Syltetøy

Rørte bær – slik lager du det trinn for trinn

Rørte bær på brødskiva eller på pannekakene er nydelig, og den ultimate smak av sommer. Drømmer du om å lage sitt eget syltetøy og rørte bær, men vet ikke hvordan det gjøres? Da må du lese videre her!

Gikk du glipp av?

Den lille sylteskolen del 1
Den lille sylteskolen del 2

Hva kan vi røre?

Jordbær som skal røres

Rørte bær, eller også kalt frysetøy, er det syltetøyet som er enklest å lage. Det krever lite av både tid, utstyr og ingredienser. I sin aller enkleste form er det bare bær og sukker, og det er friskt og godt på smak.

I prinsippet kan alt røres, men mest typisk er det nok å røre blåbær, tyttebær, bringebær og jordbær.

Det er imidlertid ingenting i veien for å forsøke noe annet. Det er bare å prøve og smake!

Bare røre?

Som barn kunne vi klare oss med bare en gaffel. En halvfull kopp med blåbær og en slump sukker, husker du? Med en gaffel moste vi det sammen før vi la det på brødskiva og spiste kveldsmaten med andakt. Lite smakte bedre etter en dag ute i sola.

Prinsippet er det samme, men når jeg rører bær på kjøkkenet her på Fjellborg, bruker jeg som regel kjøkkenmaskinen med ballongvispen montert. Det har også hendt at jeg har brukt den elektriske håndmikseren min med visper. Det fungerer like fint, men jeg opplever gjerne at det blir litt mer sprut fordi jeg ikke kan røre bærene i en like dyp bolle som den som tilhører kjøkkenmaskinen.

Slik lager du rørte bær trinn for trinn

Det tar dessuten litt lenger tid med håndmikseren fordi den har mindre kapasitet enn kjøkkenmaskinen. Passerer mengden bær en kilo, er kjøkkenmaskinen uansett mitt førstevalg.

Skulle du ikke ha tilgang på verken kjøkkenmaskin eller en elektrisk håndmikser kan du selvsagt også ta i bruk andre redskaper. En potetstamper eller ei slev gjør også nytten; det viktigste er at du får most bærene til noen grad og rørt inn sukkeret.

Litt om sukker når vi rører bær

Sukker er en smak- og vanesak. Sukkeret konserverer, men på den annen side er rørte bær ferskvare. Sukkeret har dermed som sin fremste oppgave å regulere smak. Bærenes egen grad av sødme avgjør hvor mye sukker du trenger. Dette er ingen eksakt vitenskap (jeg beklager), og til syvende og sist er det dine egne smakspreferanser som bestemmer.

Jeg vil imidlertid anbefale deg å begynne med litt, og heller tilsette mer underveis om du ønsker et søtere syltetøy.

Når vi lager syltetøy er det først og fremst vanlig, hvitt sukker som benyttes dersom ikke annet er nevnt. Andre søtningsmidler kan også benyttes, men hvitt sukker er mest nøytralt på smak.

Utstyret du trenger for å røre bær

Før du begynner å røre bærene, er det lurt å forberede arbeidet. Finn frem de redskapene og det utstyret du trenger underveis. For å røre bær trenger du

  1. Røreutstyr (kjøkkenmaskin eller liknende med passende tilbehør montert)
  2. Kjøkkenvekt
  3. Øse
  4. Slikkepott
  5. En liten kniv
  6. En skål eller asjett til å legge redskap på
  7. Emballasje (fortrinnsvis frysebeger)
  8. Etiketter og penn
  9. En ren kjøkkenklut

Slik lager du rørte bær

Utstyret er funnet fram, og du er nå klar til å lage rørte bær.

Du trenger

2 kg bær
> ½ sukker
1 pose Jam frysepulver (kan sløyfes)

Begynn med å rense bærene. Fjern rusk og rask, og ikke minst bær med mugg eller råte. Ved behov bør bærene dessuten deles i mindre biter. Dette gjelder særlig for jordbær. Ha de ferdige bærene over i rørebollen.

Jordbær som er ferdig til å røres

Mål opp ønsket mengde sukker. Tilsett frysepulveret og bland det godt inn i sukkeret. Dette forhindrer at det klumper seg i syltetøyet.

Merk at frysepulveret kan sløyfes. Frysepulveret har til hensikt å gjøre syltetøyet stivere så det bør tilsettes etter behov, men anbefales da bær brukt til røring ofte er bløte bær.

Frysepulver er å anbefale, men kan sløyfes

Ha sukker- og frysepulverblandingen over bærene. Rør dette inn i bærene på lav til middels hastighet. Når de rørte bærene har riktig konsistens, er syltetøyet ferdig.

Hva er så riktig konsistens?

Det er når bærene har blitt tilstrekkelig most. «Jaha? Og hvor langt er et tau?»

Jeg stopper kjøkkenmaskinen når en god del av bærsaften er rørt ut og danner en fin base i syltetøyet, og mens det ennå er tyggemotstand igjen i bærene slik at syltetøyet har litt «klumper».

Dette går fortere enn du kanskje tror, så følg med på det som skjer i rørebollen.

Syltetøyet er ferdig. Hva nå?

Når bærene er ferdig rørt, has det over i den emballasjen du har bestemt til formålet. Bruk øse, det er det enkleste. Til slutt skraper du bollen med slikkepotten, så får du med deg alt.

Rørte jordbær i den lille sylteskolen

Lurer du på hva slags emballasje du skal bruke?

Ta en titt HER

Rørte bær har begrenset holdbarhet. I kjøleskapet kan det stå i 4-5 dager. Derfor bør du med det samme fryse det syltetøyet du ikke rekker å spise innenfor denne tiden.

Husk å merke emballasjen med hva den inneholder og når det er laget. Det gjør det enklere for deg å vite 1) hva du har i fryseren og 2) hva som er eldst og som følgelig bør spises først.

Husk å merke syltetøyet ditt

Rørte bær til kvelds

Ja, og så er det bare å nyte. Ha de rørte bærene på brødskiva, over isen, på vaflene, pannekakene, i milkshaken …

Vanskeligere er det ikke. Fikk du lyst til å prøve?

Rørte jordbær - slik lager du det

I neste leksjon av sylteskolen skal vi koke syltetøy. Heng med!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics