I rugemaskinen,  Vaktelliv

Rugemaskinen er tilkoblet!

I dag skjer det! Nå plugges kontakta i rugemaskinen, og nedtellingen kan begynne! Har du fulgt med oss her på Fjellborg denne uka, har du helt sikkert fått med deg at vi har samlet rugeegg? Med en kapasitet på 120 vaktelegg, er rugemaskinen langt fra full, men forhåpentligvis blir det noen kyllinger ut av de 47 eggene vi har klart å samle.

Rugemaskinen er fylt av vaktelegg, Hova-Bator

Vaktlene har lagt langt flere egg enn vi har samlet til rugemaskinen denne uka, men det er på langt nær alle som har kunnet gå som rugeegg. Vaktlene kan til tider være nokså voldsomme, og det går hardt utover eggene. De flakser og bakser, og det gir mange knekkegg. Det gir jo desto mer god mat til oss, men ikke fullt så mange rugeegg som vi kanskje skulle ønske. For at eggene skal kunne brukes til ruging, må skallet være helt. I tillegg bør eggene ha noenlunde normal form, og ikke være verken for store eller små.

Fra eggene legges i rugemaskinen og til vi kan forvente de første kyllingene, går det 16-18 dager. Det er normal rugetid for vaktler. Under rugingen er det fint lite for oss å gjøre, men vi må likevel holde et øye med rugemaskinen. At den holder tett, og at det er tilstrekkelig med fuktighet er to viktige faktorer for en vellykket ruging. Rugemaskinen vår regulerer fuktigheten selv, men vi må passe på at den har nok vann i et kar som ligger under eggene. Temperaturen må vi også holde et øye med, og den bør aller helst ligge på 37-38 varmegrader.

Og så er det bare å vente. Vente og vente. To uker går sakte når man har egg i rugemaskinen, og selv om vi ikke kan vente oss for mye før det har gått minst seksten dager, følger vi nok litt ekstra med allerede etter fjorten. Vi titter etter sprekker og lytter etter pip. Rugemaskinen vår står jo på badet, og det er ganske spennende å være på do når det går mot slutten av rugetiden. I dag er det jo lørdag, og teller vi seksten dager frem er vi allerede kommet til den siste hele uka i februar, og kongens bursdag. Da blir det spennende på badet på Fjellborg, og jeg lover at dere skal få være med når tiden er inne.

Rugemaskinen er fylt av vaktelegg, Hova-Bator

I mellomtiden er det altså bare å smøre seg med tålmodighet. I dag er det lørdag, så det skal gå fint. Lørdager er fine dager. Denne har vært ganske rolig her hos oss. Litt småpusling hist og her. Akkurat sånn en lørdag skal være. Jeg håper deres har vært fin også?

I morgen titter jeg innom igjen med en ny bloggandakt. Sees vi?

Vi blogges!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics