Hjemmelaget saft

Sylting uten sukker

Ikke alle kan eller ønsker å bruke mye sukker i matlagingen. Derfor ser vi i dag litt nærmere på sylting uten sukker, eller i alle fall med lite. Ikke overraskende er det Henriette Schønberg Erken som har rådene.

Sylting uten sukker

Jeg har kjent til det lille heftet noen år allerede, men det var først for et par uker siden jeg var så heldig å få min egen, faktiske utgave. «Sylting uten sukker eller med lite sukker» av Henriette Schønberg Erken, utgitt i 1940 på Aschehoug forlag. Vi kan jo gjengi fru Schønberg Erkens forord:

Hensikten med denne lille bok er å gi anvisning på gramgangsmåter hvorved sukker helt eller delvis sløyfes uten derved å forringe fruktens holdbarhet.

Dystingbo, Vang i juni 1940. Henriette Schønberg Erken.

Med det historiske bakteppet syns jeg det er sterk lesing. Jeg er også mektig imponert over hvor raskt på ballen Henriette Schønberg Erken og forlaget må sies å ha vært. Vi snakker et par måneder ut i okkupasjonstiden, når hele Norges husmor kommer alle de andre husmødrene til unnsetning, nær sagt. Både med praktisk hjelp, men også trøst, synes jeg å lese mellom linjene i Sylting uten sukker rent innledningsvis:

Det er vanskelige tider for husmødrene nå, men med god vilje og godt mot må vi se å komme over vanskelighetene. Det gjelder å finne den billigste, men allikevel beste form for oppvaring av grønnsaker og bær. Alle som har ansvar for kostholdet, har fått en ganske annen forståelse av grønnsakers og røtters betydning i den daglige kost, alltid – og ikke minst i krisetider. Hver husmor som har en hageflekk, bør i så stor utstrekning som mulig selv forsøke å produsere til eget behov. Hver fotsbredd disponibel jord må dyrkes og er forhåpentlig i god fart med poteter, kål, gulrøtter, m.m.

Sylting uten sukker eller med lite sukker av Henriette Schønberg Erken

Hvordan avsnittet videre fortsetter har jeg allerede gjengitt her på bloggen, faktisk.
Du finner det HER

Sukker på rasjon

Hva som kan defineres som krisetid, kan selvsagt diskuteres. Og – nå skal heller ikke dette innlegget handle om krisetid, men snarere sylting uten sukker eller lite sukker. Jeg syns likevel det er et poeng å få fram at kunnskap må ivaretas fordi den er anvendelig til så mangt!

Da boken jeg referer til ble utgitt, hadde nordmenn fem lange krigsår foran seg. Det er lett å tenke seg at det i maidagene 1945 gikk tilbake til normalen; det gikk nok mange nordmenn og innbilte seg også i de hardeste stundene, da freden framsto som en utopi. Akkurat som sjokolade. Men, faktum er jo at sukker var rasjonert like til 1952!

Like fullt var husmødre over det ganske land i behov av å sylte og safte. Både fordi det var slikt man gjorde, men også fordi det var den maten de hadde. Vi vet jo at sukker konserverer, men hva når man ikke har sukker og likevel må ivareta maten på en trygg måte?

Sylting uten sukker eller med lite sukker

I dag er det vanskelig å se for seg en sukkerrasjonering. Likevel er det mange som av ulike årsaker ikke kan spandere for mye sukker i kostholdet. Hvordan kan man gjennomføre safting og sylting uten sukker, eller i alle fall med lite sukker er jo da et betimelig spørsmål om man likevel ønsker å enten ivareta tradisjonene, utnytte ressursene eller bare ha noe godt i matboden.

Da er det fint å ty til gammel kunnskap, syns jeg, og hvem er bedre da å ty til enn vår kjære Henriette Schønberg Erken, hva?

Sylting uten sukker eller med lite sukker av Henriette Schønberg Erken

Sylting uten sukker tar for seg både råsylting, råsafting, oppbevaring, tørking og hermetisering av grønnsaker, bær og frukt. Med andre ord: Alt. En kuriositet ved det 48 siders tykke heftet, er jo at det omtrent er blottet for normale avsnitt. Det er helt åpenbart at dette er publisert i en tid hvor det var knapphet på det meste eller i alle fall så man det komme. Papirrasjonering likeså.

Men, tilbake til sakens kjerne, og igjen tillater jeg meg å sitere vår kjære Henriette:

Ved konservering forsøker man å uskadeliggjøre bakterier, gjær og muggsopp, og man brukte som regel bare sukker hertil, idet man benyttet like vekt av bær og sukker. Men fruktsmaken lider herunder, og syltetøyet blir slett ikke sunt, ikke på langt nær så godt, man kunne hindre gjæring, derimot ikke at det mugnet, uten de aller største forsiktighetsregler. I de senere tider er vi mer gått over til å bruke mindre sukker, altså ikke utelukkende som konserveringsmiddel, men som krydder, og nå skal vi igjen forsøke å konservere bær og frukt uten sukker. Lar det seg gjøre?

Sylting uten sukker er mulig

Henriette Schønberg Erken besvarer sitt eget spørsmål med den største selvsikkerhet:

Ja visst! Men betingelsene for at alt skal lykkes er den aller største renslighet.

Siden kommer det en lengre avhandling som det tjener liten hensikt å gjengi i 2024. Vi kan jo si det slik: Har du en hollandsk krukke, har du høyst sannsynlig blomster i den og ikke frukt og bær.

Konservering, Henriette Schønberg Erken

Uansett, det som er et viktig poeng når man bedriver safting og sylting uten sukker, og som fortsatt står seg, er sterilisering. Det er det også for en stor del det Schønberg Erken tar for seg. Ved hvilke grader steriliseringen skal foregå, og hvor lenge. Ønsker du å safte og sylte uten sukker, så er det altså steriliseringen som er nøkkelordet for at du likevel skal ivareta selve konserveringen. For, som Henriette skriver:

Sopp og bakterier, våre konservers verste fiender, drepes ved denne metode, når kokingen utføres nøyaktig.

Slik kan du lage syltetøy og saft uten sukker

«Jammen, sylting uten sukker, hvordan gjør jeg det, da?» Det lurer du sikkert på. «Kan du ikke bare fortelle meg det?» Og jo, det kunne jeg egentlig, men det spørs jo akkurat hva du skal safte eller sylte, da. Dermed tror jeg faktisk at det beste er å henvise deg til selve kilden:

Sylting uten sukker eller med lite sukker av Henriette Schønberg Erken

Det fantastiske lille heftet ligger åpent ute i Nasjonalbibliotekets nettbibliotek. Så lenge du benytter deg av en norsk IP-adresse, så kan du bla deg gjennom en scannet utgave av det.

Sylting uten sukker eller med lite sukker av Henriette Schønberg Erken

Noen ønsker saft og syltetøy helt uten sukker. Andre med lite sukker og atter andre med erstatningsvarer slik som stevia, sukrin eller annet. Diabetesforbundet har en god oversikt som du finner HER. Jeg syns tanken om at sukker brukes som krydder er en spennende tanke, og foreslår at du viderefører den når du selv skal i gang med safting eller sylting uten sukker. Bruk rådene om sterilisering, og smaksett saften med den sukkererstatningen som eventuelt er aktuell for deg. Eller kanskje helt andre ting? Vaniljestang, anis, nellik?

Også er det jo dessuten slik, og her snakker jeg av egen erfaring som følge av nedsatt glukosetoleranse, at dette med sødme er en vanesak. Å bruke mindre sukker forringer ikke nødvendigvis smaken. Ofte kanskje heller tvert i mot. Våg å prøve deg fram. Lykke til!

Var dette nyttig informasjon?

Vil du få med deg andre tips og råd, eller kanskje bare bli inspirert til mer sjølberging i hverdagen? Husk å godta varsler fra siden eller å abonnere på bloggen via e-post. Da får du varsel hver gang et nytt innlegg publiseres. Og du, husk at det er lov å dele innleggene med andre du tror at kan ha glede av det samme som deg.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics