Pepperkaker med granskuddsirup – melkefri
Pepperkaker reiser alltid det samme spørsmålet: Lager du deigen selv? Ja, det gjør jeg. Det er enkelt å lage pepperkakedeigen selv, og det er den eneste måten å få pepperkaker med granskuddsirup – og melkefri!
Pepperkaker med granskuddsirup?
Pepperkaker med granskuddsirup i, ja. Det er jo halve moroa med matauk og sjølberging, ikke sant? Å bruke av det man fyller matboden med! I våres lagde jeg faktisk granskuddsirup kun for å ha nok til pepperkakedeigen nå før jul.
Det begynner å bli mange år siden vi lagde pepperkaker med granskuddsirup for første gang. Det var et resultat av at vi ikke hadde mørk sirup, men flere liter med granskuddsirup. Og sirup er sirup, eller hva?
Okei, kanskje ikke helt, men da vi først skulle gjøre en vri, så hva annet skulle vi brukt en granskuddsirup? Granskudd er jo liksom Fjellborg. Og joda, det setter smak, men ikke overveldende sammen med alle julekrydrene som også skal i pepperkakedeigen.
Melkefri pepperkaker
Etter hvert kom veslebror til, og med ham også et behov for melkefri pepperkaker. Justeringer måtte gjøres, men som det meste annet av melkefri mat og kaker merkes det ikke på smaken. Om noe, så har pepperkakene bare blitt endra bedre. Også fordi alle i familien kan spise dem.
Oppskriften skal du selvfølgelig få, og selv om jeg lager pepperkaker med granskuddsirup i, så kan jo du bruke vanlig sirup. Eller også fikk du akkurat en grunn til å prøve deg på å lage granskuddsirup til våren.
Nysgjerrig på granskuddsirup?
Du finner oppskrift HER
Pepperkakeoppskriften vi bruker her på Fjellborg har sitt utgangspunkt i et oppskriftshefte jeg mener å huske at ble utgitt av Melange i sin tid. I oppskriftsboka mi er det en avskrift, og også da med justeringer for å passe menneskefolket her på Fjellborg og det er den du får.
Å si noe om hvor mange pepperkaker du får ut av én deig blir som å spørre hvor langt et tau er. Hvor stor er pepperkakeformen? Hvor mye rommer en kakeboks? Men, det jeg vet, er at vi baker trippel porsjon, og av den spises hver smitt og smule her hos oss! Pepperkaker med granskuddsirup, er du klar?
Pepperkaker med granskuddsirup, melkefri
Du trenger
150 g melkefri margarin
120 g sukker
1 ½ dl granskuddsirup
1 ½ dl Gryr matfløyel (eller tilsvarende)
1 egg
90 g brunt sukker
2 ts ingefær
3 ts kanel
½ ts pepper
2 ts kardemomme
2 ts nellik
1 ts natron
800 g hvetemel
Slik lager du pepperkaker med granskuddsirup
Smelt margarin og rør ut det hvite sukkeret i margarinen. Tilsett deretter sirup og matfløyelen og bland det godt sammen før du tilsetter egget som også røres godt inn i massen.
Ha i det brune sukkeret og sikt på krydder, natron og mel. Ved å sikte det, får du blandet alt sammen godt.
Elt deigen godt sammen. Ved behov, tilsettes mer mel. Deigen vil oppleves seig og bløt siden du begynte med ei varm røre, men du skal likevel kunne trille små kuler av den uten at den fester seg nevneverdig i hånden.
Sett kaldt over natten. Da får smakene satt seg i tillegg til at deigen blir langt enklere å arbeide med.
Kjevle deigen ut til en tykkelse på 2-3 mm. Stikk ut pepperkakene og stek dem på midterste rille ved 180°C i ca 10 minutter til de er gyllenbrune. La dem avkjøle på rist, og legg dem siden i tette kakebokser.
Enklere enn du tror
Å kjøpe en boks pepperkaker på butikken til 9,90 er selvsagt enkelt, men å bake dem selv er heller ikke vanskelig. Og pepperkaker med granskuddsirup, det får du ikke i butikken. Ikke smaken av hjemmebakt heller, forresten.
Pepperkaker er jo dessuten litt gøy å bake, da, uansett alder. Også kan du jo lage din egen personlige vri på baksten. Ser du hvem jeg har bakt her?
Hvem hadde fått havne i din pepperkakeboks?
Velbekomme!
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg
One Comment
Pingback: