I rugemaskinen,  Vaktelliv

Hvordan går det i rugemaskinen?

I dag er det atten dager siden vi satte kontakta i rugemaskinen for første gang i år. Og atten dager – det betyr at rugingen nærmer seg ferdig. Vaktler har en gjennomsnittlig rugetid på seksten til atten dager, men det kan også gå enda et par dager før kyllingene er klare til å kakke hull i skallet sitt. Generelt så er det temperaturen som styrer det; har eggene hatt det for varmt klekker de før, og har de hatt det for kaldt klekker de etter.

I rugemaskinen: Vaktelkyllingene klekker

Om du følger Hverdagen på Fjellborg også på Facebook, har du allerede fått noen oppdateringer underveis i «svangerskapet». Jeg har lagt ut et noen filmsnutter fra rugemaskinen, og fortalt litt om hvordan det har gått. Ja, senest nå i kveld har det kommet en liten snutt. Har du fulgt med, har du nok også fått med deg at ikke alt har gått helt etter planen. Det gikk nemlig ikke lenger enn noen dager ut i rugingen før vi oppdaget at førtisju egg var blitt til førtiseks. Ett hadde tippet over ende i det maskinen vendte eggene, og gått i tusen knas. Da jeg på lørdag skulle ta ut de gule beholderne som eggene har blitt vendt på, oppdaget jeg at det førtisjuende hadde dratt med seg det førtisjette i dragsuget også. Det hadde fått seg et skikkelig kakk i siden, og dermed var vi nede i førtifem.

I rugemaskinen: Vaktelkyllingene klekker

Akkurat som vaktelmamma’n eller hønemor også vender på sine egg, vender rugemaskinen på sine. Et par dager før forventet klekking, skal imidlertid vendingen opphøre. Derfor tok vi på dag fjorten ut de gule beholderne, og nå ligger alle eggene flatt på en småmasket rist inne i maskinen. Temperaturen ligger fortsatt på snaue trettiåtte grader, og nå gjenstår det egentlig bare å vente. Hvor mange av de førtifem blir kyllinger? Og hvor mange av dem får vokse seg store?

I rugemaskinen: Vaktelkyllingene klekker

I ettermiddag klekket den første, så kom fire til. I skrivende stund er det enda fire som er på vei ut, og det arbeides hardt der nede i rugemaskinen nå. Jeg kan ikke love dere et minutt for minutt-show, men følg oss gjerne på Facebook om du har lyst til å se mer fra rugemaskinen vår. Det kommer nok jevnlige oppdateringer der nå, for jeg er stadig oppe og titter. Det er jo så spennende! Man går aldri lei av å være med på fødsler, enten det er lamming eller klekking. Naturen er fantastisk!

I rugemaskinen: Vaktelkyllingene klekker

Når kyllingene først er klekket, skal de tilbringe den første tiden i rugemaskinen. Varmen og fuktigheten er viktig. Når de så tas ut, flyttes de over i en mindre kasse. Tidligere har vi brukt varmelampe for å holde temperaturen oppe, men i år har vi investert i en såkalt hønemor. Det er, enkelt forklart, et tak med varme som kyllingene kan krype innunder. Finmalt kraftfôr blandet med kokt eggeplomme står på menyen, og vannet serveres i en melkekartongkork. De drukner over en lav sko, disse småhumlene, så det gjelder å ikke ha for store forhold den første tiden. Det er en jobb i seg selv å holde dem med vann døgnet rundt, men heldigvis vokser de fort, disse små.

I morgen skal de første flytte, så da blir det spennende å se hvordan det går.
Vil dere være med?

 Vi blogges!

Husmora skal løpe tilbake til rugemaskinen og følge med igjen.

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics