Oppskrift: Husmoras hønsefrikassé
Høna er i vinden som aldri før, og hva er vel bedre å lage av høna enn hønsefrikassé? Sunt og godt, og fullt av smak. Tidligere var jo dette helt vanlig kost, men ingen av mine kokebøker har oppskrift på den slags middagsmat. I grunnen ganske utrolig, men tidene har vel forandret seg. Kokebøkene mine har nemlig desto flere oppskrifter med kylling som hovedingrediens. Hønsefrikassé er imidlertid ikke noe hokus pokus, og kan fint lages uten kokebøker skrevet etter år 2000, og i dag deler jeg min oppskrift her på Hverdagen på Fjellborg.
Det er på mange måter en lettvint middag å lage, men å koke høna er ikke gjort i en bråvending. Likevel er det verdt de par timene det tar, og når du først er i gang, kan du jo lage en litt større porsjon. Da har du middag til to dager, eller også kan du fryse ned til en dag du ikke har tid til stort annet enn ferdigmat likevel. Så hva venter du på? #reddhøna og lag deilig hønsefrikassé til middag. Jeg tipper det ikke blir siste gang høna er hovedingrediens på middagstallerkenen deres!
Husmoras hønsefrikassé
4 – 6 porsjoner
Hønsefrikassé lages i to trinn.
Først må høna koke, og så kan vi lage resten.
Oppskriften kan ved første øyekast se overveldende ut, men ikke la deg skremme.
Les igjennom og prøv, så skal du se at det ikke er så ille.
Vi begynner med høna:
Kokt høne
Purreløk
Frisk rosmarin
Frisk dill
Frisk kruspersille
Salt
1 høne
Er høna frossen, tines den i kjøleskapet først.
Kjøtt av fjørfe blir fort bedervet, så vær nøye med temperaturer og hygiene.
Finn en stor nok kjele, og kok opp vann tilsatt én teskje salt per liter.
Lag en suppekvast av toppen på purreløken, et par kvister rosmarin,
en kvast dill og tilsvarende med kruspersille.
Pakk krydderurtene rundt purreløken, og knyt fast.
Del høna i to, og ha den i vannet sammen med suppekvasten.
La høna trekke i 1½ – 2 timer, til kjøttet løsner fra bena.
Skum av underveis.
Ta opp høna, og avkjøl den nok til at du kan rense den.
Sil av kraften.
Frikassésaus
8 dl kraft
2 dl melk
3 ss hvetemel
½ ts salt
½ ts pepper
2 ss finklippet persille
1 ss finklippet dill
Ha hvetemelet i melken, og rør det ut til en klumpefri jevning.
Tilsett jevningen i hønsekraften under omrøring.
Småkok i ti minutter, og smak til med salt, pepper og krydderurter.
Frikassésausen kan lages mens grønnsakene (se under) dampkokes.
Hønsefrikassé
½ purreløk
3 gulrøtter
½ sellerirot
1 blomkål
1 brokkoli
10 cherrytomater
Skjær grønnsakene opp i passende «spisebiter».
Bruk bukettene av blomkålen og brokkolien.
La dem dampkoke i ti minutter.
Ved å la grønnsakene dampkoke, bevarer du mest mulig næringsstoffer.
Når grønnsakene er ferdige, legges disse sammen med halve cherrytomater på et dypt fat eller i en form. Anrett hønsekjøttet sammen med grønnsakene, og hell ¼ av frikassésausen over.
Hønsefrikassé kan fint holdes varm i ovnen dersom du ikke klarer å få frikassé, saus og poteter til å bli ferdig samtidig. Sett stekeovnen på 100°C, og la frikasseen stå inne mens du gjør i stand det som mangler.
Servér sammen med kokte poteter og resten av sausen.
Velbekommen!
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Vil du ha oppskriften i en utskriftsvennlig PDF-fil? Trykk HER.
Og med husmoras hønsefrikassé runder vi av januarmåned her på Hverdagen på Fjellborg.
Men, februar har da også mye godt på lager! Titt innom igjen i morgen, så skal du få se.
Vi blogges!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?
3 Comments
Bente Warlo
Din ser nok lekrere ut enn min. Jeg har forøvrig flere kokebøker med oppskrifter, men så er jeg da også mye eldre enn deg.
Jeg valgte lettvintløsningen denne gangen. Puttet høna rett fra butikkfryseren i kjelen, fylte på vann så det dekket så vidt, saltet, og skar opp en purre, to gulrøtter og fire sjalottløk for å få god smak på kraften. Kokte opp og lot den putre resten av kvelden (4 timer, minst). Tok opp høna og lot alt kjølne over natten. Renset høna (det er litt lettere før den blir helt kald, men er litt grisete uansett) og silte kraften (som smakte himmelsk). Skar opp rotgrønnsaker – ta det du liker og får tak i (jeg brukte gulrøtter, kålrot, to sjalottløk, persillerot, sellerirot og pastinakk), og kokte dem opp i den delen av kraften som skulle brukes i sausen. Slo av platen så fort det hadde kokt opp, og lot det stå en stund på ettervarmen. Tok opp grønnsakene og laget saus med en kombinasjon av smørjevning og meljevning (fordi høna var veldig mager, dvs. ikke noe fett i kraften). La kjøttbitene i sausen så de ble varme, og deretterde varme grønnsakene. Satte kjelen på bordet. Vi var tre til middag i dag, og har til minst !!! en dag til. NB! Høna kom på kr. 67,-. Tilbehøret ble nok litt dyrere. Kjempegodt, og kjempesunt! Takk for ideen, den kom egentlig fra deg.
Husmora
Det viktigste er jo ikke hvordan man lager den, men at den blir god 😉 Noen dyr middag er det slettes ikke. Det er jo også et pluss 🙂 🙂 Og så gøy å høre!
Pingback: