Franskbrød -Henriettes favoritt
Franskbrød er en gjenganger i Schønberg Erkens Stor Kokebok. Det må jo være for en grunn? Jeg har omsider gitt franskbrød en sjanse – i Prosjekt Henriette.
En gjenganger
Mens jeg har arbeidet med Prosjekt Henriette har jeg merket meg en gjenganger i Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok: Franskbrød.
Jeg har sett brødet nevnt i mange oppskrifter, i alt fra fyll i retter av kjøttfarse via supper og til desserter. Det må åpenbart ha vært en stor favoritt hos vår kjære Henriette.
Antakelig fordi franskbrødet, fint som det er, har mange områder for anvendelse. Men, hva er egentlig et franskbrød? Er det godt? Jeg bestemte meg for å prøve.
Franskbrød
Du trenger
1 kg. hvetemel
80 gr. smør
1 teskje salt
40 gr. gjær
6 dcl. melk
Slik lager du franskbrød
Melet og saltet blandes, irøres den lunkne melk med gjæren og det i melken smeltede smør. Heves i 20 minutter, eltes godt. Deles i 8-10 deler, settes som små, runde brød på smurt plate. Står igjen i 15 minutter, oversmøres med egg (om man vil valmuefrø), stekes godt i varm ovn i ca. 20 minutter. Rundstykker kan lages av franskbrøddeigen.
«Kjøp igjen»
Da jeg lagde gulasj for et par uker siden lagde jeg også franskbrød og serverte ved siden av. Det er ikke så ofte vi har fint brød på bordet, men akkurat som tilbehør til supper og gryter passer det fint.
Mens vi spiste var det først og fremst gulasjen som fikk den udelte oppmerksomhet, men da veslebonden hjalp til med å rydde av bordet etter måltidet kom det:
«Mamma? Kan vi kjøpe sånn brød igjen?»
Gulasj gjorde forøvrig stor suksess på middagsbordet!
Prøv den HER
Det tok litt tid før jeg forstod hvilket brød han snakket om. Jeg hadde da ikker servert noe kjøpebrød, men så gikk det opp for meg: «Mener du det brødet vi hadde ved siden av?» «Ja, det var så godt!»
Øynene til veslebonden da jeg fortalte at det var bakt samme formiddag skulle du egentlig ha sett. Jeg tok det som en kompliment og sendte Henriette en varm tanke.
Og jeg tror nok det blir franskbrød igjen. Både ved siden av suppe, men også for å kunne utforske Stor Kokebok ytterligere og da trengs (hjemmebakt) franskbrød!
Vil du være sikker på ikke å gå glipp av det eller andre innlegg fra Hverdagen på Fjellborg? Da kan du abonnere på bloggen og du er også velkommen til å følge oss på Facebook og Instagram.
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg
One Comment
Pingback: