Høneprupp
I dag er det tre, små måneder igjen til lille julaften. Eller, i praksis to, da, som naboen og jeg konkluderte med litt tidligere i dag. I alle fall når man ser på tiden som gjenstår til å avslutte høstens prosjekter. Vi vil jo ikke stå å rake løv i desember, og snekre ferdig hønsehuset da, når vi heller skal sitte inne og spise pepperkaker og se på adventskalenderen i Barne-TV.
Og sånn apropos høner og jul og sånn, så var jo vi litt tidlig ute med forberedelsene i så måte. Allerede i juni begynte vi å planlegge for julemåneden; i begynnelsen av august ankom «arbeiderne» og nå er de i full sving ute på det vi kaller for låven her.
Lohman-hønene begynner å legge egg når de er 18-20 uker gamle, og et par uker etter at de flyttet inn her, begynte de første eggene å trille ut i verpekassa. Det var lett å skille på «nye» og «gamle» egg; ikke bare på grunn av fargen da de eldste hønene legger hvite egg og de yngste brune, men også på grunn av størrelsen. Eggleggingen trenger nemlig å gå seg til litt, på en måte.
Det starter med noen bittesmå miniatyregg, og så blir de litt større og litt større for hver dag, før de til slutt etter to, tre uker antar normalstørrelsen for et egg. Et såkalt normalt egg, veier mellom 53 og 73 gram. Her ligger de fleste nybegynnereggene på mellom 48 og 51 gram nå, så det nærmer seg full normalproduksjon nå. Et par, tre av dem har allerede begynt å legge «vanlige» egg.
Nybegynnereggene kan fint brukes som vanlige egg i matlagingen og på frokostbordet, man må bare beregne et egg eller to ekstra, avhengig av oppskriften. Selv syns jeg det er litt stas med disse nybegynnereggene, for de er jo så små og fine. Også blir jeg liksom så stolt av disse damene våre, som har blitt voksne og begynt å legge egg og greier. Ja, man blir litt fjollete når man enkelte dager ser mer til høns enn til folk her ute i skauen. Det er jo heller ikke til å komme fra, at det er litt ekstra spennende å plukke egg i en slik fase; hvor mange egg har det kommet i dag? Hvor mange av unghønene har begynt verpingen ennå? Har noen av de brune eggene fått normal størrelse? Lohman-hønene legger i gjennomsnitt ett egg per dag, og da jeg talte over i begynnelsen av uka, var det 19 nybegynneregg på tjue høner, så det nærmer seg full produksjon, om vi ikke allerede er der.
Å holde høner er en hyggelig hobby, og en fin kilde til sunn mat på både den ene og den andre måten. Man får mye igjen for lite innsats, og veslekæll, som er sjef for eggplukkingen, får også litt ekstra for innsatsen han legger ned. Han tjener nemlig ti øre per egg han plukker, og det er ikke få kroner han har tjent siden i sommer på å sanke egg. Om han vasker dem i tillegg, tjener han ytterligere tjue øre egget, og han er nøye med regnskap og oppgjør. Har vi egg til overs og han tiden, tjener han gjerne en slant på provisjon også, ved å ta tråtraktoren og tråkke seg rundt i den lille grenda vår for å selge egg. Så joda, hønsehold kan være matnyttig på mer enn én måte.
Nå nærmer deg seg leggetid for damene der ute på «låven»; litt ekstra til kveldsmat før lysene slukkes. For husmora blir det en stille og rolig kveld i kveld, for her er det nemlig bare meg som er hjemme i kveld. Husbonden er på speidertur, og de to minste er jevnt fordelt utover hos besteforeldre. Dermed så blir det nok en helaften i stua her på Fjellborg; det blir Nusse og meg, kaffekoppen, heklenåla og NRK. Helt greit! Håper kvelden din blir god også. Vi blogges i morra. På gjensyn!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?
2 Comments
Anne
Et standard egg veier ca 60 gram. Da jeg var liten, veide alltid mormor eggene hun skulle bruke i bakingen. Da gjorde det jo ingen ting at eggene var av variabel størrelse. Den eneste oppskriften jeg har med veide egg er krumkaker, men når jeg får egg av en god venn kan det være særdeles stor variasjon på størrelsen. Da er det greit å huske mormor, og kakene blir like fine hver gang. Hilsen farmor Anne
Husmora
Ja, det trikset hender det jeg bruker også når det er stor variasjon i damenes produksjon. Veldig greit 🙂 Tror det var ganske vanlig før også? Men det hadde vel kanskje mer å gjøre med at den gang måtte ikke hønene legge egg tilpasset noen EU-standard, så da var det vel generelt mer variabel størrelse, kanskje? 🙂