Drivhuset

Høner + drivhus = mat

I år har veksten tatt fullstendig av i drivhuset her på Fjellborg. Jeg tror imidlertid jeg har funnet ut av hva hemmeligheten er: Høner + drivhus = mat

Uframkommelig jungel

I juni fortalte jeg om hvordan drivhuset så ut som den reneste jungel her på Fjellborg. Det var da. Da vi fortsatt kunne se taket i drivhuset og ja, i det hele tatt ut. Nå kommer vi knapt nok inn!

Høner + drivhus = mat En jungel i drivhuset p åFjellborg

Drivhuset i juni?
SLIK så det ut

Da vi var bortreist forrige uke, og naboen skulle passe dyr og mat for oss, tilbød jeg dem å forsyne seg av agurker i drivhuset. «Spis så mye dere vil», formante jeg. Noen dager ut i ferien fikk jeg følgende tilbake: «Jammen jeg finner ikke agurkplanta!» Det var da merkelig, tenkte jeg, men da vi kom hjem, skjønte jeg jo godt hvorfor naboen ikke fant agurkene! Hvem kan finne noe i dette terrenget uten kart, da?

Høner + drivhus = mat En jungel i drivhuset på Fjellborg

Det gror altså så godt i drivhuset i år, at det nesten er på grensa til flaut! For hva skal jeg liksom svare, når andre forteller meg om hvor puslete det står til i deres egen kjøkkenhage (jeg har hatt et par sånne samtaler i år), og drivhuset vårt ser sånn ut? Men, jeg tror jeg vet hvorfor det ser sånn ut også: Høner + drivhus = mat!

Høner + drivhus = mat

Å produsere mat, uansett hvilken skala man gjør det i, handler for en stor del om at mye skal klaffe. Du kan vanne og du kan gjødsle, men du skal også ha de rette værforholdene. Det kan bli for mye av både sol og regn akkurat som det kan bli både for varmt og for kaldt. Det er ikke for ingenting at vi er så opptatt av været om sommeren, for én ting er at det er deilig å være på stranda, men det været påvirker også matfatet vårt.

Høner + drivhus = mat En jungel i drivhuset på Fjellborg

I så måte er et drivhus godt å ha. Det gir en anelse mer kontroll, skjønt nå ser det i grunnen ut som jeg har mistet den også. Jeg kryper jo nærmest på alle fire når jeg skal rundt og vanne. Aldri tidligere har jeg opplevd maken til vekst, og mat blir det også! Det er ikke bare grønt. Så, hva har jeg da fått til å klaffe så godt?

Høner + drivhus = mat En jungel i drivhuset på Fjellborg

Jo, jeg tror det er møkka. At høner + drivhus = mat. Jeg har gjødslet med hønsemøkk i tidligere år også, men i år har jeg vært særdeles raus og hadde på første runde hønsemøkk allerede da jeg pottet om plantene første gang i våres.

Hver høst sprer jeg hønsemøkk i drivhuskassene som får ligge og brenne seg ut gjennom vinteren, men i år hadde jeg på hønsemøkk også én gang til, i midten av juni omtrent. Det viste seg å gjøre underverker.

Høner + drivhus = mat En jungel i drivhuset på Fjellborg

Sats på høner

Altså er det ikke bare egne evner jeg i år skal takke for maten. Også hønene må få sin del av æren. De får forresten sin takk gjennom det grønne jeg rensker ut fra drivhuset med jevne mellomrom. Høner + drivhus = mat til alle parter, både folk og fjørfe.

Jeg liker tanken på det kretsløpet. Hvordan alt henger sammen og spiller hverandre gode. Nå er det jo ikke alle forunt å ha sin egen flokk med høner, men om du skal satse på ett dyr i sjølbergingshusholdet, så er det høner jeg vil anbefale. Det er nyttedyr på så mange vis.

Det finnes mange gode grunner til å skaffe seg høner
Les fem av dem HER

Følgelig er det med en viss ydmykhet jeg entrer drivhuset om dagen, både for å vanne og for å høste. Jeg vet at det er ikke noe jeg kunne gjort på egenhånd. Riktignok hjelper det at jeg til en viss grad har opparbeidet en evne til å forstå hva jeg driver med og tingenes sammenheng, men jeg klarer ingenting alene. Det er et samspill med naturen. Når jeg som menneske forstår å bruke det til det gode, så blir det mat på bordet.

Camilla Skår, forfatteren bak Hverdagen på Fjellborg

Høner + drivhus = mat på bordet

Og – høner + drivhus = mat på bordet. Derom hersker ingen tvil i år. Vi har hatt Moneymaker-tomater i mange år nå, men aldri før har jeg sett dem så store.

Moneymaker-tomater

Plommetomatene kaller jeg i mitt stille sinn for pæretomater. Det stemmer liksom bedre med både form og størrelse (og foreløpig farge).

Plommetomater

Agurkene er jo et kapittel for seg, og luffaen begynner jeg også så vidt å våge å ha troen på for i år.

Luffa

Paprika ser det også ut til at vi kan høste en rekordstor avling av i år. Jo, i år tror jeg virkelig at vi skal få betaling for alle arbeidstimer lagt ned i drivhuset!

Paprika

Slik er det ikke hvert år, og gode avlinger tas på ingen måte som en selvfølge!
Les om hvordan drivhuset stod nærmest tomt for to år siden HER

Men, det hadde altså ikke gått uten 1) den sommeren vi har hatt og 2) hønene. Ja, eller nok og riktig gjødsel, rettere sagt. Så om du skal ta med deg en lærdom fra dette innlegget, så er det at rikelig med gjødsel kan gi rikelig med mat. Husk bare at dersom du skal bruke hønsemøkk som gjødsel, så må den være tilstrekkelig utbrent. Bruk gjerne årsgammel møkk. Hønsemøkk er nemlig sterk kost, og kan i verste fall ta knekken på plantene dine framfor å fremme veksten.

Har du ikke høner, har du kanskje brennesler?
Lær hvordan du kan lage god gjødsel på to ingredienser, gratis, HER

Så gjenstår det bare å se, da, hva vi skal gjøre med all maten vi sanker i år? Det finner vi nok ut av utover sensommeren og høsten, etter som det modnes. Vil du være sikker på å få det med deg? Husk at du kan abonnere på bloggen via e-post eller også godta varsler fra siden. Da får du beskjed hver gang nye innlegg publiseres.

Høner + drivhus = mat En jungel i drivhuset på Fjellborg

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics