De første avlingene
Da vi kom hjem etter halvannet døgns reise fikk jeg meg en gledelig overraskelse: De første avlingene for i år er klare! Se hva jeg har høstet i drivhuset i dagens innlegg.
De første avlingene er klare
Menneskefolket på Fjellborg har vært på en liten spontan tur denne uka. Mer om den kan jeg fortelle siden (i ukesrevyen på søndag, for eksempel), men da vi kom hjem fra halvannet døgns reise i går, fikk jeg meg en gledelig overraskelse.
Da jeg litt tidligere i uka gjorde opp status i drivhuset, konkluderte jeg med at vi nærmet oss ferdige grønnsaker og spiselig mat. Og – et par dager senere kunne jeg altså høste de første avlingene for sesongen. Både i drivhuset og i kjøkkenhagen var det noe å høste.
Det har skjedd mye i drivhuset den siste måneden!
Få en omvisning HER
Jeg hadde, ærlig talt, ikke trodd at det skulle gå så fort. Dermed ble jeg virkelig overrasket da jeg i går kveld var i drivhuset for å vanne. Ja, for der hang det jo en fiks, ferdig agurk! Sesongens første, og gjett om vi gleder oss til å knaske løs på den! I helga tror jeg det må bli hjemmelaget gyros på ureist svinekjøtt og med tzatziki ved siden av til middag.
Desserten i boks
Det er ikke bare i drivhuset at de første avlingene for sesongen er klare. Forrige uke fant jeg riktignok de første modne jordbærene, men det var bare tre stykker. I går kunne jeg plukke nesten hele bollen full!
Jeg har grublet litt på gjennom dagen i dag på hva jeg skal bruke bærene til. Skal jeg lage rørte jordbær? Legge dem i fryseren og koke syltetøy når alle bærene er høstet? Nei, jeg har kommet til at jeg heller skal lage en deilig jordbærgrøt til dessert i helga av årets første avlinger. Det er så sommerlig og godt, og er dessuten noe alle i familien er veldig glad i.
Da jeg hadde høstet inn de første avlingene av jordbær, tok jeg også en runde ut i det lille bringebærfeltet vårt. Allerede i morgen kan vi nok starte årets bringebærsesong. Det er noe av det hyggeligste jeg vet om sommeren, å avslutte kveldene med å plukke bringebær i frukthagen.
Å plukke bringebær er faktisk årets hyggeligste sommerjobb, synes jeg
Les mer HER
Deilig, ureist mat
Også squashen vi fikk av naboen har kommet med de første avlingene. Squash er noe jeg syns at er veldig godt, men som vi ikke spiser nok av til å egentlig å forsvare egne planter. Men, da vi likevel fikk tilbudet om en plante som var blitt til overs, klarte jeg å finne en krok til den. Der trives den tydeligvis godt, for den ser ut til å kaste godt av seg.
Jeg var i det hele tatt godt fornøyd da jeg kom inn i går kveld, etter kveldsrunden min. For ikke bare var de første avlingene av agurk, jordbær og squash klare. Også ruccolaen gror villig vekk i drivhuset, og etter ikke å ha plukket egg på to dager fordi vi var på tur, var også eggkurven full.
Så mye god, ureist mat! Fullstendig sjølberget. Det er så gøy! Det er mange gode måltider vi kan skape ut av dette. Særlig når vi legger til alt det andre vi har på lager i matboden og i fryseren. Et godt stykke svinekjøtt, marinert i honning og servert med ovnsbakte poteter, grillet squash og ruccola ved siden av. Deilig eggedosis til dessert og med friske jordbær til. Nam! Alt sammen ureist!
Et godt alternativ til dessert er forresten Henriette Schønberg Erkens nydelige jordbærfromasj
Du finner oppskrift HER
At de første avlingene nå er høsteklare, betyr også at sommerhvilen er over. Nå er det ikke bare det bedagelige vedlikeholdet med litt vann og gjødsel som må gjøres, men også høsting. Men, det er jo det som er moro, å høste fruktene av det arbeidet man legger ned! Det er bare å glede seg til fortsettelsen.
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg