Birøkt

Forberedelser til honninghøsten

Vi skriver juli, og for de aller fleste betyr det ferie. For birøkteren betyr det arbeid. Sommerhonningen er klar, og denne uka har til stor del vært viet forberedelser til honninghøsten.

Trekket er over

Men, hvordan kan du vite at sommerhonningen er klar? Det lurer du kanskje på. Det er jo ikke slik at biene sender brevpost og forteller at nå har de gjort sitt, så nå får jeg gjøre mitt.

Forberedelser til honninghøsten i bigården

Gid det var så enkelt, men det krever nok litt mer. Blant annet jevnlige besøk i bigården, og de siste par ukene har jeg merket meg at biene ikke har hatt behov for mer plass i kuben. Kassene blir ikke nevneverdig tyngre.

Dessuten er flere av biene «hjemme» når jeg har vært på besøk. Er det godt trekk, som det heter når det er nektar å finne, så ville flere bier vært ute og høstet honning midt på dagen. I stedet har kubene vært fulle av bier.

Bitømmerbrett er den første av flere forberedelser til honninghøsten

I tillegg til at kalenderen (og naturen selv) viser at mye er blomstret ferdig, så gir alt dette indikatorer på at sommerhonningen er klar. Som birøkter er det på tide å gjøre forberedelser til honninghøsten.

Følge værmeldinga

Det har vært litt utfordrende med været denne uka. Mye regn som også har kommet i til dels uforutsigbare byger, er ikke helt heldig når honningen skal høstes.

For det første er biene litt ekstra hissige i slikt ustabilt vær. Men også ønsker vi det tørrest mulig for honningens del. Fuktighetsnivået i honningen påvirker nemlig kvaliteten på honningen og holdbarheten.

Bitømmerbrett er den første av flere forberedelser til honninghøsten

Inne i kuben er det ikke noe problem. Det er helst hva vi utsetter honningen for etter at den har forlatt kuben som avgjør. En viktig del av forberedelsene til honninghøsten har denne uka, har dermed bestått i å følge med på værmeldinga!

Forberedelser til honninghøsten

Onsdag var det omsider tilstrekkelig med opphold til at jeg kunne sette på bitømmerbrett.

De plasseres mellom skattekassene, der biene lagrer honningen, og yngelrommene, og har til hensikt liksom å sluse biene ned fra skattekassene. Disse skal tømmes mest mulig for bier.

Bitømmerbrett er den første av flere forberedelser til honninghøsten

I år har vi fem bikuber som er store nok til å regnes som produksjonskuber. Hver av de fem bikubene fikk hvert sitt bitømmerbrett. Første punkt på listen over forberedelser til honninghøsten kunne hukes av.

Lurer du på hvordan en bikube er bygd opp?

Da bør du ta en titt HER

Opphold!

Bitømmerbrett skal jo ikke stå på til evig tid. Da finner biene veien tilbake gjennom slusene og du er like langt. Og hva gjør man, da?

Skattekasse full av bier

I går regnet det så å si hele dagen. I dag har husbonden hatt en eviglang arbeidsdag. Å høste honning er nemlig enklest når man er to.

Skattekasse som settes på over bitømmerbrett

Vi fant en luke i regnværet i går. Værmeldingen ble fulgt med argusøyne, og himmelen like så. I 19-tiden klarnet det vitterlig opp, og vi fortet oss i bigården.

Der fikk vi skattekassene av kubene og trygt i hus uten at så mye som en dråpe vann traff honningrammene. Andre punkt på listen over forberedelser til honninghøsten kunne hukes av. Og jeg fikk kjørt ATV. Det er noe av det morsomste jeg vet!

De siste forberedelsene til honninghøsten

I morgen skal vi slynge. Da er liksom honninghøsten i gang på ordentlig. Før det må de aller siste forberedelsene til honninghøsten gjøres. Det er å gjøre kjøkkenet om til slyngerom.

Men, det skjer ikke før etter frokost i morgen tidlig. Da renses kjøkkenbenken for det som har sin faste plass der, golvene dekkes med håndklær (for å lette vasken senere) og slyngeutstyret hentes inn.

Alle overflater og alt utstyr desinfiseres og så kan skattekassene med honning hentes inn for slynging. Det gledes! Især til nysilt honning, det har veslebonden betrodd meg.

Du skal få se mer av honninghøsten siden, når vi er kommet så langt. I mellomtiden kan du jo lese om honninghøsten i fjor?

Du kan lese om den HER

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics