Prosjekt Henriette

Sjokoladekaker til å få vann i munnen av

Denne ukas Prosjekt Henriette skal handle om sjokoladekaker til å få vann i munnen av. Faktisk var det knapt at jeg rakk å fotografere dem før de var spist opp!

Dessert

For et par uker siden hadde vi fårikål til middag. Og – hva er egentlig en fårikålmiddag uten dessert til? Det er rett og slett uhørt! I alle fall her på Fjellborg hvor fem av fem mulige ser dessert som det nærmeste du kan komme selve meningen med livet.

Det finnes mange gode grunner for å spise dessert!
Se bare HER

Som til så mye annet, så er det Stor Kokebok som er mitt orakel når det kommer til dessert. Henriette Schønberg Erken har et så stort dessertrepertoar i sitt hovedverk at dersom du ikke finner noe du liker der, så har du og jeg veldig lite til felles.

Sjokoladekaker til å få vann i munnen av, hentet fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok

Ennå har vi ikke kommet til bunns på lista, men vi arbeider oss stadig nedover. Etter fårikålmiddagen var turen kommet til sjokoladekaker, og det skal jeg ha sagt, at det var sjokoladekaker til å få vann i munnen av. Ikke så rart, for det var i all hovedsak vannbakkels, skulle det vise seg, med noe attåt.

Sjokoladekaker

Du trenger

125 gr. hvetemel
125 gr. smør
4 egg, små
¼ l. vann

Slik lager du sjokoladekaker

Vannet og smøres gis et opkok, irøres det siktede mel, koker til det slipper gryten, tas av ilden, avkjøles i 5 minutter, irøeres eggene, ett ad gangen. Deigen fylles i en sprut og trykkes ut gjennem denne i ca. 10-15 cm. lange pølser; i mangel av sprut trykkes deigen gjennem papirkremmerhus eller legges kun avlang, ikke for tykk på smurt plate. Steker i ikke for varm ovn til de er hevet og pent brune; bør stå i ovnen omtrent ½ time. Tas ut, deles langsefter i to med skarp kniv når de er kolde; fylles med lagkakekrem eller følgende krem:

Vannbakkels, Stor Kokebok

Krem til kakefyll

Du trenger

1 dcl. melk
2 eggeplommer
15 gr. sukker
1 plate gelatin
50 gr. smør

Slik lager du krem til kakefyll

Eggeplommene røres med sukker 10 minutter; den kokende melk helles heri litt efter litt under stadig omrøren. Has i gryte, gis et opkok under stadig omrøren, tas av ilden, tilsettes den med koldt vann avskylte, gelatin og det kolde smør; røres godt jevn. Kremen fylles godt avkjølet i kakene, der overstrykes med sjokoladeglasur.

Sjokoladeglasur til sjokoladekakene

Du trenger

125 gr. sjokolade
2-3 spiseskjeer vann
125 gr. flormelis
1-2 spiseskjeer vann

Slik lager du sjokoladeglasur til sjokoladekakene

Sjokoladen rives fin med rivjern, opløses i 2-3 spiseskjeer vann; skal ikke koke; flormelis utrøres med 1-2 spiseskjeer vann og røres i sjokoladen. Glasuren strykes over kakene med en kniv, dyppet i varmt vann. Er glasuren for tykk, kan litt koldt vann røres i. Kakene kan også overstrykes med lys glasur; da røres kun sukkeret og vannet sammen, og der tilsettes som smak vanilje eller citronsaft.

Sjokoladekaker kan helt fint lages melkefri. Erstatt smør med melkefri margarin og melk med havredrikk eller Gryr matfløyel.

Sjokoladekaker som forsvant fra fatet

Det er nesten litt pinlig å si det høyt, men jeg hadde aldri laget vannbakkels før. Det var derfor en artig erfaring å ta med seg. Ikke minst av hensyn til hva en «ikke for varm ovn» er i denne sammenheng. Jeg valgte å sette ovnen på 180°C. Det viste seg å stemme temmelig bra med en halvtime.

Og – der jeg trodde at det skulle bli litt snaut med krem til alle sjokoladekakene mine, så viste det seg å bli akkurat passe. Nok til å få smaken av den, men ikke så mye at det ble kvalmende. Kvalmende var det forresten på ingen som helst måte. Jeg tror aldri i mitt liv jeg har sett familien min sluke en dessert – eller noe som helst – så fort som de slukte sjokoladekakene!

Sjokoladekaker til å få vann i munnen av, hentet fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok

En annen sjokoladedessert som har gjort suksess i Prosjekt Henriette, er sjokoladepudding.
Du finner den HER

De lå fordelt på to fat, og da det ene var tømt bad jeg om å få ta bilder av det andre før de forsynte seg videre. Det skal dere vite, at disse bildene er tatt under sterkt press! Omtrent med en trussel om angrep, fordi jeg brukte så «lang tid» (les: ett og et halvt minutt, mer turte jeg ikke). Hver smitt og smule forsvant, og jeg måtte faktisk med makt ta kakefatet fra en av familiens medlemmer som tok seg til å slikke siste rest!

Sjokoladekaker til å få vann i munnen av, hentet fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok

Ikke bare er det sjokoladekaker til å få vann i munnen av, de er faktisk også så gode at de kan få all normal bord- og folkeskikk til å fordufte. Det kan menneskefolket på Fjellborg gå god for, ja! Skulle det fortsatt være tvil, så tar vi det i klartekst: Sjokoladekaker står seg, selv i 2024. Disse blir gjengangere på dessertlista vår (og da skal også utseendet perfeksjoneres litt). På din også, kanskje?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics