Alternativ økonomi (07/17),  I fokus,  Utnyttelse

Hva Ville Oldemor Gjort?

Syns du det har blitt mye flisespikkeri her på Hverdagen på Fjellborg denne uka? Finn frem saksa, luft klærne og bruk slikkepott! Joda, du kan nok ha rett i at det blir litt detaljorientert, men temaet for uken er jo alternativ økonomi. Da må man også tenke litt alternativt. Nå skal jeg fortelle deg hvorfor!

Et av de innleggene jeg linker mest tilbake til når jeg skriver, er innlegget om krigens sytråder, og det er ikke uten grunn. Denne sytråden er selve inspirasjonen for vår livsstil. Grunntanken, om du vil. Ved å utnytte de ressursene man har, kan man få mye ut av lite. Med litt kreativitet og innsatsvilje, er det forbausende hvor langt man kan komme.

Hva Ville Oldemor Gjort

Én ting er imidlertid veldig viktig når vi snakker om alternativ økonomi og derunder sjølberging: Vi må skille på det å være gjerrig og det å være nøysom! Tenk på det. Er du gjerrig eller nøysom når du…

… bruker slikkepotten og skraper ut av shampoflaska til en siste hårvask?
… skyller ut melkekartonger og slår det ut i pannekakerøra?
… stopper ullsokkene dine?
… bruker brødposen én gang til?
… bruker ketchuprestene til lørdagspizzaen?

Mat eller klær, vaskemidler eller kosmetikk; du har jo allerede betalt for det! Hvorfor ikke bruke det? Vi kaster jo ikke penger, så hvorfor kaste noe som ikke er tomt, eller som enkelt kan fikses? Tok du gårsdagens utfordring? Jeg bad deg om å rydde i skuffer og skap, kjøleskap og fryser. Alt som er utgått på dato eller av andre årsaker vurderes til søppel, skulle plasseres på kjøkkenbordet. Alt skulle prises som nytt, og så skulle du summere. Ville du fortsatt kaste det som stod på kjøkkenbordet? Eller gikk det kan hende å fortsatt bruke det?

Hva Ville Oldemor Gjort

Det handler om å ta vare på det man har. Da rekker alt så mye lenger! Du kan faktisk få bedre økonomi av å klare deg med mindre! Høres det bakvendt ut, syns du? Det er ikke det, skjønner du, for rekker tingene dine lenger, så rekker også pengene lenger. Om tingene dine fortsatt er ved godt hold, behøver du jo ikke å erstatte det. Om du spiser den maten du har i skapet, slipper du å kaste 25 % av den og kjøpe ny. Det høres jo ganske logisk ut, dét?

Innimellom hender det at jeg føler at tingene våre spiser meg opp. Ikke sofaer, duker og sengetøy, akkurat, men tannkremtuber, grønnsåpeflasker, frokostblandingskvetter og alle sånne forbruksting som fyller opp i skuffer og skap. Halvtomt og halvfullt, og i et salig kaos fordi vi over tid har slurvet litt med plasseringen. Da tar jeg en sjefsavgjørelse, og setter kjøpestopp med umiddelbar virkning. Melk og bleier kan vi selvfølgelig ta med hjem fra butikken, men alt annet skal brukes opp før det erstattes. Det er utrolig hvor lite penger det går noen uker da, altså! Det sier jo også noe om hvor utrolig mye man har hjemme på badet og i kjøkkenskapet og overalt, og hvor utrolig mye penger som forsvinner ut av lommeboken bare fordi man ikke har oversikt. For oj! Der hadde vi jo stålull, jo! Bak der, ja.

Jeg tror også at mye matsvinn kunne vært unngått, om vi bare hadde tatt en kontroll i skapet før vi dro i butikken. Det hjelper ikke om «vi bruker den opp likevel», hvis det samme glasset med tacosaus blir stående over fredag etter fredag fordi vi likevel kjøper et nytt hver eneste uke. Men, det handler jo ikke bare om mat, dette. Det handler om alt vi har. Da jeg var yngre, gikk alle rundt med slike armbånd med bokstavene WWJD? – What Would Jesus Do? Det var absolutt et fint kontrollspørsmål i hverdagen dèt, men i voksen alder har jeg ofte også tenkt HVOG? – Hva Ville Oldemor Gjort?

Hva Ville Oldemor Gjort

Mamma fortalte ofte om hvordan oldemor hadde tørket av syltetøyglasset, melkeflaska, smørpakka og alt det andre som stod på frokostbordet, før det ble plassert i kjøleskapet igjen etter måltidet, de gangene mamma overnattet der som liten pike. Og som hun lo da oldemor var her i bursdagsbesøk da jeg var liten, og penskoene ble pakket pent inn i silkepapir da besøket var over og hun skulle hjem. Oldemor var nøye, og innimellom kanskje litt for nøye, men… HVOG, altså. Vi har noe å lære av den generasjonen der! Mon tro om mine tippoldebarn kan leke på mine gulvtepper en gang i fremtiden?

Det er ikke den ene nesten-tomme ketchupflaska som er problemet. Det er ikke den ene pakka med knekkebrød som har overvintret tre sesonger innerst i matskapet. Det er ikke den ene her og den ene der – isolert sett. Det er summen av alle enerne! Det er summen som er avgjørende, og ikke bare for økonomien, men også for miljøet. For samfunnet også, om vi skal bruke litt store ord. Det er lov å bestille pizza en fredagsettermiddag fordi du rett og slett ikke orker noe annet. Det er lov å sette frem en ny dressingflaske på bordet når du får besøk. Det er ikke unntakene som gjør noe med holdningene våre, men det er når unntakene nå plutselig har blitt regelen at vi har et problem.

Hvem lærte oss å kaste mat? Å kaste fullt brukbare ting? Å trenge noe nytt og å ønske seg noe nytt, er slettes ikke det samme, selv om det andre gjerne fordekkes med det første. Det gir oss neppe desto mer lykke. Hva Ville Oldemor Gjort? Mon tro om ikke det kan være vel så moro å vise til at noe fortsatt ser like godt ut, selv etter ti års bruk? Bare fordi vi har tatt godt vare på det. Nøysommelighet er en egenskap jeg syns vi setter altfor liten pris på i dag. Ved å utvise nøysomhet, risikerer man å bli ansett som både gjerrig og fattig, men hvorfor det? Det handler jo helt enkelt bare om respekt. La oss lære barna og barnebarna våre om det! Spør deg selv: Hva Ville Oldemor Gjort? Hun ville i hvertfall aldri ha funnet på å kaste fire kokte poteter som ble til overs, eller å pusse sølvtøyet med en t-skjorte bare fordi det var et ørlite hull i den, det er sikkert!

Hva Ville Oldemor Gjort

Mine barn leker på min oldemors gulvtepper, men på mine gulvtepper skal jammen i meg mine tippoldebarn få leke, også! Hva med dine? Og både pannekakefatet, syltetøyskåla, gryteklutene – og gulvteppet – er fra nettopp oldemor. Takknemlig er ordet.

Fokusuka er enda ikke helt over, så følg med her på Hverdagen på Fjellborg for nye innlegg.

Vi blogges!

Tidligere innlegg med fokus på Alternativ økonomi:

Hva er god økonomi? Ny fokusuke på Fjellborg!
Alternativ økonomi: Hva gjør deg fornøyd?
Alternativ økonomi – alternative kostnader
Husmoras beste sparetips
Husmoras ti tips: #spisoppmaten – spar penger

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics