusk og rask og snike seg inn. Sjansen for at det skjer er nok ikke stor, men det er mye rart vi ikke kan se med det blotte øyet. Kan vi minske risikoen for redusert holdbarhet krever det lite å sette glassene opp ned mens de avkjøles.

Hvordan få syltetøyet til å holde seg når man ikke har kjeller eller bod?

Hermetiserer du syltetøyet går det helt fint! Lagringsplassen din avgjør kan hende hvor store porsjoner du lager om gangen, så det du lagrer klarer seg helt fint i et vanlig matskap så lenge det er kokt og hermetisert. Når jeg skriver at «syltetøy lagres helst mørkt og ikke over normal romtemperatur», så betyr det i grunnen at det ikke bør stå fremme på kjøkkenbenken der sola står på som sterkest gjennom dagen. Det blir ikke annerledes enn med det syltetøyet du kjøper.

Eplesyltetøyet skiller seg etter en tur i fryseren. Hvorfor?

Hvordan lagde du syltetøyet? Er det kokt? Rørt? Tilsatte du sylte- eller frysepulver? Hvordan tinet du det? Frukt og bær inneholder mye væske, og når vi fryser en vare binder vi væske. Frysetøy bør aller helst tine sakte i kjøleskap. Da holder det væsken bedre når det tiner. Frysepulver vil også gjøre det tykkere ved tillaging, og det hjelper også på. Det beste tipset er imidlertid å fryse minst mulig og heller satse på kokt syltetøy som du hermetiserer. Det sparer deg plass i fryseren og du vil ikke oppleve endret konsistens.

Vil du ha oppskrift på eplesyltetøy?

Sjekk DENNE.

Flere spørsmål?

Har du flere spørsmål? Still dem, så skal jeg svare så godt jeg kan. Det du lurer på, lurer kanskje flere på også, og sammen kan vi lære.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics