Drivhuset

Status i drivhuset

Vi er kommet til siste halvdel av mai (!). Vi står på startstreken for vekstsesongen ute, og jeg syns det er på sin plass med en oppdatering av status i drivhuset. Morsomt nå – enda morsommere å se tilbake på etter som det gror seg til der ute.

På startstreken

Status i drivhuset

Selv om det snart er tre måneder siden de første frøene kom i jorden her på Fjellborg, så er det likevel nå jeg har følelsen av å stå på startstreken for løp. Forkultiveringen var bare oppvarmingen; det er nå løpet begynner!

En forutsetning for å kunne ta drivhuset i bruk her på Fjellborg, er at vi har fått koblet på elvevannet. Vi har brønnvann til alle formål ellers, men når det kommer til vanning tør vi ikke ta av brønnen. Det går så mange liter i døgnet, at det føles for risikabelt. I stedet har vi et pumpehus på deling med nabogården, hvor det går en vannslange direkte ut i Glomma og opp igjen hvorpå det fordeles mellom brukene. Veldig praktisk!

Nå er elvevannet, etter mye om og men i krana. Det innebærer at verden står til påske atter en gang, for om det ikke var noe knot med å få det i gang, ville så ikke være tilfelle. Men, nå prater jeg meg helt bort: Det var status i drivhuset som var sakens kjerne i dag!

Status i drivhuset

For en uke siden tok jeg sjansen og lot det stå til med tomatplantene. Da flyttet de fra kjøkkenet vårt og ut i drivhuset. Selv var jeg litt skeptisk, for enda er ikke nattetemperaturene over en 5-6 grader her. På den annen side, så har vi opplevd julinetter med ikke stort høyere temperatur enn det, så jeg kunne jo risikert og måttet vente en stund. Og – bestefar sa det var trygt, så da stoler jeg på ham.

Likevel er jeg innerst inne litt redd for at tomatplantene også i går skal gå i lilla. Det gjorde de i fjor, og avlingene ble sørgelige. Men, status i drivhuset, én uke senere, er at de fortsatt er grønne. Da er det kanskje lov å håpe, da?

Tomatplanter i drivhuset

I fjor gikk det fullstendig skeis i drivhuset.

Les mer HER

Veksten er heller sakte, men naturen kan jeg ikke styre. De står i drivhuset, i godt gjødslet jord med nok fuktighet. Da er det i grunnen ikke så fryktelig mye mer jeg kan gjøre. Annet enn å vente, da.

Det spirer

Vente har jeg også gjort på de frøene jeg sådde samtidig som jeg plantet ut tomatene. Hodesalat, romanosalat, ruccola og spinat står i rekker og rader langsmed tomatplantene. Jeg pleier å samså salater og tomater med stor suksess hver gang. Salatene sår jeg dessuten i flere omganger, for den spiser vi jo underveis. Det er virkelig luksus, å kunne gå i drivhuset å høste sin egen salat til middag.

Status i drivhuset: Spinat

Også reddik sådde jeg. Det er bare jeg som er glad i det her i huset, så det lå ikke egentlig i planene å prioritere det i år, men siden jeg hadde igjen noen frø i en pose så jeg ingen grunn til å spare på dem.

Nå spirer også de, og status i drivhuset er at det er gryende liv.

Redikker i drivhuset

Det er innmari gøy med liv i drivhuset!

Les et innlegg om nettopp det HER

Status i urtepottene

Også krydderurtene kommer seg. Det gikk litt trått i vinduskarmene inne, men de fikk raskt fart på seg da de kom ut i drivhuset. Selv om det er forholdsvis kjølig om nettene, så er det godt og varmt der på dagtid. Det liker krydderurtene godt.

Status i drivhuset: Oregano

Kruspersille, timian, oregano og rosmarin er prioritert i år. For første gang har jeg bestemt meg for å så også urter i flere omganger. Jeg håper at det gir en litt mindre hektisk innhøstingsperiode utover sensommeren. Om jeg kan ta det litt nå og litt da, vil det lette på trykket som er ut i august, og det passer bra. Vi har nemlig planlagt ferie nettopp da.

Status i drivhuset er med andre ord når det kommer til krydderiene: Velkjente urter, eksperimentell stil.

Status i drivhuset: Timian

Status i drivhuset

Ja, så slik er altså status i drivhuset på Fjellborg i siste halvdel av mai. Nå står vi på startstreken. Det er nå arbeidet begynner. Jorden gjødslet jeg godt opp med hønsemøkk fra i høst før jeg plantet ut. En del av den gamle jorden er også byttet ut med ny.

Men, tomat- og agurkplanter lever ikke alene av god gjødsel. De må også ha vann. Jeg har et vanningssystem som det bare er å åpne krana til, men jeg liker likevel godt å gå der med vannslangen. Det gir en bedre nærhet til vekstene, syns jeg, og jeg kan enklere følge med i utviklingen. Har plantene det bra?

Status i drivhuset

For en tid tilbake delte jeg en fullstendig oversikt over det vi har planlagt å være sjølberget på i år.

Du finner den HER

Jeg er nok litt utålmodig etter et drivhus som er mer grønt enn grått når jeg åpner dørene, men forhåpentligvis så kommer det ganske snart. Enda er ikke alt plantet og pottet om, men jeg venter på en ny forsyning jord først. Dessuten har alt stått litt stille noen dager, både på grunn av 17.mai, men også pollenspredningen som har satt en stopper for det meste av utendørsarbeidet.

Status i drivhuset

Moro er det uansett med drivhus! Den nye kjøkkenhagen har også tatt form, og den skal dere få se i løpet av få dager. Mange har spurt om «det som jordbærplantene står i», og det er en finurlig sak jeg tror at vil lette arbeidet betraktelig framover! Så, følg med, følg med!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics