Birøkt

Bli med i bigården

I dag får du bli med i bigården og se hvordan det står til med biene på Fjellborg. Yngles det? Er det honning? Vi tar en titt!

Ukentlige besøk

Vi skriver 10.mai og biesesongen er for lengst i gang her på Fjellborg. Her vi bor er det jevnt over gode temperaturer om dagen, og det påvirker selvsagt også bienes gjøren og laden.

Kirsebærtrærne står i full blomst, og det gjør også tulipaner, pinseliljer, og løvetann. Det riktig bugner i bienes matfat på denne tiden av året, og det gjør det ekstra viktig for birøkteren å følge med i bigården. Jeg ser til dem omtrent hver femte til syvende dag nå.

Bli med i bigården og se hvordan det står til med biene på Fjellborg. Birøkter Camilla Skår

Har biene all den plassen de trenger til både yngel, pollen og nektar? Utvikler bistyrken seg som den skal? Og viser noen av dem tegn til svermetrang?

Jeg var i bigården i formiddag og tok med meg kameraet, så får du liksom bli med i bigården en tur du også, for å se hvordan det står til med de mange små arbeiderne våre.

Nysgjerrig på hva en bikube egentlig består av?

Sjekk ut DETTE innlegget

Bli med i bigården

Aller først må verneutstyret på. Jeg starter med en caps, for skjermen på den holder hetta på birøkterdressen fra å hvile mot nesa mi. Så kommer birøkterdressen, trukket godt over gummistøvlene og med alle glidelåser forsvarlig lukket. Hanskene tar jeg på til sist før jeg legger epipennen (!) i lomma, og så er jeg klar for å gå i bigården.

Camilla Skår, Hverdagen på Fjellborg, biene på Fjellborg, birøkter

Hvem er egentlig birøkteren og hva trenger denne for å gjøre jobben sin?

Bli bedre kjent HER

Jeg ser til at alt av utstyr er tilgjengelig før jeg åpner lokket på den første kuben. Med rolige bevegelser løsner jeg én og én ramme med kubeskrapa og undersøker dem nøye.

Bli med i bigården og se hvordan det står til med biene på Fjellborg. Birøkter Camilla Skår

Jeg ser egg. Ser du dem? De ligger omtrent midt i cellene, som riskorn i miniatyr. Det kreves litt trening å få øye på dem.

Bli med i bigården og se egg i cellene

Når du får bli med i bigården får du se ting du ellers kanskje ikke ofrer mange tankene. Her har vi larver også. De hvite krøllballene til venstre rett foran biene, ser du?

Bli med i bigården og se laver i cellene

Og lukket yngel som snart skal krype som ferdige bier. Bra. Da har vi yngel i alle stadier i kuben. Det er et godt tegn på at dronninga gjør jobben som hun skal!

Bli med i bigården og se lukket yngel

Mat ska’rem ha

Trodde du biene bare sanket nektar som blir til honning? Neida, de sanker pollen også. I massevis! Det er også noe vi ser etter når vi er i bigården og røkter biene.

Pollen er en viktig kilde til protein for biene og er helt essensielt når det yngles som mest. Derfor er masse pollen i bikuben på denne tiden av året et godt tegn, for da har yngelen gode forutsetninger for å bli fine, sterke bier. Pollenet kjenner vi igjen som en fargesterk, kompakt masse i cellene.

Pollen, bier, lukket yngel, tavle

Visste du at ulike planter har ulike farge på pollenet? Tidvis ser cellene i rammene ut som det reneste fargekart! Bli med i bigården og se og lær mye rart, hva? En dag jeg får tid, så har jeg lyst til å lære meg å kjenne igjen på fargen noen av de pollentypene som er mest vanlig i bigården min.

Det er også forholdsvis godt med honning i kubene nå. Ingen av dem trenger ekstra fôr og det er første gang så langt denne sesongen at alle de fem kubene har mer enn nok, uten at jeg behøver å gi dem noen ekstra fôrrammer. Det er en positiv utvikling som viser at våren er på rett vei. En hver kube bør til en hver tid ha minst fire kilo mat. Det er selvsagt for at biene ikke skal sulte i hjel på en regnværsdag, men det er også viktig for å opprettholde ynglingen. For at dronninga skal legge egg, må det være nok tilgang på fôr i bifolket.

Vil du bli med i bigården igjen?

Konklusjonen etter dagens besøk i bigården er at alt er vel. Det er godt med egg, larver og lukket yngel. Dronningene er i god driv. Den ene kuben er fortsatt en god del svakere enn de andre, men den holder det gående og da er birøkteren fornøyd

Bier, birøkter Camilla Skår

For å hjelpe dem litt på vei, fikk de en tavle med lukket yngel fra den sterkeste kuben. «Gratisbier», rett og slett. Det får imidlertid holde med én slik tavle om gangen, for det er viktig at de ikke får mer yngel enn det svake bifolket klarer å holde varme nok fram til yngelen kryper som ferdige bier.

Den sterkeste kuben fikk som erstatning for yngeltavlen sin en droneramme. Kanskje vil du bli med i bigården når jeg skal skjære ut droneyngelen om et par ukers tid? Det er et viktig tiltak i kampen mot varroamidd.

Droneramme

Vil du lese mer om hva en droneramme er og varroamidd?

Da kan du ta en titt HER

I bigården har jeg tatt noen enkle notater for å holde rede på dagens observasjoner. Vel hjemme på kjøkkenet fører jeg notatene inn i boka mi. Der har jeg også notert meg at neste gang må jeg ha med det jeg trenger for å utstyre den sterke kuben med en skattekasse. Jeg har også tatt en titt på værmeldinga og regnet meg fram til at neste besøk må skje i midten av neste uke. Biesesongen er så absolutt i gang!

Bli med i bigården. Notater er viktig.

Og du? Takk for turen, da! Jeg håper du syns det var spennende!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics