Oppskrifter

Ringblomstsalve – slik lager du det

Ringblomstsalve er den ene salven vi ikke klarer oss uten her på Fjellborg vinterstid. I sesongen for tørre lepper, sprukne hender og eksem er den en absolutt nødvendighet.

Hjemmelaget løsning

Her på Fjellborg er vi fire med atopisk hud. Ikke minst er vi noen som senvinters alltid går rundt med kjøttkakenevner. Lang erfaring tyder på at det er lite å gjøre for å forhindre noen av delene, men når plagene først er et faktum har jeg etter mange år omsider funnet noe som funker.

Ringblomstsalve er saliggjørende for tørr hud, sprukne hender, eksem og som leppepomade. Her får du oppskrift.

Jeg skal være forsiktig med å garantere for at ringblomstsalve er den beste løsningen for alle, for det som funker på meg behøver jo ikke å funke for deg. Jeg skal på ingen måte forsøke å lede noen til frelse. Men, spør du meg til råds, så er ringblomstsalve mitt beste tips. Det funker på alle her i huset, og enda flere jeg kjenner som har fått prøve.

Ikke svir den, og den er laget på så naturlige ingredienser som overhodet mulig. Klarer du å si rapsolje, ringblomster, bivoks og e-vitaminer, så er du i stand til å uttale hver eneste ingrediens på hele innholdslista. Ja, du trenger ikke engang å kunne uttale e-vitaminer, for det kan du til og med sløyfe om du vil.

Her hos oss er dessuten ringblosmtsalve så kortreist som jeg kan få det, med ringblomster fra egen hage og bivoks fra egen bigård. Det syns jeg jo også er litt stas. Men, kortreist eller ei; du kan også lage din egen salve!

Slik lager du ringblomstsalve

Du trenger

Ringblomstolje
Bivoks
E-vitamindråper (kan sløyfes)

Ringblomstolje lager du enkelt selv. Det tar omtrent fire uker fra du lager den til den er klar til bruk. Jeg forklarer hvordan du lager ringblomstolje i DETTE innlegget.

Slik lager du ringblomstsalve

Når ringblomstoljen er klar til bruk etter minimum fire uker, siler du av oljen. Du kan bruke en vanlig tesil eller et gasklede.

Vei ringblomstoljen. Du trenger 40-50 % av vekten av ringblomstoljen i bivoks. Begynn gjerne med 40 % bivoks og øk heller mengden om ønskelig. Mengde bivoks avgjør nemlig hvor fast ringblomstsalven din blir.

Varm opp oljen og voksen i en kjele. Gjerne en du ikke bruker til daglig. Jeg har en egen kjele, kjøpt for en slikk og ingenting, til formålet. Bivoks er ikke alltid bare, bare å få bort igjen (spør birøkteren om dét).

Når voksen er smeltet trekker du kjelen av platen og tar med en skje noe av blandingen opp i en skål. Rør til det stivner og sett det kjølig. Etter noen minutter kan du kjenne på konsistensen. Er den god å smøre på håndbaken? Eller ønsker du den fastere? I såfall tilsetter du litt mer bivoks.

Når du er fornøyd med konsistensen, tilsetter du e-vitamindråper. Jeg bruker 1 ss på 500 gram olje og bivoks (til sammen). E-vitaminene har fuktgivende egenskaper og gjør seg derfor godt i ringblomstsalve.

Hell den den varme salven på små glass eller krukker, sett på lokk og la avkjøle. Når den er stivnet er den klar til bruk.

Ringblomstsalve er saliggjørende for tørr hud, sprukne hender, eksem og som leppepomade. Her får du oppskrift.

Klar for vinteren uten svie

Jeg har allerede laget første porsjon ringblomstsalve for i år. Med det er vi også klare for vinteren her på Fjellborg, med både ringblomstsalve og hostesaft i skapet.

Jepp. Vi lager også vår egen hostesaft. Plukk granskudd på våren, så kan du gjøre det samme.
Du finner oppskrift HER

Selv bruker jeg ringblomstsalve hver dag gjennom hele året. Først og fremst som leppepomade (og for det formålet holder den nesten hele dagen), men også når jeg har små sår eller sjølsprekker. Det går vel knapt en dag uten en av delene. Man er da sjølberger! Og det skulle mamma ha sett, for det var hennes store fortvilelse så langt tilbake jeg kan huske, det at datteren var så elendig på å smøre seg. Men, alt sved jo! Det gjør ikke ringblomstsalve.

En del av det jeg lager blir også til fine gaver og noe selger jeg til og med. Det er et fint biprodukt ved siden av honning når vi først har bier. Ikke bare har biene stor glede av ringblomstene, og særlig nå på sensommeren, men jeg får så fin skrellevoks av dem som jeg kan bruke i salva. Vi gir og tar.

Ringblomstsalve er saliggjørende for tørr hud, sprukne hender, eksem og som leppepomade. Her får du oppskrift.

Et lite tips til deg som ikke har tilgang på egen skrellevoks: Bivoks får du kjøpt i de fleste hobbybutikker. En og annen birøkter selger kan hende også, men det aller, aller meste av voksen fra bigårdene går tilbake til biene igjen. Det er nemlig en evig mangelvare for birøktere. Men, det kan vi jo prate mer om siden. Nå har du lært hvordan du lager ringblomstsalve, så da er det bare å fylle opp i husapoteket.

Nysgjerrig på biene våre?
Les alt om birøkt på Fjellborg HER

Og enda et tips, sånn på tampen: Ved å godta varsler fra siden her eller legge igjen e-postadressen din under, så går du aldri glipp av et eneste innlegg fra Hverdagen på Fjellborg. Kjekt, sant?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics