Husmora mener

Dyreparken, er det egentlig så dyrt?

Dyreparken er dyrt. Det er opplest og vedtatt og høylydt diskutert. Men er det egentlig så dyrt? Les husmoras tanker om pris og innhold i dette innlegget.

Ingen sommer uten høye priser

Det har liksom ikke vært sommer i Norge med mindre ikke prisene i landets fornøyelsesparker har vært grundig diskutert i mediene. Ferierende småbarnsforeldre og andre må ut med svimlende summer for å få sett en apekatt og ellers underholde barna som i en ferie verdig. Visstnok.

Vi er ikke stort bedre. Husbonden og jeg har sammen med våre tre håpefulle travet opp og ned hver eneste bakke i Kristiansand Dyrepark. To dager til ende. Dag én innenfor høysesongens oppjusterte prisnivå, dag to i lavsesong. Vi betalte 3 315 kr for moroa, og jeg syns faktisk ikke det er så verst!

Det sies at Dyreparen er overpriset, men er den det?
Er det Dyreparken som er overpriset, eller er det røverne (det var i huset deres vi fant den) som forsøker å tjene noen mer eller mindre ærlige slanter på Finn?

Store økonomiske forskjeller

Før jeg forsvarer standpunktet mitt, så la meg få understreke: Jeg er fullstendig innforstått med at 3 315 kr er mye penger. For mange er det mer enn mye også. Vi bor i et land hvor de økonomiske forskjellene er store, og jeg er helt på det rene med at vår familie er priviligerte som kan avse en slik sum og to dager til å besøke Dyreparken.

Når jeg nå skal bruke litt tid på 3 315 kr, så er det ikke for å påstå at «dette har alle råd til», for det har de ikke. Så er det heller ikke som regel de som virkelig ikke har råd som skriker høyest …

Vi planla besøket vårt til Dyreparken. Vi forhåndsbestilte billettene hjemme. Så på de ulike alternativene og gjorde aktive valg i prosessen. Dermed betalte vi bare for inngangsbillettene før vi dro til parken. Vi er fem mennesker, og det koster. Sånn er det bare. For to dager betalte vi 3 315 kr. Av erfaring fra tidligere besøk – også det med unger – vet vi at vi får den beste opplevelsen av å sette av to dager i en park av den størrelsen. Da kan vi holde et behagelig tempo og samtidig oppleve alt vi ønsker.

Innholdsrike dager i Dyreparken

Kaptein Sabeltann fenger naturlig nok veslebror på 3 ½. Å få se ham i levende live på nært hold er veldig spennende. Langemann, Pelle og Pysa og resten av besetningen på Den Sorte Dame; alle fikk han se i Kaptein Sabeltanns verden.

Den Sorte Dame og Kaptein Sabeltanns menn

Vi fikk være med på byfest i Kardemommeby. Spennende for de små, morsomt for oss litt større. En tante Sofie så inne i sin egen rolle at du lurer på om ikke det virkelig er den ekte Sofie. Trikkefører Syversen lot oss kjøre trikk så mange ganger vi ønsket. Hvor mange ganger veslebror kjørte karusell er vi neimen ikke sikre på.

Folk og røvere i Kardemommeby, her på byfesten

Tømmerrenna, Fyrtårnet, elektriske biler, traktorer, utfordrende klatrestativer; alt til fri bruk under kyndig veiledning fra dedikerte voksne som møtte hvert barn som om de var dagens eneste gjest.

600 grillpølser per måltid

Vi ble presentert for løvene og tigrene. Hver av dem spiser 40 kilo kjøtt per måltid, noe som tilsvarer 600 grillpølser. Nå får de jo ikke grillpølser, naturlig nok, men 60 pakker à 39,90 kr stykket …

Vi ble også presentert for en rekke andre dyr. Flere av dem innunder et bevaringsprogram for å sikre arten. Geiter, sauer, griser; ikke så spennende for våre tre, kanskje, men de fikk likevel komme på nært hold for å klappe og kose.

Ja, og vi må ikke glemme Hakkebakkeskogen. Ved billettbestillingen valgte vi ikke å forhåndsbestille billetter til togturen som går gjennom skogen. I stedet satset vi på drop in, og fikk lov til å være med uten ekstra kostnad. Ikke like lett i høysesongen, kanskje, men for oss var ikke turen viktig at den var verdt 300 kr for å sikre seg en plass.

Dyreparkens toaletter var mange, og alle like rene og pene. Fri tilgang på bleier hadde vi også. Parken for øvrig var også ren og ryddig. Alle ansatte vi av ulike grunner kom i prat med gjennom de to dagene vi var der, møtte oss med smil og oppmerksomhet.

Jeg syns ikke Dyreparken er for dyrt!

3 315 kr for alt det? Over to dager? Jeg syns faktisk ikke det er så galt, jeg! På disse to dagene var parken åpen i totalt 19 timer. 3 315 kr for en familie på fem, fordelt på 19 timer, gir en gjennomsnittlig timepris på 35 kr. 35 kr per time for dyrepresentasjoner, forestillinger, karuseller, … Rett skal være rett, vi brukte «bare» 15 timer i parken, men 44 kr er heller ikke en upris, syns jeg!

Kameler i Dyreparken i Kristiansand

Før du sier «jammen»: Jeg har laget en liten liste. De alternativene aktivitetene baserer seg først og fremst på attraksjoner i vår nærhet her i Østfold, men tilsvarende finnes flere steder i landet. Et par fornøyelsesparker til har jeg også tatt med.

Alt på lista er kanskje ikke fullstendig sammenliknbart med tanke på opplevelsene de gir, men de skal likevel betales med samme pott fra budsjettet hos de fleste. Og ser man prisene i forhold til hva man får igjen av opplevelser for inngangspengene, så tåler attraksjonene likevel å sammenliknes.

Dette koster det per time:

Superland i Sarpsborg
En familiebillett (2 voksne og 3 barn) koster 895 kr. Åpningstiden er tolv timer per dag. Det gir en timepris på 15 kroner dersom du bader i tolv timer. Det mer sannsynlige er kanskje heller at du holder ut i fire timer, og da har du betalt 45 kr per time.

Inspiria Science Center
En familie på fem må betale 520 kr for et besøk på Inspiria. Utstillingene har en åpningstid på seks timer, noe som gir 17 kr per time per person. Etter tre timer har du likevel rukket det meste, og da er timeprisen 34 kr.

Svev trampolinepark
Svev har mange alternativer på prislisten sin. Én time koster 175 kr per person, men man kan også kjøpe et dagspass for 320 kr. I helgene er trampolineparken åpen i 10 timer, og du har en timepris på 32 kr forutsatt god kondis!

Leos Lekeland
Her betaler du for tre timer med lek. Prisen varierer med når på dagen du besøker lekelandet. Det billigste besøket får du for 199 kr per barn, det dyreste koster 235 kr. Det gir en timepris på henholdsvis 66 kr og 78 kr.

Lilleputthammer
Et besøk i Lilleputthammer vil koste vår familie 2 640 kr for en todagersbillett. Ved å tilbringe 14 timer i parken ville vi hatt en kostnad på 37 kr per time.

Hunderfossen
På Hunderfossen ville vår familie måttet betale 3 593 kr for en todagersbillett. Da kunne vi vært i parken i til sammen 14 timer, noe som ville gitt en timepris på 51 kr.

Bjørneparken
Bjørneparken har en åpningstid på åtte timer daglig. I mitt søk fant jeg bare dagsbilletter, noe som ville kommet på 2 175 kr for vår familie på fem. Timepris: 54 kr.

Prisene er sjekket på nettsidene hos de respektive attraksjonene 09.08.2022.

Hvor mange timer på lekeland koster Dyreparken?

De færreste nøler med å kjøpe seg fri noen timer en søndag formiddag på Leos lekeland, men prisen per time her er langt høyere. Og hva får du for pengene?

Jeg er enig i at det kan være lettere å avse 235 kr en søndag en gang i blant, enn 3 315 kr for to dager. Det skal imidlertid tid ikke mer enn snaut fem besøk på Leos lekeland på et år før vi har dekket inn et helt todagersbesøk i Dyreparken. Vi må prioritere gjennom hele året hva vi velger å bruke pengene våre på. Jeg kan ikke snakke for alle andre familier, men vi må faktisk velge. Ja, eller snarere barna våre må velge.

Vil de dra på lekeland, trampolinepark og jeg vet ikke hva, så koster det penger som ikke er satt av i husholdningsbudsjettet. Nok besøk gjennom et år, påvirker til slutt hva vi har å bruke på ferie. Hva ønsker de mest å gjøre?

Legger vi til side noen kroner hver eneste uke – og det gjør vi faktisk – så er de 3 315 kr for å besøke Dyreparken helt overkommelig for vår økonomi. Vi har spart.

Giraffen Georg

Det koster mer på sykehuset!

«Men det er jo ikke inngangsbilletene som gjør det dyrt!» For all del! Det er nok å bruke penger på inne i Dyreparken også. Ikke minst parkering. Det koster 100 kr i parkering per dag. Det kan jeg godt mene mye om, men jeg mener enda mer om at jeg betaler langt mer enn det for å ha bilen min stående utenfor sykehuset mens sønnen min er under helt nødvendig behandling. Vi har brukt mye mer enn 200 kroner på parkering ved sykehuset i år. Mye mer.

Du må møte i Dyreparken med en plan

Men også der møtte vi forberedt. Eller snarere med en plan. Vi gjorde det slik at vi startet besøket den første dagen med å gå i butikker. Da fikk ungene stagget nysgjerrigheten, samtidig som de fikk gjøre seg opp en mening om hva de ønsket seg. Men! De fikk ikke lov å handle noe. Så, når vi var fornøyd for dagen, gikk vi innom butikken på ny. Den som fortsatt ønsket seg det samme som tidligere på dagen fikk lov til å kjøpe det, og den som var usikker måtte pent vente til dagen etter. Og ganske riktig: Da var ønskene endret igjen. Barna måtte dessuten bruke av sine egne oppsparte penger. Det gjør nemlig, har vi erfart, at de tenker seg om en ekstra gang: Er det verdt det?

Og ja: Ting koster. Noe langt mer enn hva jeg er villig til å betale for barnas leker. Jeg vil imidlertid berømme Dyreparken for å ha differensiert prisene en anelse. T-skjorter, pysjamaser, håndklær og andre artikler man fra tid til annen faktisk trenger, har et temmelig akseptabelt prisnivå som fint tåler å sammenliknes opp mot tilsvarende varer i vanlige butikker. Dessuten er det jeg som voksen som bestemmer!

Hva er en akseptabel pris?

Mat kan også fort få et hvilket som helst feriebudsjett til å ryke på en smell om man ikke er påpasselig. Vi tok en prat med ungene på forhånd, og vi ble enig om at vi skulle ha med nistekurv. Det aksepterte de fordi det er de de er vant med, og dessuten lovte vi å ha med sjokoladepålegg. Det er ikke hverdagskost! Dermed «slapp vi unna» med 141 kroner i is.

Ja, også 778 kr i butikken og et par runder med lykkehjul, men dette gikk jo av ungenes feriebudsjetter etter egne ønsker. Veslebonden fikk forresten full uttelling, der han lykkelig forlot Dyreparken med 2 kg melkesjokolade.

Totalt for to dager i Dyreparken: 4 293 kr. Absolutt en anseelig sum, men etter en nærmere vurdering? Hva skulle egentlig vært en mer akseptabel pris for en familie på fem? Alle vil vi ha det billigst mulig, men vi må faktisk også godta at opplevelser også har sin pris. Så må vi kanskje også godta at Dyreparken, Hunderfossen, Skara og Fårup koster litt mer enn vi har råd til på én og samme sommer. Vi må velge. Og spare.

Kardemommeby filmstudio i Dyreparken

Vi sparer til ferie

Allerede neste uke settes første ferietrekk inn på sparekontoen som skal være med å dekke neste års sommerferie. Den vet alle i familien vår om, og barna er fullt innforstått med at dersom vi må hente for mye av den gjennom året til andre opplevelser, så går det også utover mulighetene for neste sommerferie. Sånn er det bare.

Og ja, alle var enig i at det var en fin tur. Vi hadde det helt topp i Dyreparken! Alle fikk sett og gjort det de ønsket, og ingen savnet mer av noe da vi omsider takket for oss etter 15 timer. En sommer kommer vi nok helt sikkert igjen også, men når det blir får vi bare vente å se.

Er Dyreparken for dyrt?

Hva syns du? Er fornøyelsesparker og opplevelser for dyrt uansett? Eller synes du resonnementet mitt gir mening? Del gjerne dine tanker i kommentarfeltet under. Ja, det er forresten lov å dele innlegget også; det kunne være interessant å høre hva flere mener. Deleknappene finner du rett under her.

Vel … På tide å pakke ut av campingvogna, vaske klær og tenke på hverdagen.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

8 Comments

  • Trine

    Enig!
    Nå er jeg heldig og bor i Kristiansand og har derfor årskort i Dyreparken. Kan dermed gå så mye jeg vil, hver eneste dag. Og det er vel verdt hver krone! Hver sommer spanderer jeg også en dag hver på tantebarna, og vi koser oss sammen. Har stort sett med mat og drikke, og så bruker vi heller litt penger på is. Og dersom jeg velger å ikke ta med mat og drikke, så har jeg allerede tatt valget om jeg da må kjøpe det som trengs inne i parken.

    Høres ut som om dere har hatt to lange og fine dager i Dyreparken 🙂

  • Sandra

    Helt enig!

    Jeg tok med mine tre barn til Dyreparken nå i sommer. Det var da 5 år siden sist vi var der, og minste på 4 hadde derfor aldri vært der.
    Klart at lommeboken ble litt lettere, men det er fordi jeg allerede hadde tatt et aktivt valg om at vi skulle kjøpe mat i parken, barna skulle få kjøpe litt forskjellig og lignende.
    Kostnaden kunne fint vært halvert ved å ta andre valg.

    Og det var vel verdt hver eneste krone. Servicen i parken var upåklagelig, maten var nydelig, butikkene har utvalg for både hver smak og hver lommebok, hele parken var ren og ryddig.
    Og barna, spesielt minste, storkoste seg! (det gjorde for øvrig mora også) Det er nå en måneds tid siden vi var der, og hun snakker fortsatt daglig om alt hun så der, og ønsker seg ny tur til neste år.

    Personlig synes jeg at dyreparken er den aktiviteten som koster penger, som man får mest for pengene.

  • Maria O.

    Jeg er enig i at det ikke ee dyrt, som i urimelig. Man gjør sine valg, både i parken og ellers i året.

    Kjøttet som rovdyrene i parken får, har nok en ganske annen pris enn grillpølser, i retning 2-300,kr på 18-20kg, men så er det jo mange dyr der!

    Vi sov noen netter i Abra Havn da vi var der, samt hadde en dag i badelandet, begge deler var også vel verdt pengene!

    • Husmora

      Nei, de betaler nok en annen pris for kjøttet. Det var mer for å illustrere at det koster penger å drifte en slik park også Og ja, man gjør sine valg. De må man stå for og vi angrer ikke på vårt om å dra i parken. Vel verdt det!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics