Drivhuset

Vi potter om tomatplantene

Vi potter om tomatplantene i dagens innlegg. Bli med og se hvordan! Og ompotting? Det kan jo bare bety én ting: Det nærmer seg sommer!

Det spirer og gror og vokser

Har du hørt om the crazy cat lady? Vel, tar du en titt innom kjøkkenet her på Fjellborg nå, så ser det ut som hennes like i planteversjon bor her. Det er planter i alle (potte)størrelser overalt! Stuet sammen som det perfekte tetrisspill i vinduskarmene her for at alle skal få sitt av lys fra riktig retning.

Har du fulgt med på Hverdagen på Fjellborg de siste månedene, så har du helt sikkert fått med deg at jeg har sådd litt i puljer. Ikke bare er det nødvendig for å imøtekomme de ulike plantenes behov. Det er også praktisk fordi arbeidet spres litt. Ja, for det er litt arbeide med så mange planter. Særlig nå, mens de spirer og gror og vokser på sitt mest intense.

Vi potter om tomatplaanter

Lurer du på hva jeg sår når?

Du får svaret HER

I helga måtte jeg vie tomatplantene mine litt tid. De begynte å strekke seg lenger enn langt opp i været der de stod. Flere bladpar hadde også flere av dem fått, og da er det bare én ting å gjøre: Å potte om tomatplantene!

Vi potter om tomatplantene

Når jeg potter om tomatplantene – eller hvilke som helst andre planter jeg har sådd – så handler det først og fremst om å gi dem mer plass. Det trenger de for å utvikle røttene sine og for å kunne bli de store, flotte plantene jeg vil at de skal bli.

Jeg øker ikke på så mye i pottestørrelsen, bare én størrelse opp. Det holder for plantes del, og jammen også for plassen om alle plantene fortsatt skal ha litt av det også, etter ompotting. Ompotting er i så måte et av mine største mareritt, men det kan vi heller snakke om siden. Nå skal vi potte om tomatplantene!

Jeg starter med å legge litt utbrent hønsemøkk i bunnen av den nye potta. En plante skal ikke bare ha vann for å vokse og trives. Mat trengs også, og gammel hønsemøkk er gull verdt som plantemat.

Gjødsel, hønsemøkk

Trenger du flere gode grunner enn møkka for å skaffe deg høner?

Ta en titt HER

Deretter tar jeg tomatplanta ut av den gamle potta, plasserer den i den nye og fyller på med jord. Jeg er raus med jorda, og dekker tomatplanta like opp til dens første bladpar. På den måten gir jeg den muligheten til å danne flere røtter og å vokse seg enda større, sterkere og stødigere. Er den nye jorda tørr, vanner jeg, og vipps! Ompottinga av tomatplantene er gjort.

Vi potter om tomatplaanter

Bare å vente

Så er det bare å vente, da. Vente og vanne og stelle og pusle om dem. Tomatplantene trenger stell etter at jeg har pottet dem også, selvfølgelig. Også er det jo spennende å følge med på dem, og se hvor mye de vokser. Etter ompotting er det i alle fall veldig lett å se det når de strekker seg!

Jeg håper jeg slipper unna med denne ene ompottingen før det er varmt nok i været døgnet rundt til at de kan plantes ut. Det pleier å gå sånn noenlunde greit. Men, kan hende får de litt påfyll av gjødsel mens vi venter. Jeg vil tro at de har enda fire uker igjen på kjøkkenet her før de kan flytte ut i drivhuset.

Men, når ompottinga er i gang, være seg tomatplanter, paprika, agurk eller hva enn, så betyr det bare én ting: Sommeren nærmer seg! Ting skjer, og de skjer fort.

Vi potter om tomatplanter

I dag har det vært en helt nydelig dag her på Fjellborg, med sol og så nært til vindstille som det går an å ønske seg. Jeg har vært ute absolutt hele dagen og har fått gjort en hel masse av vårarbeidet. Både lunsj og middag ble spist ute, og det har vært bare velstand. Og én ting til er også sikkert: Det er ikke bare i vinduskarmen inne det spirer og gror om dagen. Også ute skjer det ting, omtrent fra den ene timen til den neste! Enda godt jeg ikke må til og potte om der også!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics