Prosjekt Henriette

Grahambrød i matpakka

Matboksene skal fylles etter ferien, og hva passer vel bedre enn å kombinere det med Prosjekt Henriette? Denne uka har jeg bakt Grahambrød.

Matpakketid

I dag var det første skoledag etter ferien. Husbonden er også i gang for fullt etter sin ferie, og det betyr i sin tur at matpakka er tilbake. Og hva har vi i matpakkene? Jo, brød. For det meste.

Brød

Jeg baker selv. Først og fremst fordi hjemmebakt brød er best, men også fordi at med dagens matvarepriser så kunne vi glatt ha svidd av tusenlapper i måneden bare på brød. Det gidder vi ikke, så jeg baker.

Siden mange av dagens måltider består av brød, så er det fint å kunne variere litt også på det hjemmebakte brødet. Så, da jeg skulle bake høstsemesterets første matpakkebrød slo jeg opp i Stor Kokebok for inspirasjon. Valget falt på Grahambrød.

Grahambrød

Hadde det vært opp til husbonden alene så hadde nok kona puttet mye mer i brøddeigen enn jeg faktisk gjør. Linfrø, solsikkekjerner og nøtter er ikke ham i mot. Ungene, på den annen side, vil det annerledes.

Og det var nettopp på barnevennligheten Grahambrødet traff meg ved første øyekast. Ingen «klumpete greier» og attpåtil mel jeg hadde i matboden fra før.

Oppskriften var heller ikke særlig til abrakadabra. Jeg deler den med deg her, direkte kopiert fra Stor Kokebok anno 1932.

Grahambrød

Du trenger

½ kg. hvetemel (fint)
½ kg. hvetemel (grøppet)
1 spiseskje salt
ca 8 dcl. melk
40 gr. gjær

Slik lager du Grahambrød

Melet siktes, irøres saltet, den svakt lunkne melk med gjæren; deigen arbeides godt og står natten over på et temperert sted. Slåes godt med skje næste morgen, fylles i smurte former som kun må være ¾ fulle; disse settes til heving ½ time, strykes over med melk og stekes i ovnen 1 time.

Husmoras variant

Som tidligere nevnt er jeg av den oppfatning av at en oppskrift i beste fall er veiledende. Det lot jeg i aller høyeste grad gjelde Grahambrødet.

Jeg forholdt meg til ingrediensene som oppgitt med unntak av melken. Den måtte jeg, på grunn av melkeallergi, erstatte med vann.

Men, da jeg kom til tilberedelsen jukset jeg litt. Brøddeigen satte jeg som jeg setter alle andre brøddeiger. Jeg er langt fra ekspert på området, så det finnes sikkert mange argumenter mot å gjøre det slik, men det funker og da er jeg fornøyd:

Jeg blandet mel, gjær og væske i en bolle. Det lot jeg stå en halvtime før jeg tilsatte saltet. Ingen elting eller knaing, kun tilstrekkelig med røring til at ingrediensene blir godt blandet. Siden lot jeg det heve til dobbel størrelse og fulgte oppskriften videre derfra.

Tatt hevetiden i betraktning er jeg sannelig ikke sikker på hvordan den deigen hadde sett ut etter 10-12 timer om jeg hadde fulgt oppskriften slavisk.

Ble Grahambrødet godkjent?

Ja. Grahambrødet ble godkjent. Luftig, saftig og et godt hverdagsbrød. Ungene likte det, og da er det bra.

Sunnhedsbrød ble også godkjent da det ble bakt tidligere i Prosjekt Henriette.

Du finner det HER
Grahambrød fra Stor Kokebok i Prosjekt Henriette

Veslebror er forresten fornøyd samme hva, så lenge han får hjemmelaget leverpostei og majones på brødskiva si. Grahambrød eller hva enn det er.

Hjemmelaget leverpostei er utrolig godt!

Oppskrift finner du HER

Grahambrødet får absolutt bli med videre i brødrulleringen, og jeg tror jammen jeg skal gå for den oppskriften som utgangspunkt neste gang jeg skal bake rundstykker også. Jeg begynner nemlig å drømme om ferske rundstykker og kakao. Det er snart tiden. Vel …

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics