Hverdagsbetraktninger

Digital detox

Da jeg forrige uke hadde en uke fri for avtaler, så foretok jeg en real digital detox. Slettes ikke planlagt, men en fin lærdom. Så, hvordan gikk det?

Friuke

Forrige uke hadde jeg, som kjent, ingen planer i kalenderen. Det var høyst planlagt, og ble på alle måter en god erfaring. Jeg startet mandagen i dag med et helt annet overskudd enn på lenge.

Forrige uke ble rett og slett en drømmeuke!

Les mer HER

Det er selvsagt ikke noe som lar seg gjenta hver eneste uke, men det er jo heller ikke poenget. Å bli litt mer bevisst tiden min, derimot, det har jeg blitt. Konseptet med friuker midt i hverdagen skal definitivt få bli med videre.

Det er er det også noe annet som skal! Det var på langt nær like planlagt som selve friuken, men samtidig gjennomførte jeg en slags digital detox. At det gjorde godt var slettes ingen overraskelse. Hvor enkelt det var, derimot!

Telefonen tar mye tid

Til tross for å ha et veldig bevisst forhold til telefonbruken, blir det likevel en hel del i løpet av en uke. Jeg er for eksempel streng på at telefonen ikke brukes ved måltider. Heller ikke får den trykkes på samtidig som jeg ser på Barne-TV eller andre programmer på TV med ungene. Da er det TV vi ser på og ikke telefonen.

Likevel har det seg med å samle seg opp med skjermtid likevel. Venner kommuniserer jeg med via Snapchat, jeg sjekker mail i tide og utide, jeg er aktiv på Instagram og ikke minst går det med en del tid til blogging.

Å holde kontakt med venner er selvsagt en positiv bruk av telefonen. Bloggingen vil jeg naturlig nok heller ikke til livs. Den formålsløse scrollingen, derimot, den hvor man fisker fram telefonen for ingenting annet enn gammel uvane, den ville jeg kvitte meg med. Var det på tide med en digital detox, mon tro?

Digital detox

På telefonen min har jeg en oversiktsfane som heter Digital balanse. Hver mandag morgen gir den meg en oppdatering på hvordan det egentlig gikk sist uke. Om jeg brukte telefonen mer eller mindre enn uka før, hvilke apper jeg brukte mest, hvor mange ganger jeg låste opp skjermen, også videre.

Digital detox, digital balanse

Nøyaktig hva som satte meg på tanken sist mandag er jeg i grunnen litt i tvil om, men det var vel noe i retning av at jeg ville bruke friuka mi konstruktivt. Når ikke jeg hadde andre planer på tapetet skulle jeg i hvertfall ikke bruke tiden til å scrolle den vekk.

Instagram, for eksempel, er en fin app det, som gir meg mye glede, men det er også en tidstyv. Tiden ruller fort avgårde når man først setter seg til.

Så, mandag kveld bestemte jeg meg for en digital detox. Satte et makstak på hvor mye tid jeg ville bruke per dag, og la vekk telefonen.

Digital detox

Det handler om grensesetting

Jeg gav meg selv én og én halv time hver dag. Da skulle jeg ha mer enn god nok tid til å skrive blogginnlegg og å lese litt på senga hver kveld. Jeg er nemlig en flittig bruker av Nasjonalbibliotekets nettbibliotek. I tillegg hadde jeg litt tid til overs til kontakt med venner, et sveip innom Instagram og sånt småtteri.

En digital detox handler først og fremst om grensesetting, fant jeg ut. Når har jeg lov til å fiske tak i telefonen og ikke?

I hvertfall ikke ved hvert minste tegn til dødtid! Og dermed var i grunnen jobben gjort, for i det jeg unngikk telefonen i små og store pauser, så forsvant skjermtidsminuttene helt av seg selv!

Det hele utviklet seg dessuten ganske raskt til en konkurranse med meg selv: Klarer jeg færre skjermminutter i går enn i dag? Kan jeg unngå noen unødvendige skjermopplåsninger? Hvor kan jeg spare inn mer tid? (Eller snarere ta den tilbake.)

Digital detox over all forventning

Jeg skal innrømme at jeg var usikker på om halvannen time om dagen ville være tilstrekkelig. Men, det viste seg å være mer enn nok!

Fem av sju dager lå jeg til og med godt under timen i bruk! Det er jeg veldig fornøyd med, og antall opplåsninger var nede i 20 på en dag. Det syns jeg er innafor når meldinger skal besvares, telefoner tas og oppgaver utføres.

Jeg er fornøyd med 20 oppløsninger av telefonen på en dag

Appen som var mest brukt var den jeg bruker for å drive Hverdagen på Fjellborg, men det regner jeg for produktivt arbeide på skjerm.

Det var i det hele tatt veldig enkelt å redusere skjermtiden betraktelig, og det kom faktisk på meg som en aldri så liten overraskelse. Det var latterlig hvor raskt de nye vanene etablerte seg bare jeg var litt bevisst. Faktisk kunne det nesten sammenliknes litt med å holde seg unna godterier på hverdagene. Spørsmålet om det virkelig var nødvendig eller verdt det, var til god hjelp under min digitale detox.

Nye vaner?

Så er jo det store spørsmålet, da, har en digital detox gitt meg nye vaner? Jeg tror svaret er både ja og nei.

Jeg har alltid trodd at jeg har god kontroll på skjermtiden min. Den har nok ikke vært så god som jeg har trodd, men jeg tør å påstå at forrige uke har forbedret den betraktelig.

Framover vil jeg nok i langt større grad tenke meg om en ekstra gang før jeg griper etter telefonen, og den faste plassen den har i gangen forblir fast.

Instagram er en app jeg nesten ikke var innom under min digitale detox, men jeg skal innrømme at jeg savnet den. Ikke for den formålsløse scrollingen det fort blir når appen åpnes, men for den kontakten jeg har med de som følger Hverdagen på Fjellborg der og vice versa. Det vil jeg ikke gi opp til tross for mindre skjerm.

Balanse på skjermtid er  viktig

Forrige ukes snitt var på én time og fem minutter. Det er på sett og vis mye i løpet av en dag, men når jeg vet hvordan den drøye timen brukes, så er det greit. Og da har jeg vel oppnådd akkurat det jeg burde med en digital detox: Bli bevisst!

Hvordan er ditt forhold til skjermtiden din?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

  • Annika

    Intressant att läsa.
    Jag är 62 år och har aldrig ägt en mobiltelefon och jag saknar ingen heller. Oftast. Kanske några gånger på ett år som jag verkligen känner att nu skulle jag behöva en men då har jag kunnat låna någon annas eller planera om lite eller så. Det börjar bli lite svårt att klara vardagen men det går. Jag behöver alltså inte avvänja mig ;). Jag använder mobiltelefon på mitt arbete så jag kan handskas med den någorlunda. Och dator har jag hemma med bank-ID som hör till just den datorn endast. Får se hur länge jag klarar mig utan mobiltelefon…
    Lycka till och vilken trevlig hemsida du har :D! /Annika

    • Camilla Skår

      Du og du så behagelig det hørtes ut! Jeg blir nesten litt misunnelig, selv om jeg innser at min hverdag uten mobiltelefon nok ville vært utfordrende. Jeg håper for din skyld at du klarer deg uten 😉 Og takk for hyggelige ord, det var trivelig at du fant veien hit. Velkommen igjen 🙂

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics