Drivhuset

Tålmodighetsprøven

Drivhuset er som en halvt temmet jungel. Og det er nå, i juli, at den virkelige tålmodighetsprøven setter i gang. Bli med og se hva vi venter på!

Nå skjer det

Plukksalaten strekker seg etter hvert som jeg høster

I dag har jeg lyst til å ta deg med ut i drivhuset igjen. Det kan jo være en tålmodighetsprøve når man venter på maten, men nå skjer det nemlig saker og ting!

Det som for en måned siden ikke var annet enn blomster og kart, begynner nå å bli fullt spiselig mat!

Vil du se hvordan det så ut i drivhuset i midten av juni?

Ta en titt HER

Noe har jo så klart vært det en stund allerede. Av plukksalaten høster jeg hver eneste dag, og den bare gir og gir. Det er akkurat som at den i takknemlighet for at jeg høster av den og nyter det, vil gi meg enda mer av sitt gode.

Plukksalaten strekker seg etter hvert som jeg høster

For noen uker siden sådde jeg mer av både ruccola og spinat også, men der er tilveksten heller sørgelig. Det har nok med å gjøre ikke helt ideelle vekstvilkår om dagen; lite sammenhengende solskinn og temperaturer der etter. Men, men. Hva får man gjort?

Lagom tjocka

Agurkene vokser i alle fall med vellyst! Og det er interessant å se hvor ulikt de vokser, agurkene på østveggen og agurkene på vestveggen i drivhuset. Det er utvilsomt de vestvendte som gror best.

Lagom tjocka gurkor. Agurkene er perfekte i år.

For første gang har jeg dessuten klart å få til skikkelige slangeagurker. Litt sånn Karlsson på taket-agurker, egentlig: Lagom tjocka. Lagom långa er de også, og skallet er jammen lagom det også. Også så gode som de er! Vanligvis spiser vi ikke så mye agurk som ren snack, men det gjør vi nå.

Lagom tjocka gurkor. Agurkene er perfekte i år.

Det eneste som ikke er riktig «lagom» med årets avlinger, er strengt tatt mengden. De vokser nærmest som ugress, og byr slettes ikke på noen tålmodighetsprøver! Derfor søker jeg nå Henriette om råd for den slags, og fortsettelse følger …

Tomatfest og tålmodighetsprøve

Tomatene er også på god vei nå. Jeg har tre sorter i år, og det ser ut til at alle gir rikelig med tomater.

Tålmodighetsprøven: Å vente på at tomatene i drivhuset blir modne

Moneymaker er en gjenganger i drivhuset vårt og den absolutte favoritten. Det er helt enkelt for at de gir gode tomater i passelig størrelse.

Tålmodighetsprøven: Å vente på at tomatene i drivhuset blir modne. Moneymaker

Drivhustomater har vi også. Jeg har kommet fram til at det må være det jeg sitter igjen med. Jeg gjorde nemlig en liten flause med merkingen sent i vinter, så jeg var en stund usikker på hva som var hva av drivhustomater og busktomater, som jeg også hadde sådd.

Tålmodighetsprøven: Å vente på at tomatene i drivhuset blir modne. Drivhustomater

Størrelsen tatt i betraktning, så er det nok drivhustomatene som ble igjen her, etter at en del planter ble gitt bort til en nabo som hadde vært uheldig med sine.

Siste sort tomater er en type plommetomat som jeg har fått av en annen nabo. Vi har litt av ei nabogrend her, skjønner du! Disse plommetomatene skal visstnok være bælgode, og jeg venter i spenning på at de blir spiseklare. Det er i grunnen en liten tålmodighetsprøve når deres rykte er så godt!

Tålmodighetsprøven: Å vente på at tomatene i drivhuset blir modne. Plommetomat

Tålmodighetsprøven

Ja, for det er nå den virkelige tålmodighetsprøven setter inn: Å vente på at alt blir modent!

Å vente på at alt i drivhuset blir modent er en tålmodighetsprøve

Tomatene er friskt grønne, de aller fleste. Likevel ser de så gode og innbydende ut der de henger. Bare de blir røde også, så kan jeg servere 100 % ureist salat til middagen, med både salat, agurk og tomat. Litt mais har jeg også ennå igjen i fryseren fra i fjor.

Paprikaen er alltid sen, men derfor har jeg i år vært forutseende nok til å plante den i potter som kan bæres inn til høsten.

Å vente på paprikaen er i alle fall en tålmodighetsprøve

Og luffaen? Tja … Vi får se, da?

Blir det luffa i år?

I dobbel forstand

Krydderurter skal få et innlegg for seg, men det er utvilsomt mye glede å hente i drivhuset i år. Ja, i dobbel forstand!

Det er mye god mat som vokser der, bare noen få meter fra kjøkkenbenken. Man kan jo bli sulten av mindre!

Å vente på at alt i drivhuset blir modent er en tålmodighetsprøve

Også er det gleden ved å pleie det. Høste det. Å se hva man kan skape og få til ved egne hender. Jeg fryder meg over den halvt temmede jungelen som drivhuset i år er. Det er litt tidkrevende, men ikke på en slik måte at det stjeler energien. Tvert om, egentlig, og også det i dobbel forstand.

Å vente på at alt i drivhuset blir modent er en tålmodighetsprøve

Så får vi se, da, om ikke tomatene også snart står i full rødme? Tålmodighetsprøven fortsetter.

Du har sett drivhuset nå. Lurer du på hvordan det så ut i mai?

Se HER

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics