Birøkt

Ti fakta om bier

Hva vet du egentlig om bier? I anledning verdensdagen for bier har jeg lyst til å fortelle deg det jeg vet! I dag får du ti fakta om bier.

Verdensdagen for bier

Visste du at det i dag, 20.mai, er verdensdagen for bier? Dagen er vedtatt av FNs generalforsamling, og er satt for å rette fokus mot våre pollinerende insekter.

Dagen markeres over hele verden, og også i Norge. Landet rundt er det ulike arrangementer i anledning dagen. Jeg markerer den ved å dele ti fakta om bier.

Birøkt: Buckfastbie på epleblomsttrekk biesesongen 2022. Ti fakta om bier

Har vi mer kunnskap om våre pollinatorer, er vi kanskje også bedre i stand til å ta vare på dem?

Ti fakta om bier

  1. Én bie produserer omtrent én teskje honning i løpet av sitt korte liv.
  2. Dronene, altså hanbiene, har én eneste oppgave: Å parre dronningen. Når det lir mot vinter, jages dronene ut av kuben. Dette kalles droneslaget.
  3. Fra et egg legges og til en ferdig arbeiderbie kryper (fødes), tar det 21 døgn.
  4. Temperaturen i en bikube ligger jevnt på 35°. Også om vinteren, i sentrum av bieklasen der dronningen oppholder seg.
  5. Hver bikube har egne speiderbier. Deres oppgave er hver morgen å finne ut hvor biene skal høste nektar og pollen den dagen.
  6. Biene produserer bivoks gjennom kjertler på bakkroppen, og den liksom «svetter» ut voksen.
  7. Biene samler nektar fra de ulike trekkplantene. Det er først i bikuben at de lager honning av den.
  8. Når en bie har bena fulle av pollen, sier vi at den har pollenbukser.
  9. I Norge har vi innenfor birøkt i all hovedsak tre bieraser: Brunbie, som er den naturlig hjemmehørende, krainer og buckfast. Sistnevnte er den rasen vi har på Fjellborg.
  10. Bier har ekstremt god luktesans. Det er gjort flere forsøk med bier hvor de kan lukte seg fram til alt fra bomber til sykdom til narkotika.

Hva kan du gjøre?

Ja, det var ti fakta om bier, det. Lærte du noe nytt?

Kanskje du vil markere verdensdagen for bier, du også? En fin måte å gjøre det på, er å så noen vakre sommerblomster. De kommer både deg og biene til glede.

Bie som høster nektar i løvetann

Og, nå som løvetannen blomstrer, og senere hvitkløveren, så har du 50 000 gode grunner til ikke å klippe plenen. Det er omtrent så mange bier som finnes i ett bifolk, og de setter pris på at du lar gressklipperen stå.

Ha en god 20.mai, verdensdagen for bier!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics