Syltetøy

Eplemos med ingefær

Å kombinere smaker og lage nye er alltid spennende. I dag har jeg lekt meg på kjøkkenet, og resultatet ble eplemos med ingefær. Oppskrift får du her.

Leke med smaker

Vi er midt i frukthøsten. Epler og pærer er plukket inn i bøtter og spann for og foredles og konserveres.

Vi har jo som mål å spise det vi lager. Da er det fint å variere smakene litt slik at vi ikke går lei. Men hvordan variere smakene? Jo, vi leker med dem!

Det er fort gjort å spare for lenge på godsakene i matboden. Det er jo dumt?

Les Å spise framfor å spare HER
Eplemos med ingefær

Veldig ofte når jeg leker med smaker slik på kjøkkenet, tar jeg utgangspunkt i smaker vi allerede liker. Kombinasjoner jeg kanskje har sett i andre retter og som jeg er nysgjerrig på om kan fungere i noe annet. Akkurat sånn var det i dag også da jeg lagde eplemos med ingefær.

Allsidig ingefær

Ingefær er et krydder vi de siste par årene har fått øynene mer og mer opp for her på Fjellborg. Her kan vi muligens takke naboen for inspirasjon, men jeg har også eksperemiert en del på egenhånd.

Pærekake med honning og ingefær var et resultat av et slikt eksperiment. Kjempegodt!

Oppskrift finner du HER

Ingefær setter et spennende spor i maten syns jeg. En liten ekstra piff som i rette mengde gir akkurat det lille ekstra som skal til for å heve en rett til topps.

Det gjelder å tørre å prøve, og det var det jeg gjorde i dag. Jeg hadde et par kilo epler igjen fra innhøstingen, og sammen med ingefær ble de offer for et vellykket eksperiment med smakskombinasjoner.

Vil du også prøve, så får du oppskriften på eplemos med ingefær her:

Eplemos med ingefær

Du trenger

2 kg epler
1 ts revet, fersk ingefær
250 gram sukker
1 pose Jam syltepulver (ved behov)

Slik lager du eplemos med ingefær

Skrell eplene og fri dem for kjernehuset. Skjær eplene i biter og ha dem i en kjele. Du kan godt ha en skvett vann i bunnen, akkurat nok til at den blir dekket, slik at eplene ikke brenner seg.

Kok opp eplene og ingefæren over middels varme. Etter hvert som eplene kokes møre vil de gå i oppløsning. Hjelp gjerne til med en stavmikser hvis du vil ha ekstra fin eplemos.

Rør inn sukkeret, og også syltepulver dersom det er behov for det. Eplemos har gjerne en passelig konsistens uten tilført pektin, men det ser du raskt når eplene har kokt opp. Tynn mos = syltesukker, tykk mos = kun sukker.

Etter at sukkeret er rørt inn gir du eplemosen et oppkok. Ha eplemosen med ingefær over på rene, steriliserte glass. Sett lokk på og la dem avkjøle med bunnen opp. Husk å merke glassene med innhold når de er kalde.

Til deg selv eller noen du er glad i?

Av to kilo epler fikk jeg rett i underkant av tre liter ferdig eplemos med ingefær da jeg lagde det i formiddag. Kjøkkenet luktet av nydelig eple og det lille stinget som ingefæren gav.

Eplemos med ingefær

Det fikk dessuten stå å putre litt ekstra lenge siden to karer fra Jehovas vitne (!) avla meg en visitt akkurat da jeg stod og holdt på. Jeg var i grunnen imponert over at de hadde funnet veien så langt ut i skauen, så de fikk noen minutter av tiden min selv om jeg forsikret dem om at Luther er min mann.

Eplemos med vanilje er også veldig godt.

Oppskrift får du HER

Nåvel. Selv vitnene hadde mer på tapetet i dag, og jeg fikk tappet syltetøyet mitt på rene, varme glass før det hadde kokt helt inn. Nå står de avkjølt og merket i matboden, klar for og spises. Får husbonden tak i et glass og en pakke Brie, så tenker jeg det får ben å gå på!

Noe spiser vi nok selv, men jeg planlegger også å gi bort noen glass i julegave i år. Det er så hyggelig både å gi og å få hjemmelagde julegaver. Kanskje noe å tenke på nå, midt i frukthøsten? I såfall anbefaler jeg eplemos med ingefær. Kan hende også med et hint kanel for julesmakens skyld?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics