Hvordan merker jeg bikubene mine?
Hvordan merker jeg bikubene mine for å skille dem fra hverandre? Ikke minst for å følge regelverket? Det forteller jeg mer om i dette innlegget.
Hvordan merker jeg bikubene mine?
Biene på Fjellborg består av fem bifolk fordelt på fem bikuber. Men hvordan merker jeg bikubene for å skille dem fra hverandre?
Du har sikkert lagt merke til at jeg holder styr på hver enkelt av dem, og at jeg innimellom omtaler dronningene med enten navn eller bokstaver. I hverdagen og i alt av notater bruker jeg kun en bokstav, men i litt mer omstendelige former bruker jeg hver dronnings navn.
Først og fremst er det jo veldig praktisk for meg som birøkter å navngi hver enkelt kube. På den måten er det enkelt for meg å føre notater og å holde oversikt over det enkelte bifolks utvikling og behov. Men, visste du også at det er lovpålagt å merke kubene?
Bikuber skal merkes
Det finnes et eget lovverk som vi birøktere må forholde oss til. Det kalles Forskrift om birøkt og har til hensikt å sikre et forsvarlig husdyrhold av bier. (Det finnes også en Forskrift om honning.)
I denne forskriften står det også, i § 7, at «birøkteren skal sørge for at alle bigårdene er tydelig merket med birøkterens navn, adresse og telefonnummer og at hver enkelt bikube med bier har et unikt nummer som identitetsmerke.»
Som seriøs birøkter følger jeg, selvsagt, lovverket, og har merket mine bikuber. Hver bikube har et lite skilt hvor jeg kan plassere små, laminerte navnelapper. På den måten kan jeg enkelt bytte dem når det er behov for merkeendring.
Nysgjerrig på hvordan jeg ellers drifter min birøkt?
Ta en titt HER
På ett av kubetakene har jeg klistret fast en stor, lett synlig lapp med kontaktinformasjon. Når bigården skal merkes med birøkters kontaktinformasjon, så er det først og fremst for at forbipasserende skal kunne komme i kontakt med meg som birøkter dersom det skulle være noe. Det kan være at noe er galt fatt, at det er mistenkelig aktivitet rundt kubene (tyverier skjer) eller hva som helst annet som gjør at birøkter bør kontaktes.
Hadde jeg hatt bikubene mine plassert langs for eksempel en skogsvei hvor flere ferdes, hadde jeg nok også informert om at honningen biene produserer, er til salgs. Det er imidlertid overflødig informasjon når min bigård er plassert i innmark på nabogården. Der er det liksom ingen andre enn naboene og meg som har noe å gjøre på lovlig vis. Og naboene, de får honning som takk for lån av plass til bigården.
Hvordan merker jeg bikubene mine?
Hver kube skal også kunne identifiseres. Hvordan merker så jeg bikubene mine? Jo, jeg har et system for å holde oversikt med både bigård og dronninger.
Per nå er kubene mine merket
- 1A2
- 1B2
- 1C1
- 1F1
- 1G1
Det første tallet, 1, som hos alle de fem kubene mine, indikerer at de står i bigård nummer 1. Nå har jo jeg bare én bigård per i dag, men det gjelder å ha et system som fungerer også ved eventuelle utvidelser.
Bokstaven står for dronningnavnet. Som jeg også har fortalt før, har jeg valgt å kalle opp mine dronninger etter heltinner i ungpikeromanene til Evi Bøgenæs. For tiden har jeg dronning Annabeth (Tilgi meg Fredrik), Britt (Britt går baut), Camilla (Det står i stjernene), Fredrikke (etter Fredrik i Tilgi med Fredrik; det finnes ingen heltinner på F i noen av hennes bøker) og Gertrud (Frøken Solskinn).
Visste du at birøkteren selv kan avle fram dronninger?
Les mer HER
Når det nå mangler noen dronninger etter alfabetet, så er det helt enkelt for at de a) har svermet eller at b) deres bifolk er slått sammen med et annet bifolk og at den beste dronninga er beholdt.
Tallet som følger etter dronningenes forbokstav forteller helt enkelt hvilken dronning i rekka de er. Både dronning Annabeth og Britt har hatt hver sin forgjenger og er dermed dronning Annabeth og Britt den annen. Ganske snart må jeg også bytte merking hos kube C, all den tid det er et dronningskifte på gang der også.
I det daglige går de bare under kube A, B, C, F og G, men merkingen på hver enkelt kube er, etter forskriften, korrekt.
God oversikt
Når jeg merker bikubene mine som jeg gjør, så er det ikke bare for å følge lovverket. Det er også for å holde god orden i birøkten min. Én ting er jo for notatenes skyld, men jeg syns det er fint å vite noe om antall dronningskifter, for eksempel.
Jeg faller aldri for fristelsen til navnebytter. Rent praktisk hadde det vært naturlig å ha kubene nummerert i kronologisk rekkefølge etter plassering, men det ville ødelagt halve systemet. Det som først bare var kube A og B, har nå blitt kube A, F, og B på én kubekrakk. Kube C og G står på en annen. Litt hulter til bulter, med andre ord.
Men, skal jeg holde oversikten over utvikling, lynne, og alt annet jeg trenger å vite, er det viktig at det først og fremst er orden i notatene og ikke i bigården. Det å flytte en kube er nemlig heller ikke bare, bare, så derfor står de som de står.
Ti birøktere, elleve svar
Når det gjelder dette med å merke bikubene, så er det imidlertid med dette som med alt annet innen birøkt. Spør du ti birøktere får du elleve svar. Dette er mitt svar på hvordan jeg merker bikubene mine. Så finnes det sikkert hundre andre muligheter også, men dette syns jeg at fungerer. Ikke minst så er det holdbart i lengden. Enten hver dronning får sitt eget navn eller ei. Skulle jeg en gang overstige alfabetet i antall bifolk, så kan jeg dessuten kjøre på med «Excel-varianten»; 1AA1, 1AB1, også videre.
Sånn for oss som driver i det små, så kan det kanskje synes fryktelig omstendelig, men lovverket er der for å sikre et forsvarlig husdyrhold. Om jeg ønsker å ha husdyr, om enn så små som bier, så har jeg å forholde meg til det. Jeg opplever at denne delen av lovverket, som omhandler merking, først og fremst er til hjelp for meg som birøkter. Det bidrar helt enkelt til en enklere hverdag som birøkter.
Hvordan lar hverdagen som mamma og birøkter seg kombinere?
Les om temaet HER
Dessuten, den største løgnen et menneske forteller seg selv, er jo den at «det husker jeg». Så lenge man ikke husker noen verdens ting, sånn egentlig og i lengden, så er det greit med et pålegg om å merke. Ikke minst er det godt å ha et system dersom man må ha avløser av en eller annen grunn. Da er det for denne å forholde seg til kube 1A2, og ikke den som står lengst til venstre på den nordre kubekrakken som egentlig vender mot sør!
Ja, så slik er det med den saken. Slik merker jeg bikubene til biene på Fjellborg. Smart?
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg