Sjølberging

De første avlingene

Da vi kom hjem etter halvannet døgns reise fikk jeg meg en gledelig overraskelse: De første avlingene for i år er klare! Se hva jeg har høstet i drivhuset i dagens innlegg.

De første avlingene er klare

Menneskefolket på Fjellborg har vært på en liten spontan tur denne uka. Mer om den kan jeg fortelle siden (i ukesrevyen på søndag, for eksempel), men da vi kom hjem fra halvannet døgns reise i går, fikk jeg meg en gledelig overraskelse.

Da jeg litt tidligere i uka gjorde opp status i drivhuset, konkluderte jeg med at vi nærmet oss ferdige grønnsaker og spiselig mat. Og – et par dager senere kunne jeg altså høste de første avlingene for sesongen. Både i drivhuset og i kjøkkenhagen var det noe å høste.

Det har skjedd mye i drivhuset den siste måneden!

Få en omvisning HER

Jeg hadde, ærlig talt, ikke trodd at det skulle gå fort. Dermed ble jeg virkelig overrasket da jeg i går kveld var i drivhuset for å vanne. Ja, for der hang det jo en fiks, ferdig agurk! Sesongens første, og gjett om vi gleder oss til å knaske løs på den! I helga tror jeg det må bli hjemmelaget gyros på ureist svinekjøtt og med tzatziki ved siden av til middag.

De første avlingene i drivhuset er klare. Agurk

Desserten i boks

Det er ikke bare i drivhuset at de første avlingene for sesongen er klare. Forrige uke fant jeg riktignok de første modne jordbærene, men det var bare tre stykker. I går kunne jeg plukke nesten hele bollen full!

Jordbær

Jeg har grublet litt på gjennom dagen i dag på hva jeg skal bruke bærene til. Skal jeg lage rørte jordbær? Legge dem i fryseren og koke syltetøy når alle bærene er høstet? Nei, jeg har kommet til at jeg heller skal lage en deilig jordbærgrøt til dessert i helga av årets første avlinger. Det er så sommerlig og godt, og er dessuten noe alle i familien er veldig glad i.

De første avlingene: Årets første bolle med jordbær

Da jeg hadde høstet inn de første avlingene av jordbær, tok jeg også en runde ut i det lille bringebærfeltet vårt. Allerede i morgen kan vi nok starte årets bringebærsesong. Det er noe av det hyggeligste jeg vet om sommeren, å avslutte kveldene med å plukke bringebær i frukthagen.

Å plukke bringebær er faktisk årets hyggeligste sommerjobb, synes jeg

Les mer HER

Deilig, ureist mat

Også squashen vi fikk av naboen har kommet med de første avlingene. Squash er noe jeg syns at er veldig godt, men som vi ikke spiser nok av til å egentlig å forsvare egne planter. Men, da vi likevel fikk tilbudet om en plante som var blitt til overs, klarte jeg å finne en krok til den. Der trives den tydeligvis godt, for den ser ut til å kaste godt av seg.

De første avlingene av ruccola, squash og agurk

Jeg var i det hele tatt godt fornøyd da jeg kom inn i går kveld, etter kveldsrunden min. For ikke bare var de første avlingene av agurk, jordbær og squash klare. Også ruccolaen gror villig vekk i drivhuset, og etter ikke å ha plukket egg på to dager fordi vi var på tur, var også eggkurven full.

Sjølberging, ureist mat, jordbær, squash, agurk, egg, ruccola

Så mye god, ureist mat! Fullstendig sjølberget. Det er så gøy! Det er mange gode måltider vi kan skape ut av dette. Særlig når vi legger til alt det andre vi har på lager i matboden og i fryseren. Et godt stykke svinekjøtt, marinert i honning og servert med ovnsbakte poteter, grillet squash og ruccola ved siden av. Deilig eggedosis til dessert og med friske jordbær til. Nam! Alt sammen ureist!

Et godt alternativ til dessert er forresten Henriette Schønberg Erkens nydelige jordbærfromasj

Du finner oppskrift HER

At de første avlingene nå er høsteklare, betyr også at sommerhvilen er over. Nå er det ikke bare det bedagelige vedlikeholdet med litt vann og gjødsel som må gjøres, men også høsting. Men, det er jo det som er moro, å høste fruktene av det arbeidet man legger ned! Det er bare å glede seg til fortsettelsen.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics