Birøkt

Biene i januar

Vi skriver siste halvdel av januar, og for en birøkter betyr det at det så vidt begynner å klø litt i fingrene. Åssen er det nå med biene i januar? La oss ta en tur i bigården!

I dvale

I motsetning til hva mange kanskje tror, så sover ikke biene om vinteren. Nei, de er våkne og i aktivitet der inne i kuben, selv om det er vinter og kaldt ute.

Biene i januar

Du husker kanskje at vi vintret dem inn i høst med sukkerlake, nok til at de skulle klare seg helt til våren med mat?

Ikke?

Ta en titt HER

Så nå sitter de der inne, biene, mette og varme. Ja, for tro ikke et øyeblikk at den kulden du og jeg kjenner på kroppen her ute er noe som plager biene i januar. Neida!

I klase

Inne i bikuben sitter biene i januar i en stor klase. Nesten som den du ser følge etter Donald Duck når han hisser på seg et bifolk.

Biene i januar

I midten av klasen sitter dronningen, og klasen med bier har som oppgave å holde dronningen – og kuben forøvrig – varm.

Det gjør de ved å bruse med vingene og rotere, slik at biene i klasen hele tiden er i bevegelse. Biene sørger stadig for å bytte plass, slik at det ikke er de samme som sitter ytterst eller innerst hele vinteren gjennom. De deler på jobben, rett og slett.

Biene i januar har det godt og varmt

Er alt som det skal der inne i kuben, holder den en temperatur på omtrent 34°C og det er slettes ikke verst i januar her i kalde nord!

Da jeg besøkte bigården min i går formiddag var det 0° ute og tett snøvær. Dermed var det ikke godt å gjøre en fullgod vurdering på takisolasjonen, men i utgangspunktet skal pakningen i taket isolere så godt at de ikke har varmetap i en slik grad at snøen smelter på taket.

Bigården i januar

Lurer du på hva en bikube består av?

Ta en titt HER

Når biene er godt isolert for vinterkulden kan de bruke færre krefter på å holde varmen. Det betyr et sterkere bifolk når våren kommer fordi færre dør av å være «brukt opp». 

Spennende tider

Og det er jo det som er så spennende med å være birøkter for biene i januar. Er de i live der inne? Har de nok mat?

Biene i januar

Da jeg besøkte bigården i går voktet jeg meg vel for å forstyrre biene, men jeg satte meg ned på huk for å lytte. Fra kubene kunne jeg høre en svak summing, så det var helt klart at de var i live.

Så er det bare å vente og se. Klarer de siste innspurt av vinteren også? Det er gjerne når våren er rett rundt hjørnet at det blir kritisk, nemlig.

Biene i januar

Heldigvis er det enda en stund igjen til våren. Verken biene eller jeg er riktig klare for en ny sesong. Og om ikke birøkteren skal ha ordet, men husmora, så vil jeg gjerne nyte vinteren litt til også. I går fikk vi altså endelig litt snø igjen som ser ut til å bli liggende noen dager også, så da er det bare å glede seg over det hvite og lyse og at det er litt å drive med ute igjen for ungene.

I bigården skal biene få være i fred. Biene i januar trenger det, og så må bare jeg som birøkter innimellom se til at alt er vel utenfor kubene; at ingen grener har blåst over bigården eller at dyr har kommet til.

Bigården i januar

Og ellers får birøkteren også hvile.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics