Pæremos med safran
Jeg har lekt meg på kjøkkenet igjen. Resultatet ble en pæremos med safran. «Uventet smak», konstaterte husbonden, «men god». Her får du oppskriften.
Tilbake i tid
I frukthagen her på Fjellborg står et stort pæretre med bergamotter. For andre året på rad bærer det godt med frukt, og det er en fin anledning til å leke seg på kjøkkenet.
Akkurat når det kommer til pærer, så ser jeg det nesten mer som et slags forskningsprosjekt. Der vi er vant med å bruke epler i ett og alt, så har liksom pæra kommet mer i bakevja. Det gjør det også litt ekstra spennende å arbeide med den.
I kokebøkene på kjøkkenet her er det begrenset med oppskrifter basert på pærer. Selv da jeg skulle hermetisere for første gang måtte jeg lete godt, og endte opp i 1944 (!).
Vil du ha oppskrift på hermetiserte pærer?
Jeg har delt den HER
Den erfaringen har bidratt til at jeg stadig oftere blar i de riktig gamle kokebøkene når jeg er ute etter å finne nye måter å anvende råvarer på i kjøkkenet her. De gjorde mye før som vi ikke gjør nå lenger, og det var også slik jeg kom på tanken å lage pæremos med safran.
Safran
Safran er ikke et krydder som er overrepresentert i norske krydderhyller. Om det skyldes tilgjengelighet eller pris skal jeg ikke spekulere så mye i, men at det er langt mellom gangene jeg får servert en rett med safran er sikkert.
For oss som ikke bort så altfor langt unna Sverige, er safran i alle fall både tilgjengelig og innenfor rimelighetens grenser prismessig. Det gjør at det ofte i matboden står en liten pose eller to med det deilige krydderet i.
Derfor var det også fullt mulig å sette ideen ut i livet da jeg kom på tanken om pæremos med safran, for jammen stod det ikke en liten overvintrer fra lussekattbaksten i fjor. Og slik ble den brukt:
Pæremos med safran
Du trenger
2 kg pærer
½ g safran
200 g sukker
1 pose Jam syltepulver
Slik lager du pæremos med safran
Skrell pærene og fri dem for kjernehuset. Skjær pærene i biter og ha dem i en kjele. Du kan godt ha en skvett vann i bunnen, akkurat nok til at den blir dekket, slik at pærene ikke brenner seg.
Kok opp pærene sammen med safranen over middels varme. Etter hvert som pærene kokes møre vil de gå i oppløsning. Hjelp gjerne til med en stavmikser hvis du vil ha ekstra fin pæremos.
Rør inn sukkeret, og også syltepulver dersom det er behov for det. Pæremos har gjerne en passelig konsistens uten tilført pektin, men det ser du raskt når pærene har kokt opp. Tynn mos = syltesukker, tykk mos = kun sukker.
Etter at sukkeret er rørt inn, gir du pæreemosen et oppkok. Ha pæremosen med safran over på rene, steriliserte glass. Sett lokk på og la dem avkjøle med bunnen opp. Husk å merke glassene med innhold når de er kalde.
Visste du at det på Hverdagen på Fjellborg finnes en egen syltetøyskole og mange oppskrifter på syltetøy?
Du finner dem HER
En liten delikatesse
Husbonden syns alltid det er moro å smake på det jeg lager av syltetøy. Jeg får alltid noen slumper til overs som settes i umerkede skåler i kjøleskapet. De blir som små forundringspakker når husbonden er inne til kveldsmat.
«Oj!» utbrøt han en bit inn i skiva da han hadde pæremos med safran på. «Hva er dette?» Det kunne jeg jo fortelle ham. «Det var uventet smak, men godt!» konkluderte han.
Akkurat det der med uventet smak hadde jeg ventet meg, og jeg valgte litt mindre glass enn jeg ellers gjør til syltetøy da jeg skulle finne emballasje. Rett og slett for at pæremos med safran nok ikke er noe du gafler innpå selv om smaken er god. Det er mer som en liten delikatesse.
Hvilken emballasje du velger når du lager syltetøy bør slettes ikke være tilfeldig!
Les mer HER
Skulle jeg gitt et stalltips ville jeg servert det til nybakte, mjuke, fine rundstykker. Muligens ved siden av pepperkaker? Og på ostefatet.
Også i en liten gaveeske sammen med litt annet godt og hjemmelaget i julegave til noen jeg er glad i.
Prøv, da vel?
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg