Ferske egg – sjølbergerens gull
Å gå i hønsegården og lete etter ferske egg er som den reneste skattejakt. Og ferske egg? Det er sjølbergerens gull! Les mer i dette innlegget.
Skattejakt etter ferske egg
Enda jeg vet det temmelig sikkert, at det ligger ferske egg og venter på meg i hønsehuset, så er likevel kriblingen i magen aldri til å ta feil av. Vil dagens skattejakt gi uttelling?
Jeg husker følelsen fra jeg var barn og fikk i oppgave å hente egg også. Den gang var hønsehuset der det nå er snekkerverksted og langt større. Jeg har en vag fornemmelse av at det var grisehus om sommeren og hønsehus vinterstid, men om det virkelig var sånn eller om jeg blander sammen er en annen sak.
Nå er vi i vårt ellevte år med høner her på Fjellborg etter at vi overtok, og jeg tar det som et sunnhetstegn at jeg enda kan kjenne kriblingen på skattejakt. Motivasjonen for hønsehold er der enda!
Ikke så rart, kanskje, med tanke på hvor godt det er med ferske egg med mørkegul plomme i?
Hønsehold er et viktig bidrag
Som jeg har tatt til orde for flere ganger, så er hønsehold et viktig bidrag i sjølbergingshusholdet:
Ikke bare får vi ferske egg omtrent hver eneste dag, men også får vi massevis av knakende god gjødsel til kjøkkenhagen. Har man i tillegg en frittgående flokk kan man holde nevnte kjøkkenhage velsignet fri for sniler også, og dermed får man mer mat for seg selv.
Når høna etter hvert blir gammel og eggene færre, er det tid for neste ledd i sjølbergingsplanen. Da går høna på hoggestabben og videre derfra til middagsbordet. At høns som råvare mer eller mindre har forsvunnet fra husholdningen er over min fatteevne, for maken til godt kjøtt skal du lete lenger etter!
Skal man virkelig strekke sjølbergingsstrikken langt, kan man ta vare på fjørene fra hønepøne også. Det er imidltertid et prosjekt som kan få så mange slags utfall …
Lurer du på hvordan det gikk for oss?
Da kan du se HER
Men, det er de ferske eggene som virkelig er sjølbergerens gull.
Ferske egg er sjølbergerens gull
Fra naturens side er det ikke slik at høna legger egg hver dag, året rundt. Det styres, som så mye annet i naturen, av lys og temperatur.
I produksjonsøyemed reguleres hønas egglegging med lys. Det kan vi også til en viss grad gjøre i sjølbergingshusholdet. I alle fall gjør vi det her, ved å ha faste tider lyset skrus av og på i hønsehuset til Lohman-flokken vår.
Lohman er den rasen vi har valgt for å få mest mulig egg.
Du kan lese mer om valg av hønserase HER
Helt idiotsikkert er imidlertid ikke opplegget med lysreguleringen. For det første har hønene våre fri tilgang til luftegarden sin nærmest året rundt, og dermed påvirkes de også av lyset ute. Hønsehuset er dessuten bare delvis isolert, så vi merker jo at temperaturene påvirker eggleggingen. Er det en periode med bitende kulde blir eggjakten ekstra spennende, og, ofte resultatløs. Eller, så blir det som dette:
Det gjør jo at jeg i større grad tenker på ferske egg som sjølbergerens gull. Det er liksom en form for luksusvare vi har tilgang på, men ikke uten naturens godvilje for å legge forholdene til rette, liksom. Desto større er jo også gleden når det er ferske egg å finne.
Jeg kan forstå gleden ved eggedosis til bursdagsfesten i gamle dager, laget på ferske egg. Den gang egg ikke var butikkvare på samme måte som i dag og kostholdet i større grad fulgte nettopp naturen og årstidene.
Ekstra spennende
Nå om dagen er disse skattejaktene etter ferske egg ekstra spennende her på Fjellborg. Vi har jo fått nye høner! Da de kom til oss i midten av uke sju var de seksten uker gamle. Det betyr at de nå, tre uker senere, kan begynne å verpe når som helst.
Når unghønene begynner å legge egg er alltid de første eggene små. Liksom høna må øve opp kapasiteten litt før det blir noe greie på’t. De eggene har ofte mye hvite og lite plomme, men er fullverdig til bruk i kosten likevel. Man bare må se mer på vekt enn antall når man for eksempel baker eller lager eggerøre.
Størrelse | Vekt |
S | 45 – 53 gram |
M | 54 – 63 gram |
L | 64 – 73 gram |
XL | 74 – gram |
Det er forresten ikke bare størrelsen som forteller hvilke av hønene som legger egg nå framover. Også fargene på eggene røper det.
Når det gjelder Lohman-høns er det så enkelt som at brune høns gir brune egg, og hvite høns gir hvite ett. De nyeste hønene våre nå er hvite. Men, egentlig så er det faktisk ikke fargen på høna som avgjør fargen på egget. Det er det genene i den enkelte hønserasen som avgjør.
Men, fargen skjemmer ingen. Et egg er et egg og smaker like godt enten skallet ser slik eller sånn ut. Og – de ferske eggene vi plukker selv er de beste! Det er vi helt enig i, her på Fjellborg. Også er det vel ingen hemmelighet, at eggene med gulest plomme er de beste.
Hvordan liker du egget ditt?
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg