Sjølberging

Tørket nesle – matauk på sitt enkleste

Tørket nesle; har du forsøkt å krydre maten din med tørket nesle før? Hvis ikke, syns jeg du skal følge med nå! Med noen minutters innsats, vil du nemlig kunne fylle på med et næringsrikt krydder i hylla, og samtidig få luket litt i hagen. Det er jo en sjanse for god til å la gå fra seg?

Vi skriver mai, og endelig har naturen våknet såpass til liv at man kan ha tanke for annet enn bare drømmer om alt man vil gjøre. Nå kan det faktisk gjøres! Vinteren hadde det på ingen måte travelt med å forlate oss i år, og etter som den trakk ut, forsvant også mye av lysten min, og iveren, etter å komme i gang. Som jeg ærlig beskrev det i et innlegg på Hverdagen på Fjellborg sin Facebook-side, så forsvant faktisk alt sammen i et eneste stort njæ. Nå har imidlertid sola slått Kong Vinter sjakk matt, og samtidig som det spirer langsmed husveggen, og i bed og grøftekant, så kjenner jeg også arbeidslysten vokse.

Små og søte, men la deg ikke lure

I fjor startet jeg matauken allerede i mars, men det spiller jo ingen rolle hva kalenderen viser. Naturen går sin gang likevel, og det grønnes enten det er mars eller mai. Av det spiselige, er nesle noe av det første som våkner av vinterdvalen her hvor vi bor, og i helgen sanket jeg de første, friske skuddene. De er i grunnen ganske vakre der de står, små og tette, frisk i grønnfargen. Når de står der i sin spede begynnelse, er det lite som minner om de forhatte beistene de vokser seg til i løpet av sommeren.

Plukkeklar nesleskudd. Husk hansker så ikke du brenner deg!

Dog, man skal ikke la seg lure. Nesleskuddene er ikke mindre brennende om enn aldri så søte å se til. Jeg arbeider aldri med hansker ute i det fri, men for neslesankingen gjør jeg et høyst nødvendig unntak. Å brenne seg på nesler er temmelig smertefullt, og jeg finner ikke mer glede i smerten enn at jeg trær hansker på. Visste du at det er de små hårene på neslene som «brenner»? Det er plantens beskyttelsesmekanisme, og i det du tar på den, knekker disse små hårene. Samtidig sprøytes det ut en væske som svir, og du brenner deg. Med hansker på, beskyttes huden, og du kan angripe planten uten motattak. Pass bare på at du ikke setter deg i matfatet; erfaring tilsier nemlig at selv ikke dongeri holder mål om du får satt deg skikkelig til.

Bruksområder

Vi sanket nesle og tørket for første gang i fjor her på Fjellborg, og gjennom høsten og vinteren har det blitt en kjærkommen ingrediens i  matlagingen. Nesle er svært næringsrik, og har et spesielt høyt inntak av jern og C-vitamin. Begge deler kan komme godt med i kalde vintermåneder, og derfor sniker jeg tørket nesle inn både her og der. I tørket form har ikke nesle noe sterk smak å snakke om, og derfor går den godt i det meste: Gryteretter, sauser, pizzafyll, i kjøttkaker og tomatsaus. Ja, jeg har faktisk til og med drysset det over serveringsklare poteter! Sunn pynt som tar seg godt ut på middagsbordet. I te kan tørket nesle også godt nyttes, men jeg rakk aldri å sanke nok til å ha til både mat og drikke i fjor.

Bladene er klippet av nesleskuddene og samlet i en kurv. Klare til å tørkes.

Det har jeg imidlertid et håp om å gjøre noe med i år. Når jeg nå har erfart hvor anvendelig tørket nesle er i husholdningen – sjølbergingshusholdningen også – ser jeg ingen grunn til å kutte den ut igjen. Glasset med tørket nesle i kjøkkenskapet har blitt flittig åpnet det siste året. Likevel har det i innspurten av vinteren blitt voktet som om inneholdet var langt mer dyrebart enn noen skarve gram tørket nesle. Du vet hvordan det er når noe skal spares til en verdig anledning? Nettopp slik har det vært med de siste få grammene av fjorårets porsjon av tørket nesle også. «Det er snart tomt. Jeg må spare!» I år skal jeg gå vinteren i møte med mer enn nok. Forhåpentligvis til en lindrende te også, når høstforkjølelsene smyger seg på.

Nesle som nyttevekst

Selv om tørket nesle er forholdsvis fersk som ingrediens i undertegnedes matlaging, er det ikke fordi jeg nylig har gjort en gedigen oppdagelse. I såfall kunne jeg trolig gjort det stort her i livet. Neslens egenskaper har vært kjent for menneskeheten i generasjoner. Som allerede nevnt, er nesle en svært næringsrik plante, og det har gjort den til en viktig urt gjennom tidene. Neslens høye innhold av jern (hele 10 mg per 100 gram) gjør den blant annet godt egnet som tilskudd for de med lav blodprosent. Nesle sies også å ha egenskaper som kan stanse blødninger, og den skal dessuten ha en lindrende effekt på leddsmerter.

Astma og allergi, hoste, fordøyelse; nesle kan lindre og hjelpe. Også var det det næringsrike innholdet, da; hos oss brukes tørket nesle først og fremst som et naturlig tilskudd i matlagingen. Som litt ekstra drahjelp der allergier setter stopper for enkelte matvarer, og i mørke vintermåneder, hvor det kanskje er litt lettere enn ellers i året, å slakke tøylene på et ellers sunt kosthold.

Blader av nesleskudd. Næringsrik som få, og godt egnet for blant annet jernmangel.

Tørket nesle: Slik gjør du det

Hva skal så til for å få denne, i mange tilfeller forhatte, veksten til å bli en høyt aktet skatt og ingrediens? Skaff til veie følgende, så er du i gang med matauk av enkleste sort:

Hanske
Saks
Kurv
Urtetørker eller stekeovn med varmluftsfunksjon

Hva hansker gjelder, vil jeg anbefale så tynne hansker som mulig. Nesleskuddene er små, og jo mer veltilpassede hansker du har, jo lettere er det å arbeide. Saksen er ingen nødvendighet, men den gjør arbeidet enklere.

Nesle er ikke den vanskeligste veksten å finne i norsk flora. Langs husveggen, i grøftekanten, under bærbuskene, på steder der den står i veien… Nesle trives godt der jorda er næringsrik og nitrogenholdig. Plukk neslen mens den ennå står i skudd. Det kjennetegnes ved at bladene er små og står tett til stengelen. Toppskuddet kan nesten minne om en knopp som ennå ikke har fått springe ut i full blomst. Klipp bladene av stengelen og samle dem i en kurv. Husk på at fersk nesle opptar et større volum enn tørket nesle, så plukk mer enn du tror at du trenger.

Neslebladene tar du med inn. Har du en urtetørker, fordeler du bladene jevnt utover brettene i maskinen og lar den gå til neslen er tørr. Alternativ brer du neslebladene utover stekebrett og setter dem i stekeovnen. Still ovnen på varmluftsfunksjon og 40-50°C. La ovnsdøren stå på gløtt for å slippe ut fuktigheten, og la neslen være helt til den er tørr.

En god urtetørker er et godt verktøy nfor å få tørket nesle raskt, sikkert og effektivt.

Når neslebladene er tørket, knuser du dem til fint pulver. Du kan bruke en morter, eller du kan gjøre det så enkelt som å gni de tørre bladene mellom hendene. Da får du et fint krydder av tørket nesle. Oppbevar det på lufttette glass som du kan bruke av gjennom året. Hva porsjonering angår, så følges slumpmetoden med en dært her og et dryss der.

Klar til vinteren

I ren arbeidstid tar det ikke mange minuttene. Plukkingen kan du jo kombinere med en pause fra annet arbeid. Selv om også matauk er et arbeid, føles det ikke like tyngende som annet arbeid tidvis kan gjøre. Man arbeider ute i Guds frie natur, og hvem kan vel da la være å glede seg over arbeidet? Fuglene sørger for musikk til arbeidet og du får nyte frisk luft. Når bedet da i tillegg blir luket samtidig som matskapet fylles med sunt tilbehør til vinterens lekre retter, ja da vet ikke jeg hvilken unnskyldning du skal bruke for å la det være. Det er i det minste verdt et forsøk, og jeg skal ikke garantere det, men kan hende blir du like avhengig som oss på Fjellborg. For tenk, ja, så enkelt kan faktisk matauk gjøres. Og bonusen? Den nydekige lukta av sommer, som fyller kjøkkenet mens du holder på.

Tørket nesle lagres på lufttette glass, og er velegnet som krydder i nesten all slags mat.

 Lykke til!

Vi blogges!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics