Alternativ økonomi (07/17),  I fokus

Oppsummering – alternativ økonomi

Vi har snakket om alternativ økonomi i godt og vel en uke her på Hverdagen på Fjellborg, og det er på tide med en aldri så liten oppsummering. Først og fremst så må jeg jo bare få si at det har vært utrolig moro! Kan hende er økonomi tørre greier, men for et engasjement, da dere! Dere har stilt spørsmål, delt erfaringer, delt innlegg, sagt hei… Sånt er både moro og inspirerende også for meg, så jeg håper dere fortsetter med det! Men, det var oppsummering, ja. Hvor begynner man?

Økonomi kan være både sårt og vanskelig, og det er viktig for meg å si at denne fokusuka ikke har hatt til hensikt å vifte med pekefingere og å komme med fasitsvar. I vår egen hverdag må vi alle bruke oss selv som målestokk, for det er med oss selv vi lever. Kanskje kan vi ikke engang bruke gårsdagens jeg, for livet er i stadig endring, og det må vi pent forholde oss til. Med fokus på alternativ økonomi, har jeg forsøkt å vise hvordan det kan gjøres. Hvordan vi har gjort det. Jeg vet at mange av dere som følger hverdagen vår på Fjellborg, lurer på nettopp dét. Kan man leve med litt mindre? Lar det seg gjøre?

Veslekæll 5 år utebursdag

Karusellen kan spinne litt fort for noen hver. Derfor har mye av fokuset gjennom uken også ligget nettopp på hvem du benytter som målestokk for ditt liv. Hva er god økonomi? Hva gjør deg fornøyd? Om du spiser hveteboller eller scampi spiller ingen rolle, men det er jo fint om du i det minste kan like det du putter i munnen, ikke sant? Om vi nå først skal jage etter noe her i livet, kan det jo være lurt å jage etter noe vi vil ha. Som jeg brukte som eksempel i begynnelsen av uken, så har det ingen betydning for deg hva slags bil naboen bruker, om du likevel tar bussen til jobb. Det lar seg ikke sammenlikne, så hvorfor prøve?

Alternativ økonomi: Hva gjør deg fornøyd?

Om så drømmen da er å leve litt enklere, er det noe man har råd til? Det må man jo selvsagt da sette opp et regnestykke på. Utgangspunktet for en sunn økonomi, uansett livsstil, er jo at inntektene er høyere enn utgiftene. Men, er utgiftene nødvendigvis de samme uavhengig av livsstil? Når livet forandrer seg, er det heller ikke utenkelig at behovene endrer seg. Det vil i sin tur kunne gjøre noe med utgiftene. Kanskje er det ikke bare besparelsene i kroner og ører som er det avgjørende heller. Hva med helsen? Tiden til familie og venner?

Alternativ økonomi – alternative kostnader

Men, mon tro om kanskje ikke det også kan være slik, da, at man kan få mer ved å klare seg med mindre? Det er ikke bare ved å forhandle renter og forsikringspremier at økonomien kan bli romsligere. Romslig er selvsagt et relativt begrep, men ved å være litt bevisst og i tillegg se til tidligere tiders generasjoner, kan det være litt å hente. Trenger vi så mange TV-kanaler? Er den hullete sokken virkelig ikke til å reparere? Finn frem slikkepotten! Ofte kan det store ligge i det små, og det som enkeltvis kanskje ikke synes så mye, kan likevel bli det med tiden.

Husmoras beste sparetips

Ikke minst er det mye å hente på matbudsjettet! Når vi vet at en fjerdedel av all mat vi kjøper går like i søpla etter en stund, er det til sammen ganske mange tusenlapper som kunne vært brukt langt bedre. Jeg bad deg jo om å rydde i skapene, og å plassere all maten som var utgått på dato, hadde forringet kvalitet eller av andre årsaker var klare for søpla, på bordet. Dernest skulle du sette prislapp på all maten og summere. Ville du fortsatt kaste alt?

Husmoras ti tips: #spisoppmaten – spar penger

Oldemor ville i alle fall ikke kastet så mye mat – eller penger. Nøysommelighet har lett for å forveksles med gjerrighet i våre dager, men når gikk respekt av moten? Hvem lærte oss å kaste mat? Vi har et ansvar også for generasjonene som kommer etter oss. Hva skal vi lære dem? Kan hende var ikke alt bedre i gamle dager, men noen verdier burde vi absolutt ha tatt med oss inn i vår tid.

Hva Ville Oldemor Gjort?

Mangelen på nøysommelighet gjør også at vi i dag ikke trenger å ønske oss noe. Vi har det vi trenger, og har vi det ikke, kjøper vi det. Går det i stykker, kan det jo bare erstattes. Å gi gaver, er derfor ikke alltid like lett, for hva i alle dager skal vi finne på? Alle har alt, og dessuten så vil vi jo ikke bli sett på som gjerrige. Enten koster det ikke nok, eller også ser det heller ikke nok ut. Men, kan verdi og mengde kun måles i kroner og øre? Kanskje burde vi begynne å tenke litt nytt, og ta et skritt tilbake?

Alternative gaver

Når vi har alt, er det også vanskeligere å glede seg over det store i det lille. Har vi i tidens velferd og rikdom kan hende mistet litt bakkekontakt? Vi må ikke glemme de ekte gledene i tilværelsen, og de færreste av dem kan nok kjøpes for penger. Paradoksalt bruker vi likevel mer penger enn tid på våre nærmeste. Det snakkes om de store opplevelsene i livet, men mon tro om ikke storhet er et misforstått begrep…

Bloggandakt: Fest på en hverdag

Nå er fokusuken ganske snart ved veis ende. Jeg lovte dere at økonomitemaet til tross, så skulle innleggene holdes fri for gjeldsgrader og renteprat. I stedet håper jeg å ha gitt dere en litt annen innfallsvinkel på vårt tradisjonelle økonomisyn. Ikke like nyttig for alle, kanskje, men i alle fall litt å tenke på for deg som måtte rusle rundt med en liten drøm i magen. En drøm om en hverdag med litt bedre tid og litt mindre jag. Jag gjerne, men jag etter det som får frem smilet hos deg!

Kaffekjele kobberkjele

I morgen skal vi avslutte fokusuken her på Hverdagen på Fjellborg, og den oppgaven har jeg gitt til en av leserne av Hverdagen på Fjellborg. På Buseteren bor det nemlig ei trivelig dame som sammen med mannen sin for åtte år siden flyttet fra Nederland til Norge. Med på flyttelasset hadde de noen drømmer, og de skal vi få høre mer om i morgen. Jeg håper du titter innom for å la deg inspirere og å heie på dem!

Med ønske om en fortsatt fin kveld fra husmora på Fjellborg.

Vi blogges!

Tidligere innlegg med fokus på Alternativ økonomi:

Hva er god økonomi? Ny fokusuke på Fjellborg!
Alternativ økonomi: Hva gjør deg fornøyd?
Alternativ økonomi – alternative kostnader
Husmoras beste sparetips
Husmoras ti tips: #spisoppmaten – spar penger
Hva Ville Oldemor Gjort?
Alternative gaver?
Bloggandakt: Fest på en hverdag

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette:
Verified by ExactMetrics