Lørdagskake

Melkefri suksessterte

Veslebror har fått en ny favorittkake: Melkefri suksessterte! Det betyr at mammas gamle oppskrift er inne i varmen igjen på Fjellborg.

Kake med gul krem

Da jeg var liten var det som bare gikk under navnet «kake med gul krem» en selvskreven kake på alle kakebord hjemme hos oss. Jeg var et sånt barn som mente at bare sjokoladekake var noe å bry seg med, så kake med gul krem var først og fremst en voksenkake sånn jeg så det.

Men, noe har tydeligvis skjedd. For så fikk jeg barn, og barna mine er ikke av den oppfatning at denne klassikeren er kun for voksne. I alle fall ikke veslebror.

Kvikklunsjkake var mer i min gate da jeg var barn

Du finner oppskrift HER

Da vi skulle i selskap sist helg, var jeg spurt om å ta med en melkefri kake til kakebordet slik at også veslebror var sikret kakekos. Ja, for kake må man ha, og i motsetning til mange andre barn, er alle våre tre noen skikkelige kakemonstre. Og – i motsetning til hva mamma’n en gang mente, så mener ikke veslebror at kake med gul krem bare er for de voksne.

Melkefri suksessterte, oppskrift Glutenfri

Da jeg spurte ham hva slags kake han ville at mamma skulle bake, kom nemlig svaret sporenstreks: «Den kaka med mandler og gult oppå seg!» Det tok halvannet sekund før koblingene fant hverandre i topplokket, men så skjønte jeg det: Melkefri suksessterte!

Melkefri suksessterte

Du trenger

Mandelbunn

5 eggehviter
200 g sukker
200 g finmalte mandler
1 ts bakepulver

Gul krem

5 eggeplommer
100 g sukker
1 dl Gryr matfløyel
100 g melkefri margarin
1 ts vaniljesukker
2 ss maizenna

Slik lager du melkefri suksessterte

Begynn med mandelbunnen og stivpisk eggehviter og sukker til marengs. Skjær de finmalte mandlene og bakepulveret i marengsen. Ha massen i en rund form, strødd med finmalte mandler. Stekes midt i ovnen ved 180°C i ca. 35 min. Avkjøl.

Lag gul krem ved å koke eggeplommer, sukker, vaniljesukker og matfløyelen under stadig omrøring til det tykner. Rør ut maizennaen i 4 ss av den gule kremen og ha tilbake i kjelen. Rør til det tykner ytterligere. Tilsett margarinen og rør ut til den har smeltet. Sett kremen i kjøleskapet til den er helt avkjølt og bre siden over mandelbunnen. Pynt gjerne med litt revet, melkefri sjokolade.

Melkefri suksessterte kan fint fryses.

Kake som lever opp til navnet

Oppskriften er opprinnelig fra mammas kokebok. Hun brukte kremfløte og meierismør i stedet for Gryr matfløyel og melkefri margarin. Maizenna har jeg tilføyd for at den gule kremen faktisk skal tykne. Det aller meste av vanlig bakst lar seg lage melkefritt, men noen ganger trengs det små justeringer.

Veslebror var storfornøyd med å få spise melkefri suksessterte i selskap, og da vi skulle ta med oss kakefatet (som jammen er det samme mamma brukte til samme kake) hjem igjen var hver smitt og smule vekk. Kaka lever opp til navnet sitt, og gjør så absolutt suksess!

Melkefri suksessterte, oppskrift Glutenfri

Melkefri suksessterte er en potensiell vinner dersom du skal servere både melkefri og glutenfri bakst ved en anledning. Det eneste du kan bomme på, er at det kommer sånne som meg til bords, som er allergiske mot mandler, men på et velfylt kakebord er det jo gjerne noe for alle.

Kanskje du vil prøve denne neste gang? Eller så ligger det mange flere gode kaker å prøve i kategorien Lørdagskaker her på Hverdagen på Fjellborg. Hvilken er din favorittkake?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics