Birøkt

Biene skal innvintres

Nå er det lenge siden jeg har tatt deg med en tur i bigården. Selv om sesongen er på hell, så er det fortsatt noe å gjøre i en birøkters hverdag. Høsthonningen skal i hus, og biene skal innvintres, blant annet.

Når nettene blir lange

Jeg trenger helt sikkert ikke å fortelle deg at sommeren er over. Du har ganske sikkert lagt merke til det selv også, at temperaturene er endret. Markblomstene i veikanten er blomstret av, og i stedet er det visne løv som farger bakken.

Det har biene merket også.

Arbeidsdagene deres blir kortere all den tid nettene blir lengre. Sola er ikke like varm lenger, og det blir for kaldt for de små dyrene å ferdes utenfor kubene.

BIENE skal innvintres og har fått fôrkar

Hva skal de dessuten ut å fly for? Det er ikke lenger særlig mye nektar å finne, heller. Det biene trenger for å overleve vinteren må de allerede ha høstet. Ja, fra naturens side, i alle fall.

Birøkteren tar maten

For noe av det siste birøkteren gjør i løpet av sesongens, før biene skal innvintres, er jo å ta maten deres!

Nøyaktig når birøkteren høster årets siste honning, varierer. Klima og geografi påvirker likeså mye som gamle regler laget etter erfaring. De aller fleste får uansett honningen i hus senest i begynnelsen av september.

Har lyngtrekket vært godt, og lyngen gitt mye nektar, er det lynghonning birøkteren kan høste nå. Her på Fjellborg er det nok vel så mye høsthonning; en blanding av lyng såvel som sensommerblomster. Jeg har stadig møtt biene mine i ringblomstbedet.

Biene skal innvintres

Hva slags honning er avgjørende

Det høres kanskje slemt ut å skulle stjele all maten de har samlet før biene skal innvintres, men birøkteren høster ikke honningen bare for egen vinning om høsten. Det er like mye for å spare biene.

I vinterhalvåret er nemlig ikke biene utenfor kuben. Da er det viktig at bo- og leveforholdene er best mulig. Da er maten avgjørende!

Fôrkaret er på bikuben

En vinterbie, altså en bie som lever vinteren gjennom, har nemlig en utrolig evne til å holde på avføring! I alle fall om maten er den rette. Lynghonning består av en sammensetning av enzymer som gjør det vanskelig, om ikke nær sagt umulig, å holde seg vinteren gjennom. Derfor tar birøkteren vekk honning som inneholder lyng før biene skal innvintres.

Hvis ikke risikerer vi utover vinteren å få noe som heter bukløp i kuben. Bukløp er det samme som biebæsj. Fylles kuben av bæsj, øker også risikoen for sykdom og biedød, og det ønsker vi selvsagt ikke. Derfor må vi sørge for riktig mat når biene skal innvintres.

Hva er riktig mat når biene skal innvintres?

En raus birøkter gir dem sommerhonning når biene skal innvintres. Sommerhonningen er laget for små biemager å holde på gjennom en lang vinter. Men, så rause er de færreste. Sommerhonningen vil jo birøkteren ha selv, både til egen husholdning og salg. Hva gjør vi da?

Jo, vi gir biene sukker! Når biene skal innvintres, får de vanlig, hvitt sukker.

Etter at birøkteren har høstet resten av årets honning, og ryddet i bikuben, altså fylt på med rene byggevokstavler der det er nødvendig, settes det fôrkar på kubene. Det er et viktig ledd i arbeidet når biene skal innvintres. Nå skal de få mat.

Husker du at vi slynget sommerhonning?

Få et gjensyn HER

Vi lager sukkerlake

På kjøkkenet her har det i lengre tid nå vært sukkerlakefabrikk. På vedkomfyren står det nesten alltid en stor kjele med en porsjon sukkerlake som jeg lager slik:

  • Kok opp seks liter vann
  • Rør ut 10 kg sukker
  • Varm opp sukkerlaken til alt sukkeret er smeltet ut i vannet og laken er blank.
  • Én porsjon gir ca 12 liter ferdig lake.
Biene skal innvintres

Sukkerlaken helles i fôrkaret, og biene trekker ned laken i kuben og lagrer den i cellene. Akkurat som de ville gjort med nektaren de lager honning av.

Når biene skal innvintres, skal hver kube ha bortimot 20 kg sukker, litt avhengig av bikubens styrke (mengde bier). Det betyr at birøkteren må følge med å fylle på når fôrkaret blir tomt slik at biene får nok mat, men biene har også selv god kontroll på hvor mye mat de trenger for vinteren.

Biene skal innvintres, men uten meg

Og der er vi altså nå om dagen. Skjønt, det er ikke birøkteren på Fjellborg som tar seg av vinterfôringen denne gangen. Det er det husbonden som gjør.

Jeg lager riktignok sukkerlaken, men selve fôringen er det husbonden som gjør. Å være birøkter med en finger i fatle er nemlig ikke bare, bare. Da er det godt å ha hjelp når biene skal innvintres, både til høsting og fôring.

Snart har alle bikubene fått det de trenger av sukker. Honningen skal slynges nå i helgen, og så er biesesongen 2022 nesten over. Kun varroabehandling gjenstår. Hva det er og hvordan det gjøres, skal jeg fortelle deg når vi kommer så langt.

For nå er arbeidet i bigården over. Litt vemodig, nokså godt. Bare birøkterens finger er brukbar, skal alt av utstyr gås over og stables vekk for vinteren. Da er det klart når en ny sesong står for døren utover vårparten neste år, og jo; jeg gleder meg allerede.

Høst i bigården

Vil du i mellomtiden lese mer om livet i bigården hos biene på Fjellborg?

Du finner alle innleggene samlet HER

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics